anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 55-200 a 55-200 SAM

daniel87-----
Początkujący

Sony 55-200 a 55-200 SAM

Witam przymierzam się zakupić obiektyw jak w temacie. Czy jest jakaś znacząca różnica między mini? który wybrać? jakość zdjęć będzie trochę lepsza od kit-a 18-55? :)

23 ODPOW. 23
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

55-200 SAM to nowa konstrukcja Sony, następca DT 55-200, wyposażony jest w silnik SAM, poprawiający pracę (celność) oraz głośność AF. Kilka osób chwaliło nową konstrukcję za ostrość zdjęć w porównaniu do swojego poprzednika (DT). Nie mniej jednak silnik SAM ma znaczny apetyt na prąd, więc warto zaopatrzyć się w dodatkową baterię.

daniel87 napisał(a):

jakość zdjęć będzie trochę lepsza od kit-a 18-55? :)

Co masz na myśli?
Korzystając z obiektywu 55-200 będziesz mógł uzyskać większe zbliżenia. Dobre uzupełnienie do obiektywu jaki posiadasz.
Wg mnie mnie ma sensu porównywać go do 18-55, nie ten zakres ogniskowych.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

acinloop napisał(a):

Nie mniej jednak silnik SAM ma znaczny apetyt na prąd

Trochę przesadziłeś z tym "znaczny". ;)

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Pisałem to na podstawie doświadczenia z 50f1.8 gdzie po dłuuugim spacerze, niewiele zostało z baterii w pełni naładowanej przed wyjściem. Ile zdjęć zrobiłem, nie wiem, ale sporo ich było. Aparat był cały czas włączony.
Zamiast "znaczny" można napisać: obiektyw 55-200 SAM ma ciut większy apetyt na prąd niż niż jego poprzednik ;)

daniel87-----
Początkujący

a czy warto kupić osłonę przeciwsłoneczną Sony na ten 55-200SAM?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

daniel87 napisał(a):

a czy warto kupić osłonę przeciwsłoneczną Sony na ten 55-200SAM?

Ten obiektyw ma osłonę przeciwsłoneczną, która jest od razu z obiektywem w pudełku.

daniel87-----
Początkujący

Myślałem też o jakimś "spacer zoomie" i znalazłem coś takiego : Sigma 18-250 mm f/3,5-6,3 DC OS HSM, tylko cena troszkę mi nie pozwala na jego zakup. Warto czekać i odkładać kasę? :c7 (w rankingu na optyczne.pl jest na wysokim miejscu)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ja, osobiście wolałbym zestaw 18-55 + 55-200, ale do zastosowań amatorskich ta sigma nie jest złą. Możesz jeszcze rozważyć ten obiektyw: 18-250 wprawdzie bez silnika i stabilizacji a trochę tańszy.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

daniel87 napisał(a):

w rankingu na optyczne.pl jest na wysokim miejscu

Co właściwie nic nie znaczy...bo to są rankingi czytelników - taka Minolta 28-85 jest wyżej od Zeissa 24-70 :c20

daniel87-----
Początkujący

Sony 18-200 zbytnio mi nie polecano, a niby 18-250 będzie lepszym obiektywem? :)