Podziel się wrażeniami!
cz mozna jakies slowa o tym szkielku i podobnym ,,Tamron 28-75mm F/2,8 XR Di Sony,,
Osobiście uważam, że obiektyw jest o wiele ostrzejszy od kitowego , dlatego go polecam, to że przy 2,8 jest jak jest to moim zdaniem nie jest aż tak ważne, bo kita nawet jak przymkniesz do 8f to i tak nie ma rewelacji. Rozumiem cena itp. ale zdjecia są o wiele lepsze jakościowo z sigmy. Jeszcze raz pisze carl Zaiss dedykowany ( rewelacja) ale cena powalajaca.
dzieki foto fantom . a co powiece o tym szkielku Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
krzyho4 napisał(a):
dzieki foto fantom . a co powiece o tym szkielku Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
mysle o tamronnie szczupic ale te opinie w necie o serwisie troszke mnie zniechecaja ( moze ktos opowie jesli mial doczynienia z TAMRON POLSKA ,jak jest naprawde )
Miałem do czynienia z serwisem Sigmy.
W modelu 17-70 padło mi sprzęgło AF (bardzo częsta wada) - bez problemowa wymiana - bardzo szybka przesyłka itp.
Deviant ,ale to miales w wersji takiej jak w tytule czy moze ,,EX ,,
Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro nie jest produkowana w wersji EX, więc i mój model nie jest...
Trzeba też pomysleć o serwisie. Sigma ma swoje wady (pierścienie ostrości) ja dawałem już swoją 70-300 2x ale.... naprawa szybka , sprawnie, bez problemów. Nie wiem jak jest z Tamronem. 17-70 narazie bez problemów mechanicznych. Ja osobiście mam BF-a ale koryguje. Po wakacjach daje do kalibracji puszkę i obiektyw, mam nadzieje, że Af zacznie celować tak jak trzeba, poza tym manualnie wszystko gra. Wogóle robie coraz mniej zdjęć AF-em, poprostu lepsze wyniki mam na "oko":). Pozdrawiam.
Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro nie jest produkowana w wersji EX, więc i mój model nie jest..
ok drobna pomylka chodzilo mi o 17-50 f 2,8 ex dckrzyho4 - moja opinia nie z neta:), ona z życia jest prosto wzięta. 2x padło mi szkło. Wydaje mi sie że musisz zaryzykować, inaczej nie da rady , bo kazdy obiektyw jest inny.