Podziel się wrażeniami!
witam wszystkich ,
mam pytanko , mam a 450 od kilku dni , jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa , podobno podejdą mi obiektywy minolty , tylko które AF MD MC jakie sa miedzy nimi różnice ? , czy potrzebuje jakichś przejściówek?
podobna sytuacja dotyczy lamp minolty ,
ale tu sony już podaje zgodność z funkcjami , natomiast co polecacie , z minolty do zastosowania w
z góry dziękuje i pozdrawiam
dzięki Panowie , wyłożone jak koniowi na miedzy , zorientowałem sie w między czasie w cenach i no powiem nie jest to tania zabawa ,(400-1000zł) zwłaszcza w jasności ok 1:1,7, czy różnica w jakości zdjęć jest warta takiej inwestycji?
joo napisał(a):
dzięki Panowie , wyłożone jak koniowi na miedzy , zorientowałem sie w między czasie w cenach i no powiem nie jest to tania zabawa ,(400-1000zł) zwłaszcza w jasności ok 1:1,7, czy różnica w jakości zdjęć jest warta takiej inwestycji?
miałem na myśli bardziej korzyści niematerialne a konkretnie , jak napisałeś zysk światła , i , wydaje mi sie że w zoomach jest więcej szkieł które pogarszają jakość obrazu, jakieś kompromisy muszą byc za cenę zmiennej ogniskowej, a stałki są wycechowane perfekcyjnie do swojej ogniskowej, i teraz pytanie brzmi tak
Czy jest widoczna gołym okiem poprawa jakości zdjęcia z obiektywu stałego w stosunku do zoom,przy takiej samej ogniskowej ? Chodzi mi o ostrość , kolory,aberracje,
Oczywiście rozumiem że sam fakt jaśniejszego obiektywu jest już dużym plusem stalek i pozwala na poszerzenie zasobu środków artystycznych możliwych do wykorzystania w fotografii
mam jeszcze jedna sprawę , mianowicie mam taki nawyk w zoom-ah dociągania ogniskowej do oporu , czyli np mam 18-55 to robię najczęściej na 18 lub 55 , chodzi o to czy w zoomach jest jakiś zakres w którym się najlepiej sprawują, np połowa ogniskowej, (rozumiem że przy najkrótszej mamy najwięcej światła, ale pomijając ten fakt), wyczytałem tu na forum już że z nieco przymknięta przesłoną obiektywy są ostrzejsze, czy podobnie jest jakiś zakres zoomów gdzie są najlepsze warunki pracy? Lub może warto lekko odkręcać od oporu np o 2-5mm, da to coś czy jest to bez znaczenia?
czytałem też że nie ma co kupować zoomów z przelicznikiem ogniskowej większym niż 3x,,, np obiektyw 18-55 jest na granicy (55/3=18), ale już 55-210 ma przelicznik prawie 4
i kolejne pytanie ,Czy obiektyw z przelicznikiem ogniskowej 2X np 100-200 będzie jeszcze lepiej sprawował się w całym zakresie niż z przelicznikiem 3x np100-300mm ?
Sory za bajzel w tym temacie ,
nikt nie odpowiada w moim dziwnym temacie ,
chciałbym go trochę odświeżyć kolejnym pytaniem
mianowicie po przeczytaniu na alledrogo o regeneracji szkieł w obiektywach , postanowiłem zrobić próbę , wziąłem kit 18-55 i maf28-105 , ustawiłem na taką sama ogniskową i przysłonę i klaps, , spodziewając sie że wiekowy Maf bedzie ciemniejszy (ze starości )od nowego kita , a tu zonk, okazuje się że jednak to kit jest ciemniejszy , ta sama ogniskowa ta sama przysłona
czemu jeden obiektyw jest ciemniejszy od drugiego ?,
czy różnice miedzy opisami światłosiły, na obiektywach mogą znacząco odbiegać od rzeczywistości ?
jak duże mogą być różnice ?
czy może być to spowodowane tym że kit18-55 był na długim końcu a maf28-105 na krótszym?
poniżej wspomniane zdjęcie
nie ma exifów bo zaginęły w pomniejszaniu