anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Która Minolta waszym zdaniem bardziej warta kupna?

Cosmo-----
Początkujący

Która Minolta waszym zdaniem bardziej warta kupna?

Witam
Jestem nowy na tym forum, jak również w świecie fotografii innej niż przy użyciu kieszonkowych kompaktów w związku z czym co rusz napotykam się na trudności wynikające z mojego niewielkiego póki co doświadczenia ze sprzętem.

Aktualnie robię zdjęcia A100 z obiektywem Minolty 35-105/3.5-4.5 N, jednak 35 przy tej lustrzance to dość wąski kąt w związku z czym rozglądam się za czymś trochę szerszym za rozsądną cenę.

Waham się pomiędzy dwoma obiektywami (oba używane w dobrym stanie), które mam możliwość kupić:

1. Minolta 24-85/3.5-4.5 za cenę około 600zł
2. Minolta 28-105/3.5-4.5 za cenę 400zł.

Wiem, że nie są to mega szerokie kąty, ale przynajmniej nie są wygórowane cenowo, a nie mam w tej chwili wystarczających środków żeby zakupić coś lepszego.

Czy według was warto zamieniać posiadany przeze mnie obiektyw na któryś z w/w? Jeśli tak to który byście polecali. Ewentualne wskazania innych również będą mile widziane.

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja bym na Twoim miejscu poszukał i dokupił taniego, szerokokątnego szkiełka np. minolta 17-35/2.8-4
tutaj masz opis: LINK

Początkujący

Tylko, że ja jestem 'wszystkopstrykiem' ;) W związku z tym potrzebuje w miarę uniwersalnego szkła dlatego też tak niski zakres nie wydaje mi się w moim przypadku dobrym pomysłem, chyba żeby dokupić do takiego niskiego zakresu jeszcze jakiś większy na co na razie niestety nie mam środków. Dlatego też szukam chwilowo uniwersalnego szkła. Wiadomo, że jest to kosztem optyki, ale 'coś za coś' i muszę się na razie z tym pogodzić.

Apropo Twojej propozycji - myślałem również o Cosinie 19-35/3.5-4.5 jednak brak mi tutaj dłuższego końca, którym można by pstryknąć jakiś portret.

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

To może Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC ? LINK
Bądź coś z tamrona z zakresu 18-300 LINK
Albo Sony z zakresu 18-250 lub 16-105 LINK

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

najlepszym rozwiązaniem byłby zakup 16-105 ale jak sam twierdzisz

Cosmo napisał(a):

na razie niestety nie mam środków.

więc to co zaproponował Kris(17-35) było by uzupełnieniem tego co już posiadasz
a 24-28 na początku nie będzie szerokim kątem do lustrzanek APSC

Cosmo-----
Początkujący

Ja myślałem raczej o zamianie tego co mam na inny, a nie dokupieniu kolejnego.

Czy któryś z wymienionych przeze mnie byłby dobrym kandydatem za te pieniądze?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Cosmo napisał(a):

Czy któryś z wymienionych przeze mnie byłby dobrym kandydatem za te pieniądze?

Myślę, że 24-85 powinien dać radę jeśli nie potrzebujesz prawdziwie szerokiego kąta. ;)

Ze swej strony polecam zastanowić się nad nowym obiektywem Sony 18-55/3.5-5.6 SAM - jestem bardzo miło zaskoczony jego możliwościami :smileythumbsup:

Cosmo-----
Początkujący

Chodzi Ci o ten obiektyw? --> http://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=861&typ=0&moc=0

Jak przedstawia się jego jakość? Niestety na optyczne.pl nie ma opinii na jego temat.

Muszę powiedzieć, że przykładowe zdjęcia zrobione obiektywem zaproponowanym przez Krisa robią ogromne wrażenie, fotki robione posiadanym przeze mnie obiektywem też wychodzą nieźle. Jak będzie z tym Sony?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Cosmo napisał(a):

Niestety na optyczne.pl nie ma opinii na jego temat.

Akurat wymieniony przez Ciebie portal nie powinien być żadnym wyznacznikiem.
Bardzo smutne jest kiedy o wyborze obiektywu decyduje jakiś internetowy test.
Należy pamiętać, że obiektyw powinno się kupić na podstawie świadomej decyzji, popartej własnymi doświadczeniami. ;)

Cosmo-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Akurat wymieniony przez Ciebie portal nie powinien być żadnym wyznacznikiem.
Bardzo smutne jest kiedy o wyborze obiektywu decyduje jakiś internetowy test.
Należy pamiętać, że obiektyw powinno się kupić na podstawie świadomej decyzji, popartej własnymi doświadczeniami. ;)

Niestety moje doświadczenia nie są kompetentne żeby stanowić o tym, który wart jest kupna, a który nie ;)

Btw. mógłbym mieć wymieniony przez Ciebie obiektyw Sony 18-55/3.5-4/5 za 400zł.

Ma ktoś gdzieś jakieś zdjęcia zrobione tym obiektywem? Chciałbym mieć pewność że nie będzie to kolejny obiektyw, którym porobię zdjęcia przez 2 tygodnie i sprzedam ;) Warto kupić ten obiektyw? No i czy kręci pyszczkiem przy ostrzeniu? Co znaczy, że mechanizm focusa określany jest jako SAM. Ma to autofocus czy nie?