Podziel się wrażeniami!
czy jest to mozliwe i jak to zrobic
dynaxx7 napisał(a):
8-) ...pozwolę sobie wtrącić swoje 3gr...przy zakupie obiektywu m42 lub o innym mocowaniu...proponuję w praktyce sprawdzić jego przydatność...to, że w analogu sprawował się wręcz wzorcowo to nie znaczy że w cyfrze będzie tak samo...zwłaszcza jeżeli chodzi o obiektywy do średniego formatu, gdzie rozdzielczość nie jest tam tak samo wysoka jak dla małego obrazka z racji większego formatu klatki...nie wszystkie szkła ,,made in ddr,, nadają się do cyfry...co ciekawsze, gorsze jakościowo szkła ,,made in ussr,, do anala są lepsze do cyfry...warto więc przed zakupem takiego m42 lub do średniego formatu zasięgnąć opinii userów mających takie szkła, w przeciwnym razie może być duże rozczarowanie co do jakości technicznej fotek...
dokładnie, zenitar FE ma dość nowoczesne powłoki. generalnie to jest bardzo solidna i ceniona konstrukcja (jest cały czas produkowany). miałem okazję spróbować i widziałem masę fot zrobionych tym szkłem i cyfrą i naprawdę jestem pod wrażeniem. co prawda nie daje pełnego efektu FE, ale to pikuś
do tanich też nie należy na allegro poniżej 500 zika nie widziałem. ale wydaje mi się, że warto
Docencie - ten mały słoik do którego link otrzymałem od Ciebie już kiedyś zwrócił moją uwagę. Ale wtedy nie bardzo rozumiałem co to znaczy, że jest słojem do wywoływania czy jakoś tak. Zainteresowało mnie wtedy 10mm ogniskowej, która okazała się błędem wynikającym ze złego opisu.
Takumarów nigdy nie używałem - ja mam deviacje na punkcie Carl Zeiss aus Jena...
Przydałoby mi się takie cóś z PB na Sony to co na linku z allegro pokazane posiadam ale mogę to sobie...
osiekk napisał(a):
http://www.allegro.pl/item671125851_aj_adapter_praktica_pb_gwint_m42_oryginal.html" target="_blank
a takie coś by zadziałało