anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

MC Flektogon 2,8 / 20 Carl Zeiss Jena DDR. pytanie

profile.country.pl_PL.title
midyrsz
Początkujący

MC Flektogon 2,8 / 20 Carl Zeiss Jena DDR. pytanie

Witam. Dostałem obiektyw 2,8 / 20 Carl Zeiss i mam adapter T2. No i po założeniu sie okazało że tylko zdjęcia moge robić z 3 cm 😕 w załączniku jest przykład. A mi chodzi o to czy da sie zrobić tak żeby służył on mi do Portretów ?? Albo lepiej kupić Minolta AF 50mm f/1.7 lub też od Sony 50 1/8 ?? a mam taki problem że nie umie do końca tego obiektywu wkręcić do T2 ??

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Michael napisał(a):

Dostałem obiektyw 2,8 / 20 Carl Zeiss i mam adapter T2. No i po założeniu sie okazało że tylko zdjęcia moge robić z 3 cm

trochę to dziwne że z 3cm
jeśli możesz to zrób zdjęcie tego adaptera
a do portretów 20 nie bardzo chyba że z 40cm :smileyhappy:

BuBu__
Początkujący

zrób zdjęcie adaptera i samego obiektywu, chodzi mi głównie o gwint, miałam podobny problem z moim calr zeissem ;) mogłam robić nim jedynie zdjęcia macro, a okazało się, że nan im dokręcony był gwint pośredni, który właśnie do macro służy
a tak to u mnie wyglądało

midyrsz
Początkujący

Nie wiem o co tu chodzi, bo Wujek ma obiektyw falcona 800mm i w niego sie adapter wkręca normalnie.

BuBu__
Początkujący

to raczej kwestia adaptera, soczewka odsunieta jest od matrycy, przez co adapter działa jak pierścień pośredni

midyrsz
Początkujący

co związku z tym ??

BuBu__
Początkujący

w związku z tym ten adapter zachowaj sobie do robienia macro, a do robienia portretów etc kup sobie np. taki adapter http://www.allegro.pl/item741333135_ada ... okada.html

midyrsz
Początkujący

Nie ma tańszych ?? :D co sie pokombinuje

BuBu__
Początkujący

Ja tylko pokazałam jaki typ najlepiej kupić ja swój kupiłam za 30 zł chyba, więc tańsze na pewno są ;)

midyrsz
Początkujący

A co daje bolec blokujący przysłonę ??