anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SMC Takumar 105/2.8

kili100
Początkujący

SMC Takumar 105/2.8

Witam,
chciałbym poznać opinie na temat tego obiektywu.
Może ktoś z Was miał możliwość "postrzelania" trochę tym obiektywem.

Mam możliwość kupna w/w za ok 400zł - wart ceny??
Pozdrawiam

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Takumary z serii SMC były uważane za jedne z najlepszych obiektywów
gdzieś w necie pewnie się coś znajdzie
cena taka normalna
tylko ogniskowa jakaś taka dziwna, do portretu trochę długa, jako tele za krótka, może do makro z pierścieniami prędzej

kili100
Początkujący

Głównie kupuje go do portretu, ale zobace na co go stac jak przyjdzie.

A co z takumarem 50/1,4 i 200/4??
Jakie opinie o w/w szkłach.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

jeśli miały by to być super takumary a nie SMC to nie ma co sobie głowy zawracać
50/1.4 SMC ma piękna plastykę
200/ 4 nie znam ale może zamiast takumara to sonnar 200/2.8 też legenda i jest sztuka na allegro

profile.country.pl_PL.title
nigma-----
Poszukiwacz

Witam!
Nie chcąc zaśmiecać forum podepnę się do tego tematu mam nadzieje że mi wybaczycie.
Mam okazję kupić Super-Takumara 1:1.8/55 za 100 zł. czy ktoś z was miał do czynienia z tym szkiełkiem i czy jest wart tej ceny. A może ktoś ma jakies otki zrobione tym szkiełkiem?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

docentstopczyk
Początkujący

kili100 napisał(a):

A co z takumarem 50/1,4 i 200/4??
Jakie opinie o w/w szkłach.

oba obiektywy są genialne. 200 super ostra, a 50/1.4 to ponadczasowa klasyka. słoiczek praktycznie bez wad ;-) . 10/10... :D

nigma napisał(a):

Mam okazję kupić Super-Takumara 1:1.8/55 za 100 zł. czy ktoś z was miał do czynienia z tym szkiełkiem i czy jest wart tej ceny. A może ktoś ma jakies otki zrobione tym szkiełkiem?

kurcze nawet się nie zastanawiaj. 100 złotych to żadne pieniądze a szkło jest naprawdę fajne. ostre, ładna plastyka, dla mnie super. na pewno warto mieć w kolekcji.

nigma-----
Poszukiwacz

już kupione :) Musze się tylko jeszcze nauczyć robić zdjęcia na manualu brrrr

docentstopczyk
Początkujący

nigma napisał(a):

już kupione :) Musze się tylko jeszcze nauczyć robić zdjęcia na manualu brrrr

kupa radochy z tym jest. ja uczyłem się na nowo, bo dawno temu robiłem foty analogowo. teraz focę głównie na manuałach, zresztą luknij na moją stopkę ;)

nigma-----
Poszukiwacz

I tu się z tobą zgodzę kupa zabawy :) zdjęcia są fajne z tego szkiełka ( fajny BOKEH, kolory i pewnie ostry ale na razie nie bardzo mi idzie ostrzenie tym szkłem :() jak coś fajnego mi wyjdzie to na pewno się pochwalę no ale jeszcze nic ciekawego mi się nie udało zrobić ale myślę że niedługo coś w końcu wyjdzie i się pochwalę fotkami z nowego nabytku może po świętach.

docentstopczyk
Początkujący

nigma napisał(a):

zdjęcia są fajne z tego szkiełka ( fajny BOKEH, kolory i pewnie ostry ale na razie nie bardzo mi idzie ostrzenie tym szkłem :(

cierpliwości. to wymaga wprawy. trochę też przeszkadza ciemny wizjer, ale jak mówię wyrobisz sobie rutynę będziesz robił ostre foty niemal (nomen omen) w ciemno :)