anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak ładowac akumulatory do lamp

profile.country.pl_PL.title
joo-----
Początkujący

Jak ładowac akumulatory do lamp

zakładam nowy temat aby poruszyć bardzo istotną sprawę , a mianowicie ładowanie naszych akumulatorów do lamp,

nie małe ma tu znaczenie jaka mamy ładowarkę, jeśli jest to jakaś ładowarka automatyczna tzn, , taka która wyłącza sie po naładowaniu akumulatorów , to należało by sprawdzić jakim prądem są one ładowane , zazwyczaj za dużym czego objawem jest najczęściej ich wysoka temperatura podczas ładowania,

uznawany za rozsądny przelicznik, to taki gdzie akumulator o pojemności 2300mAh ładuje sie prądem 230mA przez 10h , nie liczmy na to że nasze akku o pojemności 2300 naładują się dobrze wciągu 3-5 godzin , to nie jest ładowanie, to doładowanie,

jednak ogólna zasada jest taka że im mniejszy prąd ładowania tym lepiej , tzn , lepiej ładować prądem 100mA przez 23h i tak naładowane akumulatory potrafią oddać o wiele więcej prądu niż te szybko ładowane dużym prądem, niestety to wykracza poza możliwości zwykłych ładowarek automatycznych , choć można akumulatory ładować na dwa razy, raz do wyłaczenia ładowarki , a po ostygnięciu jeszcze raz ok 3-4h

ostatnio tym sposobem ładowane akumulatory (1900mAh)starczyły mi w HS5400 na ok 500 klapsów,(1/2 1/4 mocy) i ok 100 z nich było z wielokrotnym naświetlaniem (na Sylwestrze), po tym akku. działały jeszcze kilka dni (powiedzmy 50 klapsów)

teraz trochę o nowoczesnych ładowarkach ,
ładowarka którą powinien mieć każdy z nas to taka która pozwala na regulację prądu ładowania i rozładowanie przed ładowaniem

to co akumulatory (NiCr)lubią , to ładowanie z dość niskiego poziomu , lepiej dla nich jest aby przed ładowaniem były rozładowane do ok 15% pojemności ,ale wiadomo nie zawsze jest czas i okoliczności aby je dojechać w lampie do końca , więc koniecznie ładowarka z rozładowaniem, NiMh powinno sie rozładowywać raz na 5 cykli ładowania

ładowarka którą posiadłem jakiś czas temu to BC-700 i uważam ją za dość sprawną , posiada , 4 niezależne komory w których można rozładowywać ,ładować , testować i odświeżać, jednocześnie, poza ładowaniem z regulacja prądu posiada ona ,również tryb rozładowania z ponownym ładowaniem,tryb testowania pojemności, (określa pojemność akumulatora) , posiada też funkcję REFRESCH , odświeżania akumulatorów starszych i żle traktowanych,

w moim przypadku odświeżyła mi kilka kompletów starych akumulatorów, po wielokrotnym ładowaniu i rozładowaniu (cykl ok 7 dni ), przywrócił im pojemność do ok 2000mAh,
(Energizer 2300mah, ok 4 letnie)

podsumowując prawidłowe ładowanie akumulatorów . pozwoli nam na zwiększenie lub zachowanie ich pojemności co zapewni więcej strzałów na zestawie , oraz zauważalne przyśpieszenie ładowania lampy ,

myślę że można skrócić ten czas o połowę, (różnicą miedzy zajechanymi a prawidłowo ładowanymi akumulatorami)

ogólnie żadnych marek nie chce reklamować , sam używam Eneloop ów

PS ale się rozpisałem :c6

40 ODPOW. 40
witmann
Początkujący

Te ostatnie to nie Eneloopy...

Misiek025
Początkujący

Zakupiłem Eneloopy 2000. Czas ładowanie lampy do pełnego błysku zmniejszył się z 7 sekund (GP 2500) do 3 sekund(Eneloop). Akumulatorki jednak robią znaczną różnice.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dziś byłem na foto zakupach
przy okazji kupiłem - jak zwykle - eneloopy.
Ze sprzedawcą się śmialiśmy, że jak ktoś raz kupi eneloopy to potem nie chce nic innego :thumbsup:

Lajam.
Expert

Etam Eneloopy - one są jak wiele innych - GP, Panasonic, Varta....po prostu Sanyo dobrze marketingowo weszli :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

Etam Eneloopy - one są jak wiele innych - GP, Panasonic, Varta....po prostu Sanyo dobrze marketingowo weszli :)

pod warunkiem, że mowa o odpowiednikach eneloopów w tychże firmach. Zapewne Michał porównał zużyte już GP zwykłe z nówkami i to eneloopami....

Dadziuk
Nowicjusz

No ja po 2 kompletach eneloopów kupiłem 4 x energizery 2450mAh...

...bo były za 20zł komplet :P w sumie to większej różnicy między eneloopami nie zauważyłem :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Dadziuk napisał(a):

...bo były za 20zł komplet :P w sumie to większej różnicy między eneloopami nie zauważyłem :)

Bo jak masz dobrą ładowarkę to nie zauważysz różnicy. Mogę tylko powiedzieć, że po przesiadce na BC-700 wszystkie akumulatory zyskały nową jakość.

profile.country.PL.title
Dadziuk
Nowicjusz

Z nową jakością po ładowaniu w BC-700 to się zgadzam :thumbsup: na dodatek zauważyłem ze moimi pierwszymi aku (powerbase instant 2000mAh) jest coś nie tak bo 3 sztuki ładują się tylko do ~1500mAh :(

Misiek025
Początkujący

kris napisał(a):

Zapewne Michał porównał zużyte już GP zwykłe z nówkami i to eneloopami....

Tak jak piszesz. Po prostu też trzeba będzie pilnować aku w lampach bo czas robi swoje.

Lajam napisał(a):

Mogę tylko powiedzieć, że po przesiadce na BC-700 wszystkie akumulatory zyskały nową jakość.

Czy o tym sprzęcie piszecie ? http://www.ceneo.pl/920107 " target="_blank
Jak tak to się w to zaopatrzę.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tak, to jest ładowarka BC-700.