Podziel się wrażeniami!
takie coś zapodano na grupie a200 na digarcie
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=26263" target="_blank
szczerze mówiąc nigdzie sie nie spotkałem żeby ktoś uszkodził sobie body w opisany sposób. sam też nie mam takich problemów...
czytat: "Taka przeróbka tyczy się wszystkich DSLR Sony z wyjątkiem A900"
co o tym sądzicie?
chyba kilka razy ściągałam obiektw, żeby zobaczyć jak to u mnie wygląda, wydaje mi się ok choć trochę mnie tym linkiem wystraszyłeś
chyba kilka razy ściągałam obiektw, żeby zobaczyć jak to u mnie wygląda, wydaje mi się ok choć trochę mnie tym linkiem wystraszyłeś
mam poblokowane bolce metodą na wkład do długopisu, więc nie dotyczy mnie ten problem
JennyM napisał(a):
mam poblokowane bolce metodą na wkład do długopisu, więc nie dotyczy mnie ten problem
Dobry temat - teraz już wiem, dlaczego wszystkie jak na razie próby podpinania Industara kończyły się u mnie potem. Zawsze miałem z tym problem i czułem, że robię coś na siłę (Zenity wchodziły w body wraz z adapterem bez problemu), a tu się okazuje, że ruszałem popychaczem...
JennyM napisał(a):
nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi właśnie o różnicę w budowie adapterów z blokadą bolca lub bez, czy ona ma znaczenie w tej sprawie? Posiadam taki bez blokady i popychacz jest schowany.Creatoor napisał(a):
JennyM napisał(a):
To nie o to chodzi. Niektóre adaptery nie zakrywają popychacza przysłony w body i wystaje za krawędź. Wkręcając obiektyw haczysz wtedy o popychacz. Co prawda ja mam adapter bez dandeliona i z blokadą bolca i popychacz ładnie się chowa ale zetknąłem się z tym problemem i widziałem skutki.
JennyM napisał(a):
nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi właśnie o różnicę w budowie adapterów z blokadą bolca lub bez, czy ona ma znaczenie w tej sprawie? Posiadam taki bez blokady i popychacz jest schowany.Creatoor napisał(a):
JennyM napisał(a):
To nie o to chodzi. Niektóre adaptery nie zakrywają popychacza przysłony w body i wystaje za krawędź. Wkręcając obiektyw haczysz wtedy o popychacz. Co prawda ja mam adapter bez dandeliona i z blokadą bolca i popychacz ładnie się chowa ale zetknąłem się z tym problemem i widziałem skutki.
Jak by to wyjaśnić. Popychacz w obiektywie nie ma tu żadnego znaczenia. Zapomnijmy o nim. Nie ważny jest. Chodzi o popychacz, dzwigienkę która JEST W APARACIE.
Niektóre pierścienie nie zakrywają tej dźwigienki i wkręcając obiektyw popychacz w APARACIE będzie ocierał o gwint i może się uszkodzić.