anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tele do 900-1000zł ?

francuz-----
Początkujący

Tele do 900-1000zł ?

Witam ;)
Na wstępie zaznaczam, że przed założeniem tego tematu spędziłem parę dni przy kompie, czytając opinie, testy, porównania itd., ale w necie jest tego sporo, więc już mam taki mętlik w głowie, a chcę wreszcie wydać jakieś pieniądze ;)
Jak w temacie, potrzebuję tele, do 900-1000, nie więcej. Drugi warunek, nie chcę mi się bawić w sigmy, tamrony itd., tylko oryginalne sony/minolta.
Poważnie zastanawiam się nad 2-ma szkiełkami:
MAF 100-300 z APO
i Flinta oczywiście.
W tym przypadku akurat jestem zdania, że lepiej jakbym kupił dobrą używkę, niż tanią nówkę, ale nie wiem czy mój tok myślenia jest dobrze ukierunkowany :nauseated_face:
Tak więc proszę was o pomoc w wyborze, lub zasugerowanie innych opcji zakupu ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

12 ODPOW. 12
kamil1114
Początkujący

A myślałeś może o sony 75-300mm 4.5-5.6 ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja polecam się rozejrzeć za SONY 55-200 :thumbsup:
flinta jest dobra, ma stałe światło, szkło i metal - ale doceniam małą wagę i rozmiar 55-200.
Poza tym SAL jest ostrzejszy no i na gwarancji.
Z flintą możesz mieć na krótko po zakupie 3 problemy:
- zaoliwienie przesłony
- zagrzybienie soczewek
- odklejenie gumy zmiany ogniskowej

Początkujący

kamil1114 - kiedyś myślałem ;)

kris - dzięki, musiałem go przeoczyć :nauseated_face: czytałem właśnie sąsiedni temat, ale nie mogę doczytać można już nabyć nową wersję tego obiektywu (SAM) poza zestawami?

francuz-----
Początkujący

Po namysłach i rozważaniach zdecydowałem się jednak na flintę ;)
Szkiełko już mam, zdaje mi się że trafiłem niezły egzemplarz, czekam tylko na piątek popołudnie i trochę słońca ;)

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Nic tylko pogratulować szkiełka - zobaczysz jak wyjdziesz na miasto z nim od razu Cię zaskoczy, przynajmniej u mnie tak było :thumbsup:

lucas7
Początkujący

tu gdzieś w tym wątku padła inforamcja o tym, że SAL 55-200 jest ostrzejszy od flinty. Czy mógłby to ktoś ewentualnie zweryfikować, chciałem kupic Sal 55 - 200 II, ale powoli nabieram wątpliwości, czy on się kiedykowiek pojawi, zacząłem rozglądać się flintą.

dzięki

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

więc zamiast rozglądać się za flintą, zainteresuj się pierwszą wersją 55-200, który nie odbiega znacząco od vII

jeśli tylko dorwę 55-200 zrobię porównanie z flintą :D

mat_czok
Expert

kris napisał(a):

więc zamiast rozglądać się za flintą, zainteresuj się pierwszą wersją 55-200, który nie odbiega znacząco od vII

jeśli tylko dorwę 55-200 zrobię porównanie z flintą :D

tak jak ustaliliśmy na śląskim spotkaniu :D

lucas7
Początkujący

będę bardzo wdzięczny. A tak przy okazji, przeczytałem gdzieś, że ten Sal 55-200 doskwierająco aberruje, nie udało mi się jedynie ustalić jakie notuje rozdzielczości dla poszczególnych przesłon, będę wdzięczny jak i to uda sie zweryfikować:) myślałem o tej Sigmie 70-300 Apo, kiedyś nawet jej używałem i nie mogłem znieść jej af, jak to wygląda w 55- 200.

dziękuję raz jeszcze za infrmacje