Podziel się wrażeniami!
wg danych z optycznych sugerowane do A580 są dwa modele ECM-ALST1 lub ECM-CG50. Ceny niestety masakra odpowiednio około 550 i 800 zł. Czy wiecie może coś o zamiennikach ew jakie parametry mają te mikrofony ( wkładka pojemnościowa czy dynamiczna i ew jakiego typu wzmocnienie jest tam zastosowane, bo na zdjęciu widać jakiś włącznik co sugeruje że dźwięk jest poddawany jakieś obróbce już na poziomie mikrofonu. Filmowanie w A580 raczej traktuję marginalnie i nie będę z niego korzystał codziennie więc zakup oryginała jest deko zbyt drogim gadgetem. Enyłej czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej materii ?
Rydzek napisał(a):
Mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy ten mikrofon który link do tej aukcji podał SZFENDAK będzie pasować do 580 ?
http://allegro.pl/mikrofon-do-kamery-dy ... 86009.html
to teraz mamy np coś takiego. powinno działać spokojnie. z mocowaniem to wydaje mi się, że poprzez uniwersalną kostkę będzie to stabilnie siedzieć na aparacie.
a propos mikrofonów a w zasadzie ich mocowania to fajny patent w swej ofercie ma firma Rode
1264513288_671771.jpg
nie przenosi drgań na mikrofon
nie przenosi drgań na aparat
odsuniecie od pracującego obiektywu
do wykonania w domu
wystarczy kawałek plastikowej rury (8-10cm)
4 gumki do włosów
dorobić mocowanie
jest więc tylko problem z mocowaniem natomiast wtyk i poziom sygnału nie jest problemem ?
Cześć !
Chba jednym z najtańszych rozwiązań z szybkim montażem mikrofonu będzie :
http://allegro.pl/dyfuzor-do-konica-minolta-5d-7d-a2-a200-z2-z3-z5-i1405130396.html
gdzie zamiast dyfuzora możemy podwiesić mikrofon.
Co do samych mikrofonów - czy były jeszcze robione jakieś testy, przez któregoś z Kolegów ?
Pozdro
Power
zrobiłem pierwsze próby z filmowaniem , dlaczego dzwiek sie nie nakłada na film w odpowiednim czasie ?
szafran napisał(a):
zrobiłem pierwsze próby z filmowaniem , dlaczego dzwiek sie nie nakłada na film w odpowiednim czasie ?
... pewnie problem z kodekami AC3 - miałem to samo. Przesunięcie synchro nawet o 2-3 sec.
Wracając do tematu mikrofonu - zakupiłem VIVANCO EM55 i jak na razie wszystko w jak najlepszym porządku . Nie słychać dźwięków wychodzących z puszki, co bardzo cieszy . Za tydzień będzie jeszcze test na koncercie, wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.
Teraz właśnie zasiadam nad przeróbką mocowania, żeby można go było posadzić na sankach aparatu. Długie ustrojstwo ( 19cm ) , ale bardzo lekkie ( 70g ), więc nie powinno być problemu. Można by go skrócić o ok 25mm, ale chyba sobie odpuszczę.
Jak skończę - wrzucę fotki z warsztatu i może jakiś filmik.
Pozdrawiam
Power
Dzieki za informacje , jest już ok . Mocniejszy komp daje rade . Mikrofon w aparacie Zobaczymy co kolega nagra z dodatkowym mikrofonem , osobiście bym szukał czegoś kierunkowego i ściągającego jednak w opisach mikrofonów czesto ciężko o takie informacje . Pierwszy filmik za mną , może Kris załóż jakiś wątek aby można sie było nimi pochwalić bo chyba warto zobaczyć jakie możliwości daje alfa w tym temacie i wymienić doświadczenia . Zastanawiam się w jakim formacie zapisywać te pliki aby nie traciły na jakości a jednocześnie były jak najmniejsze
Przy pomocy PMB konwertujesz i zapisujesz na YT i dajesz linka na forum. Jak zaznaczysz najwyższą jakość nagra się całe spektrum od 320 - 1080szafran napisał(a):
Zastanawiam się w jakim formacie zapisywać te pliki aby nie traciły na jakości a jednocześnie były jak najmniejsze