Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie, przykładam się do wejścia w system sonego, mam dylemat z decyzją od jakiego szkła zacząć. Jestem amatorem, w 90% robię fotki portretowe, fotografia ludzi itp., czasami makro, krajobraz. Mam do wyboru 135mm f/1.8 Zeiss, lub Sony 70-200mm f/2.8 G.
Które z tych szkieł wciągnąć na początek? Słyszałem że 135tka jest rekordzistą ostrości, niby pięknie rysuje, jest jasne - ale ma też wady konstrukcyjne (podobno są jakies luzy na pierwścieniu - bicia wzdłuzne).
kiedyś bardzo chciałem kupić SAL 70-200 2.8, ale z racji tego, że zdecydowanie bardziej preferuję stałoogniskowe obiektywy to padło na Zeiss'a 135. Na dodatek jestem bardzo rozbestwiony jeśli chodzi o jasność szkiełek i f/2.8 to dla mnie ciemnica http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
jeśli chodzi o problemy techniczne ze 135tką, to ja ze swoją też to mam (luzy na przedniej części tubusa) - na szczęście inni, którzy już to naprawiali (dokręcenie i zaklejenie trzech śrubeczek) uważają, że jest to jednorazowy wybryk
wybór należy do Ciebie: wygoda (zoom), czy jasność (stałka). Oba szkiełka są bardzo, bardzo, bardzo dobre.
Kris, nie miałem jeszcze 135tki Zeissa w rękach, a skoro jesteś jego szczęśliwym posiadaczem powiedz mi z jakiego materiału jest wykonany korpus , czy to jest jakiś stop metalu, czy może plastik?
metal
nawet pierścień manualnego ostrzenia jest metalowy
Na Twoim miejscu na początku bym wybrał 70-200/2.8.. Zawsze to zoom... I w tym szkle możesz mieć 135 ale niestety już nie 1.8
Ewentualnie jeżeli nie jesteś do końca przekonany to najlepiej osobiście pomacać/przetestować. I tak by było najlepiej...
To jest jednak bardzo trudna decyzja, omawiane szkła mają wady i zalety. Osobiście bardziej jestem za 135tką, jakoś mnie nie przekonuje dzwiganie armaty 200mm. Ale chyba nic mi nie zostaje jak namacalnie przetestować sprzęt.
Tak trochę poza tematem, pozwoliłem sobie obejrzeć portfolio kris-a, naprawdę fajna galeria streetART, ciekawe czy jakieś fotki były robione szkłem 135mm
pixelangel napisał(a):
ciekawe czy któreś były robione szkłem 135mm
Niestety nie wyświetla się informacja exif, jedynie nazwa galerii po oznaczeniu fotki.
Zastanawiam się nad filtrem ochronnym 77mm, ze względu na rasowość omawianych szkieł, jaka marka itp.. Czy może nie ma się nad czym zastanawiać, wciągać najtańsze i po sprawie.
pixelangel napisał(a):
Niestety nie wyświetla się informacja exif, jedynie nazwa galerii po oznaczeniu fotki.
pixelangel napisał(a):
Zastanawiam się nad filtrem ochronnym 77mm, ze względu na rasowość omawianych szkieł, jaka marka itp.. Czy może nie ma się nad czym zastanawiać, wciągać najtańsze i po sprawie.
pixelangel napisał(a):
Tak trochę poza tematem, pozwoliłem sobie obejrzeć portfolio kris-a, naprawdę fajna galeria streetART, ciekawe czy jakieś fotki były robione szkłem 135mm
kris napisał(a):
z jakiej przeglądarki korzystasz?
ja po najechaniu na miniaturkę zdjęcia mam podgląd EXIF - wygląda to tak: LINK