anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kilka pytań

LLC-----
Początkujący

Kilka pytań

Mam kilka pytań do specjalistów, czyli Was :)

1. Który lepszy (cena nie ważna) Sony czy Sigma 50mm 1.4 - lepsza ostrość do 1.8 i szybkość?
2. Jest jakieś szkieło super-szerokokątne z najmniejszym f (najmniejszy f jest tutaj priorytetem) - chciałbym coś takiego 16mm f1.4. Jest coś w tych okolicach czy pozostaje tylko Sigma 30mm f1.4?
3. Który lepszy Sony czy Sigma 18-250mm, a może jeszcze inna firma?

Wszystko pod Sony A55.

33 ODPOW. 33
LLC-----
Początkujący

No tak tylko, że ten 35mm sony będzie ostry od 2.3, a sigma już od 1.8. Więc chyba jak dla mnie najlepsza Sigma. Tak jak powiedziałem cena nie gra roli. Poradzcie panowie.

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

A moze będzie od 1,8? Nie miałeś tego obiektywu w rękach, więc jeszcze nie osądzaj.
PS. Podbicie iso tak bardzo Ci przeszkadza?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

LLC napisał(a):

No tak tylko, że ten 35mm sony będzie ostry od 2.3 Poradzcie panowie.

W sytuacji kiedy Ty wiesz jak będzie z obiektywem, którego jeszcze nikt nie miał...najlepiej jak sam wybierzesz. Polecam zdać się na siebie. Kupowanie na podstawie opinii to loteria....ale skoro chcesz..

Jak kasa nie gra roli, polecam Zeissa 24/2. Ostre od pełnego otworu i szersze od Sigmy.
Wprawdzie nie ma go jeszcze w sklepie, ale warto poczekać.

Ewentualnie kupić Zeissa 16-35/2.8.
Kapitalna ostrość, super kontrast, ultraszeroko, SSM, no i można sobie wykadrować bo to zoom. Do krajobrazów jak znalazł :-)

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Jak kasa nie gra roli, polecam Zeissa 24/2.

Jedyna słuszna opcja.

Lajam napisał(a):

Ewentualnie kupić Zeissa 16-35/2.8.
Kapitalna ostrość, super kontrast, ultraszeroko, SSM, no i można sobie wykadrować bo to zoom. Do krajobrazów jak znalazł :-)

Ultra szeroko oczywiście z matrycą 35mm, ale na APS-C będzie mniej winietował.
Tak czy siak, jak tzw. kwit nie gra roli, to te dwa słoje, to będą jedyne słuszne opcje.

I tak już zupełnie na wesoło - SSM jest taki (w znaczeniu szybkości działania), że żadna gwiazdka Ci nie ucieknie...