anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw do robienia ujęć sportowych.

kapiet
Początkujący

Obiektyw do robienia ujęć sportowych.

Witam!

Posiadam Alfę 350 i dawno temu pisałem właśnie o tym. Oczywiścirr jak zawsze szybko mi odpowiedzieliście za co wam bardzo dziękuję. A więc wracając do tematu dalej mam w planach zakup nowego obiektywu do ujęć sportowych. Głównie z jazd na deskorolce. Dowiedziałem się, że obiektyw w tym przypadku musi mieć stałe F/2,8. Akurat mój tata jedzie do Nowego Yorku i ma zamiar tam zakupić mi ten obiektyw. A więc czy zna ktoś może jakieś skelpy w Nowym Jorku i proszę również o podanie konkretnego modelu, jaki byście mi polecili. Jeśli ma ktoś informacje można też podać strony internetowe. Bardzo prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź. Mój budżet to 1500 zł

Dziękuję

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

do tego celu przydałby się obiektyw 70-200 2.8 Sony , Minolta , Sigma , Tamron ale za tę kwotę to niestety nie kupisz

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kapiet napisał(a):

Dowiedziałem się, że obiektyw w tym przypadku musi mieć stałe F/2,8.

Nie wprowadzałbym tego typu uogólnień... ;)

Najważniejsze jest zapewnienie odpowiedniej ilości światła, z moich obserwacji wynika, że najbardziej efektowne są zdjęcia z małej odległości przy wykorzystaniu szerokiego kąta.
Czyli np. taki Tamron 17-50/2.8 mógłby się nadać i cenowo mniej więcej powinieneś się zmieścić w budżecie. Jest jedno ALE - należy wybrać dobry egzemplarz bo niestety trafiają się wadliwe sztuki, a chyba nie będziesz specjalnie leciał do USA żeby wymieniać ;)

Jeśli jednak planujesz wykonywać zdjęcia ze większej odległości, to trzeba skupić się na obiektywach które polecał SZFENDAK.

Pozdrawiam,

profile.country.pl_PL.title
marcinnek_
Początkujący

Tele typu 70-200 lub podobny ze światłem 2,8 przyjęło się traktować jako reporterski do sportu ale to w przypadku strzelania ze znacznej odległości. Przy takich sportach jak piłka nożna, kosz, narciarstwo itp.
Lajam dobrze mówi, że dynamiczne sporty fajnie jest fotografować z bliska. Zwłaszcza gdybyś fotografował treningi deskorolkarzy i nie bał się wstawiać aparat pod same kółka (na przykład na szczycie rampy).
Dla zobrazowania,zastrzegam, że nie mój, pierwszy z brzegu przykład z wyszukiwarki obrazów google. Nie mówię, że jest świetne ale byś złapał o czym z Lajamem mówimy.
http://www.flickr.com/photos/daniel_brunner/sets/72157600293449849/

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

no i tu się z Wami zgadzam ale
w przypadku fiszajki jeden przejazd i max 2-3 zdjęcia bo muszę stać max 3-4 metrów od jeżdżącego
w przypadku długoogniskowego wykonam 10 fotek(albo i więcej) bo będę 10metrów od jeżdżącego

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

SZFENDAK napisał(a):

w przypadku fiszajki jeden przejazd i max 2-3 zdjęcia bo muszę stać max 3-4 metrów od jeżdżącego
w przypadku długoogniskowego wykonam 10 fotek(albo i więcej) bo będę 10metrów od jeżdżącego

etam..w serii lecisz tak samo - ile tam fabryka dała i nieważne czy stoisz blisko czy daleko ;)

Matti-----
Początkujący

A ja sie z wami nie zgodze :) Jezeli chodzi o sport (koszykowka, pilka nozna, siatkowka) w gazetach / agencjach licza sie ciasne kadry wiec teoria o robieniu sportow szerokim katem jak dla mnie jest wyssana z palca.

dejmien
Nowicjusz

za Mattim...

marcinnek_
Początkujący

w fotografii prasowej na pewno tak. w tradycyjnych sportach zespołowych na pewno tak. ale sporty typu "extreme" (a przypomnę, że kolega pytał o deskorolkarzy) szerokie kadry są bardziej dynamiczne, oddają ruch, przestrzeń, wysokość, niebezpieczeństwo itd.

mitech
Poszukiwacz

Mocno szerokim katem jest łatwiej robić tego typu zdjęcia niż długoogniskowym.A to ze względu na dużo większą GO przez co i z AFem jest dużo łatwiej. Nie patrząc w wizjer kadrujesz z różnych pozycji na oko i lecisz serią. Z tym ,że musisz stać bardzo blisko. Przy długich ogniskowych możesz stać zdecydowanie dalej i nie musisz latać jak pies z wywieszonym ozorem za suką aby przyfocić szybko przemieszczającego się rolkarza.
Następną rzeczą jest fakt ,że fotki zrobione w dużej ilości na ten przykład fiszajem wyglądają fajnie ale robi się to monotonne.Dobrze więc robić różnymi ogniskowymi. No i dochodzimy do tego ,że trzeba wybrać jakiś kompromis co będzie nas mniej kosztowało. A jak pojedziemy bezkompromisowo to może to mocno odczuć nasza kieszeń :nauseated_face: