Podziel się wrażeniami!
Witam!!
Wiem, że już istnieje duży wątek na temat tego szkiełka, ale ja mam pytania bardzo podstawowe na temat tego obiektywu, więc nie chciałem robić tam bałaganu
Ogólnie szukam obiektywu jasnego do robienia zdjęć w pomieszczeniach, na dworze w ciemne jak i jaśniejsze dni. Chciałbym zamknąć się w kwocie 1000zł.
Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź.
Przepraszam ze tak pózno ale,nie mogłem prędzej. I co z takim problemem? jakie zmiany mam uczynić ?
kpan napisał(a):
Przepraszam ze tak pózno ale ...
Ale widać, że czasy sa za długie: pierwsze 1/6 s, drugoe 1/2 s. Nie sposób, żeby w pierszym przypadku dziecko tak nieruchomo siedziało, a i fotograf musi mieć spokojna rękę, a w drugim - wszystko widać. Pół sekundy to naprawdę długo.Lajam napisał(a):
djęcia są tak małe, że nie sposób ich ocenić
Zdjęcia są po prostu poruszone
Zauważ że czas "robienia" tego zdjęcia to pół i 1/6 sekundy
By zdjęcia przy tak słabym oświetleniu wyszły ostre należy zmniejszyć liczbę przysłony i zwiększyć ISO albo użyć lampy
kpan napisał(a):
Przepraszam ze tak pózno ale,nie mogłem prędzej. I co z takim problemem? jakie zmiany mam uczynić ?
Szczupic napisał(a):
Zdjęcia są po prostu poruszone
Zauważ że czas "robienia" tego zdjęcia to pół i 1/6 sekundy
By zdjęcia przy tak słabym oświetleniu wyszły ostre należy zmniejszyć liczbę przysłony i zwiększyć ISO albo użyć lampy
spróbuj ustawić program A, czyli priorytet czasu i ustaw na sztywno przynajmniej 1/60 secundy, jak będzie migać przysłona to znaczy że jest za ciemno, wtedy podbijaj ISO.
Czasem w pomieszczeniach jest za ciemno nawet na przysłonie 1.8 trzeba doświetlić lampą, albo włączyć jakieś inne źródło światła, ewentualnie podbić ISO, ale wyżej niż 1600 bym nie polecił bo szum już widać bardzo.
Ja tylko poprawię
Program A to priorytet przysłonyrezasurmar napisał(a):
spróbuj ustawić program A, czyli priorytet czasu (...)
według mnie za ciemno "S" - wrazie ruchu jest kiebsko, a w pokoju nie jest tak ciemo, co bedzie wieczorem na dworze,az strach pomyslec. Tak mi sie wydaje.
No, i tu już dużo lepiej. (jeszcze możesz zwiększyć przysłonę do f/1,8).
...ale te ciuchy z tła to mogłeś zabrać...