Podziel się wrażeniami!
Witam...
Na wstępnie - z A500 używam obecnie dwóch obiektywów: 17-70 i 70-300
Pierwszy to szeroki kąt, który poszerzę sobie dokupując 10-20 i tu jakby nie mam wątpliwości w temacie. Pozostaje lufa.
70-300 zostanie w torbie, bo choć na długim końcu trochę ciemny jest, to jednak kreśli śliczne zdjęcia, oddaje wspaniałe kolorki i w ogóle to jest udany egzemplarz (choć trzeba było naprawiać AF ), do tego ma pseudomacro 1:2. Jednak od pewnego czasu fotografuję ptaszyska wszelakie oraz sporadycznie biegające na czterech nogach po lesie i 300 często okazuje się za krótkie. Stąd pomysł na wydłużenie ogniskowej.
Z uwagi na koszty, nie bardzo mnie stać na obiektyw za 7 czy 25 tys zł, pstrykanie ptaszków to jednak jest tylko hobby a nie praca i zakup drogiego obiektywu nigdy się nie zwróci. Z tego powodu na placu boju pozostały dwa tytułowe modele. I mam pytanie do ludzi, którzy mieli z tymi szkiełkami do czynienia - który wybrać? Oczywistą oczywistością jest, że 500 jest dłuższe niż 400, ale prosiłbym raczej o uwagi na temat jakości obrazu i komfortu pracy.
zdjecia bardzo ladne ,widac ze sigma 150-500 nie jest chyba taka zla jak pisza na optyczne.pl,teraz to juz sam nie wiem jak podchodzic do tamtych kometarzy i ocen
Tak jak do wszystkich komentarzy i testów w internecie - z rezerwą
Najlepiej jest przetestować sprzęt samemu, a do tego świetnie nadają się wszelkiego rodzaju plenery i spotkania na żywo. W przypadku obiektywów Sigmy bardzo dobrze sprawdza się wypożyczalnia, od niedawna można też wypożyczać obiektywy w Sony Store w Arkadii w Warszawie.
no wlasnie ja moge tylko polegac na takich opiniach ,bo w UK gdzie jestem nie ma wypozyczalni sprzetu i ilosc sklepow jest ograniczona, i tez ciezko mi zgrac sie z fotoplenerami kiedy jestem w PL
Czasami mikroplenery lądują w UK