Podziel się wrażeniami!
witam wszystkich mam pytanko jaki obiektyw jest najlepszy do sony a 350 posiadam dwa które były w zestawie ale chcem jakis dokupić i prosze o porade 18-70 55-200 te mam
Witaj
zakupy na szybko, to błąd!
Moim zdaniem zakup takiej rzeczy, ja obiektyw powinien być bardzo przemyślany.
Trudno by ktokolwiek polecił Ci jakiś zakup skoro, nie napisałeś do czego potrzebujesz nowego obiektywu, jaki masz budżet, jakie oczekiwania.
pozdrawiam,
kris
gregorxx12 napisał(a):
witam wszystkich mam pytanko jaki obiektyw jest najlepszy do sony a 350 posiadam dwa które były w zestawie ale chcem jakis dokupić i prosze o porade 18-70 55-200 te mam
piotruso napisał(a):
chodzi mi o robienie zdięć z większej odległosci o lepsze zbliżeniagregorxx12 napisał(a):
Obiektyw nie jest najlepszy do puszki (musi się zgadzać tylko mocowanie a i to nie zawsze, niektóre można podłączać przez przejściówki). Obiektyw jest do robienia zdjęć a najlepszy może być do danej sytuacji.
Obiektywy są różnego rodzaju: szerokokątne (np. Sony AF 11-18mm f/4.5-5.6), teleobiektywy (np. Sony 70-200mm f/2.8 G), makro (np. Minolta AF 100 F2.8 Macro D), jasne (ze światłem 2,8 albo i lepszym), lekkie, stałoogniskowe, zoomy, z szybkim AF itp. Obiektywy naprawdę można dzielić i mnożyć. Ale każdy z tych obiektywów będzie służył do innego rodzaju fotografii, inny charakter obrazka uzyskasz stosując dany obiektyw. Musisz określić jakie zdjęcia robisz, co Ciebie najbardziej interesuje. Jeżeli zaczynasz przygodę z aparatem, jeżeli dopiero kupiłeś lustrzankę to najpierw poznaj możliwości sprzętu, który posiadasz, próbuj robić zdjęcia tym zestawem, który masz a potem będziesz mógł określić co tobie nie odpowiada, jakie efekty chcesz uzyskać. Chcąc kupić obiektyw powinieneś wiedzieć co możesz dzięki niemu uzyskać i czy to jest to co Tobie odpowiada (możesz odwrócić sytuację i wiedząc jaki efekt chcesz uzyskać szukasz do tego celu odpowiedniego obiektywu). Natomiast kupowanie obiektywów tylko dla samego kupowania mija się z celem.
Dokładnie jak wyżej - poeksperymentuj z tym, co masz, tym bardziej, że te dwa obiektywy, które masz, obejmują ładnie cały zakres - od szerokiego kąta 18 mm (pejzaże) do tele (200 mm). Po pewnym czasie dojdziesz, czego Ci najbardziej brakuje
gregorxx12 napisał(a):
chodzi mi o robienie zdięć z większej odległosci o lepsze zbliżenia