Podziel się wrażeniami!
Więc czym różni sie Sigma 70-300 DG APO MACRO od Sigmy 70-300 DG MACRO oprócz dodatkowej soczewki, i czy opłaca się płacić ponad 300 zł więcej za ,,APO"? Robi to jakąś dużą różnicę w zdjęciach? Lepiej teraz kupić sobie DG MACRO czy faktycznie dozbierać sobie na APO. Dziękuję z góry.
PS: Zagmatwane ale kurcze pieczone nie wiem co wybrać ;] Pomóżcie szybko i jednoznacznie (+ uzasadnienie jeśli można).
Lajam napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
W MAF czasem brakowało zakresu suwaczkom, albo wyłaziły z drugiej strony
Bo aberracji nie usuwa się suwaczkiem
Tadeusz napisał(a):
W moim PS-ie, owszem
Mam mniejsza siostre tej sigmy (dg macro) - co prawda nie robiłem fotek APO ale jeżeli chcesz zobaczyć jak foci zwykła 300 setka to zapraszam na moja galerie , wszystkie sarny, macro robione na "strasznym mydle" 300 mm - sam oceń. . Podobnież jest ostra do 200 mm. Ja nie wiem , nigdy nie robiłem zdjęć tym obiektywem na tak krótkich ogniskowych . z A200 mam 450 mm bo mnoże 1,5X. Ja osobiście myśle że może się opłaci dodać te 300 zł. chociaż jestem zadowolony z Sigmy (DG). Zawsze zdjęcia robi fotograf, ( statyw i opanowane nerwy ), nawet APO Ci nie pomoże przy czasach 1/80 o 20:30 i ogniskowej 300mm:) i przysłonie 8f - ciemno jak w studni a fotki jakoś wychodzą:), Pozdrawiam.
Z Sigmami 70-300 jest problem o którym trzeba powiedzieć. Bardzo częto psują się pierścienie ostrości, prawdopodobnie plastikowe elementy zębatek ulegają zużyciu. Mi się to stało 2x musze ponownie wysłać do serwisu. Co prawda obiektyw za 600zł. (wersja dg), ale takie rzeczy jak pierścień ostrości nie powinien się psuć, (manualnie ostrzy poprawnie, problem jest z AF). Serwis na szczęście jest bardzo dobry. 3dni z wysyłką, szybko i sprawnie. Myśle że wersja APO nie różnie się niczym od DG od strony mechanicznej.
czesc, pytanie jak w temacie. na dniach bede chcial kupic szklo. a roznica pomiedzy APO i nie-APO wynosi 350 PLN. dla mnie to spora roznica.
czy moim amatorskim okiem bede widzial roznice teraz i w niedalekiej przyszlosci?
z gory dzieki za odpowidzi
Jeżeli nie nosisz się z zakupem lepszego ( tele ) obiektywu w niedalekiej przyszłości, to osobiście wybrałbym APO. Bedziesz widział różnice ( redukcja aberracji ), zdjecia powinny być lepsze w ogólnym odbiorze. Jeżeli fotografujesz w trudniejszych warunkach i chcesz sie uczyć to brałbym DG - tanio, dobrze ( jak na cene ), nie żal jak spadnie. Wszystko zależy od tego co focisz.
Witam.
Kupiłem szkło Sigmy z APO na wiosnę .
Musisz nastawić się na to,że prawdopodobnie może nie ostrzyć prawidłowo.
W takim wypadku wyślij obiektyw do serwisu w Gdyni w celu kalibracji.
Robią to za darmo przy zakupie nowego szkła.
Powiem szerze,że fotki wychodzą znakomite.
Ostre i piękne kolory.
Co do mydlenia w 300mm. to bardzo rzadko zdarza mi się rozmyta lub poruszona fotka .
Przy takiej rurze trzeba naprawdę bardzo stabilnie opierać aparat.
Ale myślę,że jest to normalne przy takiej ogniskowej.
Prędkość AFu jest OK! dla amatora.
Głośność wcale nie przeszkadza.
W słabym świetle obiektyw ma problemy z pomiarem światła .
Jedyny MINUS to brak blokady wysuwania się obiektywu podczas noszenia.
Szlag mnie trafia z tym!
Czy może ktoś zna jakiś patent który można zastosować w tym wypadku?
Co do różnicy z APO lub bez to siedziałem na forach ze dwa miesiące i wszyscy użytkownicy jednogłośnie radzili mi -bierz z APO.
Pozdrawiam
W słabym świetle obiektyw ma problemy z pomiarem światła .
Witam.
Lajam czepiasz się szczegółów...
Witam.
A jednak w niewiele droższym obiektywie zastosowali blokadę:
http://www.allegro.pl/item755975408_sig ... tr_uv.html" target="_blank
Pozdrawiam.