anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

prosz o pomoc i z góry dziękuje

gregorxx
Początkujący

prosz o pomoc i z góry dziękuje

witam wszystkich mam pytanko jaki obiektyw jest najlepszy do sony a 350 posiadam dwa które były w zestawie ale chcem jakis dokupić i prosze o porade 18-70 55-200 te mam
:c10

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Witaj :c37
zakupy na szybko, to błąd!
Moim zdaniem zakup takiej rzeczy, ja obiektyw powinien być bardzo przemyślany.
Trudno by ktokolwiek polecił Ci jakiś zakup skoro, nie napisałeś do czego potrzebujesz nowego obiektywu, jaki masz budżet, jakie oczekiwania.

pozdrawiam,
kris

piotruso
Znawca

gregorxx12 napisał(a):

witam wszystkich mam pytanko jaki obiektyw jest najlepszy do sony a 350 posiadam dwa które były w zestawie ale chcem jakis dokupić i prosze o porade 18-70 55-200 te mam

Obiektyw nie jest najlepszy do puszki (musi się zgadzać tylko mocowanie a i to nie zawsze, niektóre można podłączać przez przejściówki). Obiektyw jest do robienia zdjęć a najlepszy może być do danej sytuacji.
Obiektywy są różnego rodzaju: szerokokątne (np. Sony AF 11-18mm f/4.5-5.6), teleobiektywy (np. Sony 70-200mm f/2.8 G), makro (np. Minolta AF 100 F2.8 Macro D), jasne (ze światłem 2,8 albo i lepszym), lekkie, stałoogniskowe, zoomy, z szybkim AF itp. Obiektywy naprawdę można dzielić i mnożyć. Ale każdy z tych obiektywów będzie służył do innego rodzaju fotografii, inny charakter obrazka uzyskasz stosując dany obiektyw. Musisz określić jakie zdjęcia robisz, co Ciebie najbardziej interesuje. Jeżeli zaczynasz przygodę z aparatem, jeżeli dopiero kupiłeś lustrzankę to najpierw poznaj możliwości sprzętu, który posiadasz, próbuj robić zdjęcia tym zestawem, który masz a potem będziesz mógł określić co tobie nie odpowiada, jakie efekty chcesz uzyskać. Chcąc kupić obiektyw powinieneś wiedzieć co możesz dzięki niemu uzyskać i czy to jest to co Tobie odpowiada (możesz odwrócić sytuację i wiedząc jaki efekt chcesz uzyskać szukasz do tego celu odpowiedniego obiektywu). Natomiast kupowanie obiektywów tylko dla samego kupowania mija się z celem.

gregorxx
Początkujący

piotruso napisał(a):

gregorxx12 napisał(a):

chodzi mi o robienie zdięć z większej odległosci o lepsze zbliżenia

Obiektyw nie jest najlepszy do puszki (musi się zgadzać tylko mocowanie a i to nie zawsze, niektóre można podłączać przez przejściówki). Obiektyw jest do robienia zdjęć a najlepszy może być do danej sytuacji.
Obiektywy są różnego rodzaju: szerokokątne (np. Sony AF 11-18mm f/4.5-5.6), teleobiektywy (np. Sony 70-200mm f/2.8 G), makro (np. Minolta AF 100 F2.8 Macro D), jasne (ze światłem 2,8 albo i lepszym), lekkie, stałoogniskowe, zoomy, z szybkim AF itp. Obiektywy naprawdę można dzielić i mnożyć. Ale każdy z tych obiektywów będzie służył do innego rodzaju fotografii, inny charakter obrazka uzyskasz stosując dany obiektyw. Musisz określić jakie zdjęcia robisz, co Ciebie najbardziej interesuje. Jeżeli zaczynasz przygodę z aparatem, jeżeli dopiero kupiłeś lustrzankę to najpierw poznaj możliwości sprzętu, który posiadasz, próbuj robić zdjęcia tym zestawem, który masz a potem będziesz mógł określić co tobie nie odpowiada, jakie efekty chcesz uzyskać. Chcąc kupić obiektyw powinieneś wiedzieć co możesz dzięki niemu uzyskać i czy to jest to co Tobie odpowiada (możesz odwrócić sytuację i wiedząc jaki efekt chcesz uzyskać szukasz do tego celu odpowiedniego obiektywu). Natomiast kupowanie obiektywów tylko dla samego kupowania mija się z celem.

grzechoslaw
Początkujący

Dokładnie jak wyżej - poeksperymentuj z tym, co masz, tym bardziej, że te dwa obiektywy, które masz, obejmują ładnie cały zakres - od szerokiego kąta 18 mm (pejzaże) do tele (200 mm). Po pewnym czasie dojdziesz, czego Ci najbardziej brakuje :)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

gregorxx12 napisał(a):

chodzi mi o robienie zdięć z większej odległosci o lepsze zbliżenia

Według mnie abyś odczuł różnicę w przybliżeniach, jeżeli chcesz mieć lepsze zbliżenia, robić zdjęcia z większej odległości to powinieneś zainteresować się obiektywem z ogniskową co najmniej 400mm. A tu koszt nowego obiektywu jest znaczny (dobre używane szkła też kosztują niemało). Alternatywą może być zakupienie jasnego obiektywu z ogniskową 300mm i telekonwertera 1,4x (podejrzewam, że koszt będzie porównywalny do obiektywu 400mm). Są tańsze obiektywy o ogniskowej ok. 400mm ale są to używki, producentów niezależnych, ciężko je upolować a i użyszkodnicy mają różne zdanie na ich temat (choć ja osobiście użytkuje z zadowoleniem jeden z takich egzemplarzy - wszystko zależy od naszych oczekiwań no i zasobności portfela). Podaj może jeszcze kwotę jaką możesz przeznaczyć na rzeczony obiektyw a postaram się coś podpowiedzieć (ale sądzę, że abyś miał wybór powinieneś dysponować kwotą w okolicach 2000 zł a i tak tylko używane szkła producentów niezależnych mógłbym wskazać).
A dlaczego mówię o ogniskowej w granicach 400mm? Bo pomiędzy 200mm, które posiadasz a 300mm jest bardzo nieznaczna różnica, którą możesz zastąpić lekko kadrując zdjęcie.
http://www.tamron.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php - to jest strona na której możesz sobie porównać, jak wygląda zmiana ogniskowej z danej wartości na inną.