Podziel się wrażeniami!
Witam !
Kupiłem sony A300 z kitowym obiektywem + 55-200.Brak kasy na porządny obiektyw dedykowany do tego aparatu.
Jak zdążyłem się zorientować można kupić bardzo tanio obiektyw na allegro typu M42 + adapter za 45 zł (bez potwierdzenia ostrości , chociaż jest też taki adapter o nazwie dandelion ,
ale zdania na jego temat są podzielone).
Chodzi mi czy jakość zdjęć z takiego obiektywu np.f/1.8 -2.0/50mm będzie lepsza niż z kitowego sony 18 - 70 ?
pamiętam jak szkła które teraz kupuję za grosze kilkanaście lat temu były obiektem nigdy nie mających się ziścić marzeń
Dokładnie to samo - zaczynałem będąc jeszcze mając te 'dzieści...' lat Zenith , Practica - stąd te zamiłowanie do tamtych obiektywów , po prostu stare dobre szkiełka.Co nie znaczy że
te nowoczesne są gorsze , technologia wciąż idzie do przodu - jak życie , człowiek nie nadąży , za krótkie życie.
Zastanawiam się gdy pojechałem do lasu, a mam blisko puszczy Kampinowskiej , czy zrobią kiedyś obiektyw , który by potrafił tak szybko przetwarzać widziany obraz jak oko ludzkie ,
mam na myśli przejścia tonalne , ostrość widzenia i.t.d...
Zastanawiam się ... , czy zrobią kiedyś obiektyw , który by potrafił tak szybko przetwarzać widziany obraz jak oko ludzkie , mam na myśli przejścia tonalne , ostrość widzenia i.t.d...
Creatoor napisał(a):
pamiętam jak szkła które teraz kupuję za grosze kilkanaście lat temu były obiektem nigdy nie mających się ziścić marzeń
A może jako że standardowym obiektywem Sony 18 - 70 można też wykonać dobre
zdjęcie pomożecie mi jak w ogóle zaczynać swoją naukę z lustrzanką , gubię się jeszcze w tych
wszystkich ustawieniach , nie znaczy że nie rozumiem co , jak i do czego ,tylko mam pewien
chaos myślowy , co najpierw , od czego zacząć , tym bardziej że z natury jestem wewnętrznie
nie uporządkowany.Czytałem wiele na różnych forach na ten temat , ale im więcej czytam tym większy chaos - jeden pisze tak najlepiej , drugi aby zaczynać od czego innego i.t.p.
Jednak z lustrzanką analogową było prościej.
A może jako że standardowym obiektywem Sony 18 - 70 można też wykonać dobre
zdjęcie pomożecie mi jak w ogóle zaczynać swoją naukę z lustrzanką , gubię się jeszcze w tych
wszystkich ustawieniach , nie znaczy że nie rozumiem co , jak i do czego ,tylko mam pewien
chaos myślowy , co najpierw , od czego zacząć , tym bardziej że z natury jestem wewnętrznie
nie uporządkowany.Czytałem wiele na różnych forach na ten temat , ale im więcej czytam tym większy chaos - jeden pisze tak najlepiej , drugi aby zaczynać od czego innego i.t.p.
Mam pytanie co do heliosa 44 58/2. Chciałbym go zakupić do swojej A200 tylko jednego nie jestem pewien. bo jest kilka wersji 44m- (2, 3, 4, itd).
czym się różnią i o co chodzi z popychaczem przysłony (gdzieś ktoś napisał że to się jakiś bolec usuwa i można do cyfrówki wtedy używać czy jakoś tak) i czy ma to każdy z nich? Jeśli tak to koliduje to w jakiś sposób z naszym system? (oczywiście po zastosowaniu przejściówki M42)
pozdrawiam
kinol napisał(a):
Mam pytanie co do heliosa 44 50/2. Chciałbym go zakupić do swojej A200 tylko jednego nie jestem pewien. bo jest kilka wersji 44m- (2, 3, 4, itd).
czym się różnią i o co chodzi z popychaczem przysłony (gdzieś ktoś napisał że to się jakiś bolec usuwa i można do cyfrówki wtedy używać czy jakoś tak) i czy ma to każdy z nich? Jeśli tak to koliduje to w jakiś sposób z naszym system? (oczywiście po zastosowaniu przejściówki M42)
pozdrawiam
No to super. Dziękuje bardzo teraz to już rozumiem. widziałem na allegro właśnie takie przejściówki z blokadą bolca i nie wiedziałem o co chodzi. dziękuje jeszcze raz.