Podziel się wrażeniami!
zakładam nowy temat aby poruszyć bardzo istotną sprawę , a mianowicie ładowanie naszych akumulatorów do lamp,
nie małe ma tu znaczenie jaka mamy ładowarkę, jeśli jest to jakaś ładowarka automatyczna tzn, , taka która wyłącza sie po naładowaniu akumulatorów , to należało by sprawdzić jakim prądem są one ładowane , zazwyczaj za dużym czego objawem jest najczęściej ich wysoka temperatura podczas ładowania,
uznawany za rozsądny przelicznik, to taki gdzie akumulator o pojemności 2300mAh ładuje sie prądem 230mA przez 10h , nie liczmy na to że nasze akku o pojemności 2300 naładują się dobrze wciągu 3-5 godzin , to nie jest ładowanie, to doładowanie,
jednak ogólna zasada jest taka że im mniejszy prąd ładowania tym lepiej , tzn , lepiej ładować prądem 100mA przez 23h i tak naładowane akumulatory potrafią oddać o wiele więcej prądu niż te szybko ładowane dużym prądem, niestety to wykracza poza możliwości zwykłych ładowarek automatycznych , choć można akumulatory ładować na dwa razy, raz do wyłaczenia ładowarki , a po ostygnięciu jeszcze raz ok 3-4h
ostatnio tym sposobem ładowane akumulatory (1900mAh)starczyły mi w HS5400 na ok 500 klapsów,(1/2 1/4 mocy) i ok 100 z nich było z wielokrotnym naświetlaniem (na Sylwestrze), po tym akku. działały jeszcze kilka dni (powiedzmy 50 klapsów)
teraz trochę o nowoczesnych ładowarkach ,
ładowarka którą powinien mieć każdy z nas to taka która pozwala na regulację prądu ładowania i rozładowanie przed ładowaniem
to co akumulatory (NiCr)lubią , to ładowanie z dość niskiego poziomu , lepiej dla nich jest aby przed ładowaniem były rozładowane do ok 15% pojemności ,ale wiadomo nie zawsze jest czas i okoliczności aby je dojechać w lampie do końca , więc koniecznie ładowarka z rozładowaniem, NiMh powinno sie rozładowywać raz na 5 cykli ładowania
ładowarka którą posiadłem jakiś czas temu to BC-700 i uważam ją za dość sprawną , posiada , 4 niezależne komory w których można rozładowywać ,ładować , testować i odświeżać, jednocześnie, poza ładowaniem z regulacja prądu posiada ona ,również tryb rozładowania z ponownym ładowaniem,tryb testowania pojemności, (określa pojemność akumulatora) , posiada też funkcję REFRESCH , odświeżania akumulatorów starszych i żle traktowanych,
w moim przypadku odświeżyła mi kilka kompletów starych akumulatorów, po wielokrotnym ładowaniu i rozładowaniu (cykl ok 7 dni ), przywrócił im pojemność do ok 2000mAh,
(Energizer 2300mah, ok 4 letnie)
podsumowując prawidłowe ładowanie akumulatorów . pozwoli nam na zwiększenie lub zachowanie ich pojemności co zapewni więcej strzałów na zestawie , oraz zauważalne przyśpieszenie ładowania lampy ,
myślę że można skrócić ten czas o połowę, (różnicą miedzy zajechanymi a prawidłowo ładowanymi akumulatorami)
ogólnie żadnych marek nie chce reklamować , sam używam Eneloop ów
PS ale się rozpisałem
ma ktos z kolegów eneloop 2500 XX treme (czarne ), i lampe HVL42, jak sie taki zestaw sprawuje , ja na mojej lampie i eneloopach 2Ah mogę strzelić ok 100 x , z pełną mocą , po czym akumulatory są puste i gorące , zupełnie inaczej niż na 5400HS , tam 2-3x więcej strzałów
i akku. ledwo ciepłe