Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie odnośnie takiej karty jak SanDisk Ultra SDHC 32GB class 10 i jej wydajności przy współpracy z NEX5n. Czy przy skonfigurowaniu aparatu do pracy na najwyższych detalach ta pamięć podoła, czy też będą utraty jakości i lepiej rozejrzeć się za czymś innym.
Pozdrawiam.
ciekawy napisał(a):
Witam
Mam pytanie odnośnie takiej karty jak SanDisk Ultra SDHC 32GB class 10 i jej wydajności przy współpracy z NEX5n. Czy przy skonfigurowaniu aparatu do pracy na najwyższych detalach ta pamięć podoła, czy też będą utraty jakości i lepiej rozejrzeć się za czymś innym.
Pozdrawiam.
kris napisał(a):
Karta pamięci (a dokładniej prędkość zapisu i odczytu) mają wpływ na szybkość zapisu zdjęć z bufora na kartę. Szczególnie przydatne przy zdjęciach w trybie seryjnym oraz podczas nagrywania filmów.
Nie chciałbym podważać słów znajomego, ale jak już napisałem: nigdy w życiu nie spotkałem się z takim stwierdzeniem, ani też nigdy w życiu nie przydarzyła mi się taka sytuacja, a zdjęć zrobiłem jakieś kilkaset tysięcy.
Jeśli prędkość zapisu będzie za niska, to:
- bufor się zapcha i aparat przestanie robić zdjęcia do czasu opróżnienia bufora (zapisu na kartę)
- czas od wyłączenia nagrywania, do nagrania kolejnego lub zrobienia zdjęć będzie dłuższym czasem czekania na zapis i opróżnienie bufora. Ale nie ma mowy na pomijanie klatek.
W takim razie czas dzisiaj odciążyć portfel o "kilka" zł Dzięki za odpowiedź.