anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Premiera: 35mm F1.8 i 85mm F2.8

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Premiera: 35mm F1.8 i 85mm F2.8

Cieszy mnie niezmiernie dzisiejsza premiera trzech obiektywów:
DT 35mm F1.8 SAM , 85mm F2.8 SAM i Distagon T* 24mm F2 ZA SSM
http://img299.imageshack.us/img299/4649/52484756.jpg
DUŻE

DT 35mm F1.8 SAM
http://img340.imageshack.us/img340/8664/35mc.jpg
DUŻE
SONY.pl

85mm F2.8 SAM
http://img252.imageshack.us/img252/4489/85m.jpg
DUŻE
SONY.pl

krótka specyfikacja:
http://img137.imageshack.us/img137/3007/tab1c.jpg

orientacyjne ceny :c20
35/1,8 - ok. 800 zł
85/2,8 - ok. 1000 zł

profile.country.pl_PL.title
tenzer
Poszukiwacz

kris napisał(a):

DSC07773.jpg

Pasek nie na szyii :shock: "... a łyżka na to niemozliwe ..." :smileyhappy:

kpan-----
Początkujący

Kupilem - Sony 35 mm f/1.8 i moje pytanie brzmi: czy jakis filtr zalozyc na niego jesli tak to prosze o podpowiedz jaki? Jestem poczatkujacy wiec wybadcie.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

kpan napisał(a):

Kupilem - Sony 35 mm f/1.8 i moje pytanie brzmi: czy jakis filtr zalozyc na niego jesli tak to prosze o podpowiedz jaki? Jestem poczatkujacy wiec wybadcie.

ochronny uv dla takiego szkła nie warto
polaryzacyjny się przydaje szara połówka się przydaje

a jeśli chodzi o to jaki to proponuje użyć opcji szukaj na pewno znajdziesz :c49

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

kpan napisał(a):

Tu
I tu
I tu
I tu

Sorry, że tylko linki ale jest tego naprawdę dużo, jak sam poszukasz to na pewno jeszcze znajdziesz.
Ja bym najpierw określił jakiego rodzaju zdjęcia chcesz robić bo inny filtr zastosujesz do krajobrazu a inny do portretu - choć w dobie fotografii cyfrowej to i tak zastosowanie mają tak naprawdę dwa rodzaje filtrów: polaryzacyjny i połówkowe szare, resztę możesz zasymulować z lepszym lub gorszym efektem w programach do obróbki zdjęć.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

piotruso napisał(a):

Sorry, że tylko linki ale jest tego naprawdę dużo, jak sam poszukasz to na pewno jeszcze znajdziesz.

Piotrek masz dobre serce

kpan-----
Początkujący

Dziekuje bardzo za te informacje.

kpan-----
Początkujący

Kupilem obiektyw sony 35mm f1,8 w kaplecie była osłona przeciwsłoneczna .
A je pytanie to : dzis ide do kosciołka fotki trzasnąć wiec mam rozumieć ze ta osłona jest zbędna. Czy inaczej jest ? a druga sprawa jak mam zaloznony ten obiektyw to nie moge zapanowac nad tym zeby całe zdjecie było ostre co z ty fantem? ustawiony na S - Prosze o podpowiedz.Z góry dziekuje.

Quartz.
Użytkownik

Rozwiązanie ostrości zdjęcia - przestaw aparat w tryb A, wtedy swobodnie możesz kontrolować głębię ostrości. Czy mniejsza wartość na aparacie (u Ciebie 1.8) tym mniej obszaru zdjęcia będzie ostre. Aby zwiększyć ten obszar, spróbuj przestawić kółkiem nastawczym tą liczbę na np. 2.8 - 4 - 5.6 w zależności od warunków

Gdy będziesz fotografował w Kościele, przyda sie niska wartość przysłony (1.8) aby czasy naświetlania były krótsze, i można było uniknąć poruszenia zdjęcia. Wted uważnie celuj autofokusem w to, co chcesz mieć ostre.

Co do osłony - w pomieszczeniu wg mnie jest ona nieprzydatna, lepiej ją wykorzystać w ostrym słońcu, aby uniknąć flar i odblasków.

Polecam do obejrzenia filmy na: www.lustrzanka.sony.pl

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Przy 35 musisz ustawić na obiektywie - to szkło nie ma śrubokręta czyli ustawienie w body nic Ci nie da

Starosta.
Początkujący

Quartz napisał(a):

Co do osłony - w pomieszczeniu wg mnie jest ona nieprzydatna, (...).

Moim zdaniem błędne myślenie...

A niech tak nie daj boże aparat spadnie na przednią soczewkę obiektywu tak, że powstanie pęknięcie. I co wtedy :smileyquestion:
Osłonę przeciwsłoneczną warto mieć założoną. Ona może też czasem uratować nasz obiektyw :c20

Pozdrawia Starosta :grin: