anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Premiera: 35mm F1.8 i 85mm F2.8

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Premiera: 35mm F1.8 i 85mm F2.8

Cieszy mnie niezmiernie dzisiejsza premiera trzech obiektywów:
DT 35mm F1.8 SAM , 85mm F2.8 SAM i Distagon T* 24mm F2 ZA SSM
http://img299.imageshack.us/img299/4649/52484756.jpg
DUŻE

DT 35mm F1.8 SAM
http://img340.imageshack.us/img340/8664/35mc.jpg
DUŻE
SONY.pl

85mm F2.8 SAM
http://img252.imageshack.us/img252/4489/85m.jpg
DUŻE
SONY.pl

krótka specyfikacja:
http://img137.imageshack.us/img137/3007/tab1c.jpg

orientacyjne ceny :c20
35/1,8 - ok. 800 zł
85/2,8 - ok. 1000 zł

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Starosta napisał(a):

A niech tak nie daj boże aparat spadnie na przednią soczewkę obiektywu tak, że powstanie pęknięcie. I co wtedy :question:

Takiego upadku, to raczej nie przeżył by obiektyw a także aparat i nie pomogła by tu żadna osłona przeciwsłoneczna. Od upadku na ziemię, chroni nasz sprzęt pasek założony na szyję.
Wcześniej Lajam wspominał o filtrach UV; na pytanie czy filtr UV chroni nasz obiektyw przed upadkiem:

Lajam napisał(a):

Rodzyn104 napisał(a):

"gdy obiektyw spadnie w dół to zbiję się tylko filtr(50zł) a nie soczewka w obiektywie(obiektyw ok300-1500zł zależy jaki) ",więc pomimo że filtry UV nie będą miały większego wpływu na jakość wykonanych zdjęć, to warto zamontować je dla świętego spokoju" (Scott Kelby "Sekrety mistrza Fotografii Cyfrowej)

Gratuluję wiary w słowa mistrza Photoshopa....

Filtr UV to nie jest poduszka powietrzna!
...
Nie wyobrażam sobie np. Zeissa 24-70 zrzuconego na beton - myślę, że nawet z filtrem nikt nie zachowałby świętego spokoju.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

acinloop napisał(a):

A niech tak nie daj boże aparat spadnie na przednią soczewkę obiektywu tak, że powstanie pęknięcie. I co wtedy :question:

To nie ja :P ale mniejsza z tym - zgadzam się z Markiem, może nie chroni przy upadku ale przy uderzeniu o coś, np. o kant ławki w kościele jak najbardziej chroni

acinloop
Nowicjusz

To nie ja :P ale mniejsza z tym

Poprawiłem :c20
A co do ochrony przed uderzeniem o np. kant ławki to zgadzam się w 100% :smileythumbsup:

Quartz.
Użytkownik

Może i osłona będzie przydatna, ale jeśli dopalić zdjęcie lampa błyskową, to przy założonej osłonie moze powstać cień na zdjęciu

(nie wiem jak w innych obiektywach,u mnie na 18mm+lampa+osłona=cień) 35`tki nie używałem, planuje na wiosnę zakup.

kpan:Jak zrobisz fotki z kościoła - pochwal się efektami, jestem ciekaw jak ta 35 sobie poradzi

acinloop
Nowicjusz

Quartz napisał(a):

Może i osłona będzie przydatna, ale jeśli dopalić zdjęcie lampa błyskową, to przy założonej osłonie moze powstać cień na zdjęciu

(nie wiem jak w innych obiektywach,u mnie na 18mm+lampa+osłona=cień)

Dlatego gorąco polecam zewnętrzną lampę błyskową :smileythumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Spróbuję od tyłu: zawsze po zakupie obiektywu, należy sprawdzić czy osłona p/s nie będzie rzucała cienia z lampą wbudowaną - ta wiedza pozwoli zaoszczędzić sobie rozczarowania później. Najlepiej mieć i używać lampę zewnętrzną - tu cień nie grozi (przynajmniej ten od osłony).

kpan napisał(a):

dzis ide do kosciołka fotki trzasnąć wiec mam rozumieć ze ta osłona jest zbędna. Czy inaczej jest ?

Tak naprawdę nazwa jest trochę myląca (przeciw-słoneczna). Ze słońcem ma tyle wspólnego, że ono świeci. Tak naprawdę powinna się nazywać osłona przeciwodblaskowa. Zakładamy ją po to, by na soczewki obiektywu i do jego wnętrza wpadało jak najmniej niepożądanego światła tworzącego odblaski na zdjęciu. W kościele "lubi być" sporo jaskrawych świateł, które świecąc z boku mogą takie odblaski powodować. I dlatego powinno się tę osłonę mieć założona. Ochrona, to sprawa wtórna. A filtra UV nie polecam. Żadnego.

------------------------------
fotoamator
tenzer
Poszukiwacz

Co do upadków może to pomóc, choć nigdy mi się to nie zdarzyło.
Pomieszczenie jakim jest kościół jest bardzo specyficzne i oświetlenie w nim jest bardzo mieszane (przynajmniej w moim kościele) w dodatku często są stosowane rożnego rodzaju halogeny które powodują odblaski i flary.
Gdyby w kościołach stosowano światła kierunkowe rozwiązały by problem (nie mówie o fotkach pod światło)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

OMG!
Co ma fotografia portretowa do osłony P/S ?
Teleportuję całą tę dyskusję do wątku o 35 1.8
Znowu, bo to już druga taka sytuacja. Może następnym razem kol.kpan, jak będzie miał pytanie dotyczące 35 1.8 trafi do właściwego wątku, bez mojej pomocy. Czego jemu i sobie życzę :thumbsup:

trutak
Użytkownik

Jeszcze w ręku go nie miałem, ale teścik już widziałem:
http://kurtmunger.com/sony_85mm_f_2_8_reviewid189.html :D

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Porównanie: SAL 85mm 2.8 vs CZ 85mm 1.4 vs Sigma 85mm 1.4

Test 35mm 1.8 - Kurt Munger