anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 18-55 3.5-5.6 SAM

Cosmo-----
Początkujący

Sony 18-55 3.5-5.6 SAM

1. Co sądzicie o w/w obiektywie?
2. Co oznacza skrót 'SAM' w nazwie?
3. Czy obiektyw posiada ostrzenie wewnętrzne?

Jeśli ktoś potrafi odpowiedzieć na któreś z powyższych pytań to byłbym niezmiernie wdzięczny.

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

1. Lepszy od poprzednika (18-70). Mały. Lekki. Ostry (jak na swoją klasę/cenę/zooma)
2. SAM oznacza, że obiektyw ma wbudowany silnik (Smooth Autofocus Motor)

btw opis obiektywu na stronie sony.pl

Początkujący

Inaczej sformułuję pytanie - czy warto go kupić czy lepiej rozejrzeć się za czymś innym? Jak czytam opinie na jego temat na Dyxum to jego oceny są równie dobre, co mogłoby się wydawać innych, lepszych niż KITowe obiektywów. Dlatego też zastanawiam się czy lepszym pomysłem jest zakup tego, bądź co bądź, KITa czy szukanie czegoś lepszego.

kamil1114
Początkujący

Zależy ile chcesz na to przeznaczyć. Ja Ci polecam sony 16-105mm (kit od alfy 700)

Cosmo-----
Początkujący

Wymieniony przeze mnie obiektyw kosztowałby 400zł. Chyba jednak skłaniam się ku myśli, żeby sobie odpuścić kolejnego KITa i cierpliwie szukać czegoś lepszego, nawet jeśli miałbym za to dać więcej kasy. No chyba, że rzeczywiście warto.

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

kamil1114 napisał(a):

Zależy ile chcesz na to przeznaczyć. Ja Ci polecam sony 16-105mm (kit od alfy 700)

A gdzie jest napisane że to kit od A700? Przecież A700 jest sprzedawana w zestawie również z 18-70 jak i samo body. I nazywanie tego obiektywu kitem jest troszkę nie na miejscu, biorąc pod uwagę porównanie do 18-70.
Sony 18-55 3.5-5.6 SAM jest bardzo świeżą konstrukcją w naszym systemie. Według niektórych opinii ten obiektyw jest znacznie lepszy optycznie od 18-70.
Nowe obiektywy Sony zostały wyposażone w silnik SAM (Smooth Autofocus Motor). To silnik wbudowany w obiektyw, nie oparty o ultradźwięki, ale dzięki któremu autofokus ma pracować szybciej i celniej.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Cosmo napisał(a):

No chyba, że rzeczywiście warto.

warto wydać więcej kasy na 16-105
dostajesz baaaardzo dobry zakres i dobrą jakość :smileythumbsup:

Lajam.
Expert

acinloop napisał(a):

kamil1114 napisał(a):

I nazywanie tego obiektywu kitem jest troszkę nie na miejscu,

Myślę, że zbieżność angielskiego słowa "kit" z naszym potocznym określaniem marnej jakości jakiejś rzeczy, już z definicji nakazuje nam źle nastawiać się do tzw. "szkieł kitowych".

Jeśli obiektyw jest w zestawie z body, zawsze taki zestaw określany jest jako "KIT". Co powiesz w takim razie na A700Z gdzie obiektywem "kitowym" był Zeiss 16-80?
Co ciekawe, w zestawie cena obiektywu jest zawsze znacznie korzystniejsza, niż byś miał kupić osobno body i osobno obiektyw.

Obiektyw 18-55 jest moim zdaniem świetny, szczególnie z 55-200 jako dopełnieniem zakresu.
Jest lekki, szybki i celny...i ostry :)

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Lajam napisał(a):

...Co powiesz w takim razie na A700Z gdzie obiektywem "kitowym" był Zeiss 16-80?

Ja bym Tobie Lajam bez problemu odpowiedział na to pytanie, ale znowu byś mnie musiał ukarać na kilka dni, więc napisze najdelikatniej jak potrafię i po młodzieżowemu - taki kit Zeiss'a był najbardziej zajefajnym obiektywem kitowym...

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Widać Lajam nie zrozumiał mojego zamysłu albo ja nie zrozumiałem postu kamil1114.
Sam już nie wiem...
Bądź co bądź nie maiłem na myśli tego że ten obiektyw jest do bani.