Podziel się wrażeniami!
Witam przymierzam się zakupić obiektyw jak w temacie. Czy jest jakaś znacząca różnica między mini? który wybrać? jakość zdjęć będzie trochę lepsza od kit-a 18-55?
55-200 SAM to nowa konstrukcja Sony, następca DT 55-200, wyposażony jest w silnik SAM, poprawiający pracę (celność) oraz głośność AF. Kilka osób chwaliło nową konstrukcję za ostrość zdjęć w porównaniu do swojego poprzednika (DT). Nie mniej jednak silnik SAM ma znaczny apetyt na prąd, więc warto zaopatrzyć się w dodatkową baterię.
daniel87 napisał(a):
jakość zdjęć będzie trochę lepsza od kit-a 18-55?
acinloop napisał(a):
Nie mniej jednak silnik SAM ma znaczny apetyt na prąd
Pisałem to na podstawie doświadczenia z 50f1.8 gdzie po dłuuugim spacerze, niewiele zostało z baterii w pełni naładowanej przed wyjściem. Ile zdjęć zrobiłem, nie wiem, ale sporo ich było. Aparat był cały czas włączony.
Zamiast "znaczny" można napisać: obiektyw 55-200 SAM ma ciut większy apetyt na prąd niż niż jego poprzednik
a czy warto kupić osłonę przeciwsłoneczną Sony na ten 55-200SAM?
daniel87 napisał(a):
a czy warto kupić osłonę przeciwsłoneczną Sony na ten 55-200SAM?
Myślałem też o jakimś "spacer zoomie" i znalazłem coś takiego : Sigma 18-250 mm f/3,5-6,3 DC OS HSM, tylko cena troszkę mi nie pozwala na jego zakup. Warto czekać i odkładać kasę? (w rankingu na optyczne.pl jest na wysokim miejscu)
Ja, osobiście wolałbym zestaw 18-55 + 55-200, ale do zastosowań amatorskich ta sigma nie jest złą. Możesz jeszcze rozważyć ten obiektyw: 18-250 wprawdzie bez silnika i stabilizacji a trochę tańszy.
daniel87 napisał(a):
w rankingu na optyczne.pl jest na wysokim miejscu
Sony 18-200 zbytnio mi nie polecano, a niby 18-250 będzie lepszym obiektywem?