anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Różnice między kitem(17-80) a 50mm

Misiek025
Początkujący

Różnice między kitem(17-80) a 50mm

Witam.

Od pół roku używam Sony A200 z kitowym obiektywem(17-80).
Jak na razie obiektyw się sprawdza - i czasami a nawet częściej udaje mi się nim niezłe fotki zrobić( niezłe jak dla mnie :). Przyjęło się także, że często to ja biegam bo rodzinnych imprezkach ( a jest ich dużo) i strzelam foty(wcześniej z fuji s5500).

Czy odczuł bym dużą różnice jakości kupując ten obiektyw - jest to najtańszy ze stało ogniskowym 50mm
http://www.euro.com.pl/obiektywy2/sony-sal-50f18.bhtml

Albo co polecacie na takie częste rodzinne zjazdy.
Co lepiej by się przydało.

Pozdrawiam

14 ODPOW. 14
wojtek0
Początkujący

Witaj
Poczytaj poniżej w obiektywach sony jest opisane to szkło !
Sam go używam od miesiąca ,jest to fajne ,ostre i jasne szkło które na pewno sprawdzi się w pomieszczeniach ,bardzo je lubię ,robię nim fotki praktycznie wszędzie -polecam

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Misiek025 napisał(a):

Albo co polecacie na takie częste rodzinne zjazdy.
Co lepiej by się przydało.

Każdym obiektywem możesz pstrykac fotki ;)

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
Misiek025
Początkujący

Oczywiście że każdym.
Sam na swój kitowy obiektyw nie mogę narzekać.
Czasami niezłe perełki z niego wydobywam.

Ale trzeba wszystkiego popróbować :)

acinloop
Nowicjusz

Misiek025 napisał(a):

Wiec jeśli jesteś zadowolony ze swojego kita to 50/1.8 będzie dobrym dodatkiem do twojego zestawu. A światło 1.8 w nowej 50tce na pewno się przyda. :smileythumbsup:

wratislavian
Początkujący

Misiek025 napisał(a):

Czy odczuł bym dużą różnice jakości kupując ten obiektyw - jest to najtańszy ze stało ogniskowym 50mm
http://www.euro.com.pl/obiektywy2/sony-sal-50f18.bhtml" target="_blank

gdy kupisz ten obiektyw to poczujesz taką różnice jak nie przymierzając zmieniając aparat z fuji na a300

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Misiek025 napisał(a):

Oczywiście że każdym.

Ale trzeba wszystkiego popróbować :)

Chyba Cię nie rozumiem - z jednej strony piszesz, że jesteś zadowolony z kita ale chcesz go zamienić na 50tkę. A możesz sprawdzić jakich ogniskowych najczęściej używasz? Jeżeli oscylują one w okolicach 50mm (45-55) to rzeczywiście poczujesz różnicę, jeżeli masz spory rozrzut to szybko będziesz klął czemu musisz tak dużo biegać. Piszesz, że sporo zdjęć robisz na imprezkach rodzinnych - domyślam się, że część z nich jest w pomieszczeniach więc może lepszym dodatkiem do kita byłaby lampa zewnętrzna?

ludzik82r
Początkujący

ja polecam to szkło mam je od 2 tyg i jest super

nie da się porównać 17-80 bo ma zupełnie inne ogniskowe od szerokiego kąta do 80mm (czyli uniwersalny standardowy spacerowy obiektyw ;) ) ale światło jakie masz od 50 - 80mm jest dużo ciemniejsze czyli nie zrobisz nim tak ostrych zdjęć i z fajnym rozmyciem tła jak tą 50mm 1,8

armani2414
Początkujący

szkło kozak jak masz kase bierz go i nie marudź :P:P:P zatuje, śmialooo polecm

Misiek025
Początkujący

Nie chcę nowego postu wrzucać więc zapytam tutaj .

Kupiłem adapter m42 i w instrukcji jest że w A100 w menu jest blokada migawki, którą należy wyłączyć albo włączyć ... czy to się tyczy też A200 a jeśli tak to gdzie to jest ?

Poniżej link do adaptera
http://www.allegro.pl/item795332230_ada ... okada.html

pozdrawiam