Podziel się wrażeniami!
Witam
Jestem nowy na tym forum, jak również w świecie fotografii innej niż przy użyciu kieszonkowych kompaktów w związku z czym co rusz napotykam się na trudności wynikające z mojego niewielkiego póki co doświadczenia ze sprzętem.
Aktualnie robię zdjęcia A100 z obiektywem Minolty 35-105/3.5-4.5 N, jednak 35 przy tej lustrzance to dość wąski kąt w związku z czym rozglądam się za czymś trochę szerszym za rozsądną cenę.
Waham się pomiędzy dwoma obiektywami (oba używane w dobrym stanie), które mam możliwość kupić:
1. Minolta 24-85/3.5-4.5 za cenę około 600zł
2. Minolta 28-105/3.5-4.5 za cenę 400zł.
Wiem, że nie są to mega szerokie kąty, ale przynajmniej nie są wygórowane cenowo, a nie mam w tej chwili wystarczających środków żeby zakupić coś lepszego.
Czy według was warto zamieniać posiadany przeze mnie obiektyw na któryś z w/w? Jeśli tak to który byście polecali. Ewentualne wskazania innych również będą mile widziane.
Cosmo napisał(a):
Chciałbym mieć pewność że nie będzie to kolejny obiektyw, którym porobię zdjęcia przez 2 tygodnie i sprzedam
wratislavian napisał(a):
Cosmo napisał(a):
Chciałbym mieć pewność że nie będzie to kolejny obiektyw, którym porobię zdjęcia przez 2 tygodnie i sprzedam
Jakiż to obiektyw miałeś przez dwa tygodnie?
wratislavian napisał(a):
nie odpowiem na żadne z Twoich pytań, nie dla tego, że nie znam odpowiedzi. po prostu mam coś lepszego: radę:
kup ten obiektyw.
Cosmo napisał(a):
[ No i czy kręci pyszczkiem przy ostrzeniu? Co znaczy, że mechanizm focusa określany jest jako SAM. Ma to autofocus czy nie?
Czesc!
poniewaz juz uzywalem obu tych obiektywow, to wybralbym osobiscie 28-105/3,5--4,5. Dla mnie jest OK, robie niz prawie wszystko, a jak mi nie starcza zblizenia zakladam MAF70-21/4 albo MAF 75-300/4,5-5,6 ale tylko ten z I-wszej serii (metalowy).
Jak chcesz jednak widziec szerzej poszukaj cos z zakresu 17-35, lub 17-50.
Czesc!