Podziel się wrażeniami!
Wybaczcie , że znów zakładam nowy temat , ale dzisiaj jadę po lampę błyskową Sony HVL-F42am.
Mam tylko parę pytań odnośnie takich danych:
Regulacja mocy błysku nie
Błysk modelujący nie
Błysk stroboskopowy nie
Zakres zoom 24 - 105 mm
Czy te rzeczy czyli regulacja mocy błysku , błysk modelujący i błysk stroboskopowy są bardzo potrzebne , bo hvl-f42am tego nie posiada. Co to jest błysk modelujący ? I o co chodzi z zakresem zoomu ?
nie. nie to miałem na myśli.
jeśli zamierzasz oświetlać pół osiedla - kup kilka MWs lamp, a nie lampkę błyskową na aparat
bezwzględnie czy Ci się chce, czy nie - musisz przeczytać ten poradnik (najlepiej kilka razy co by utrwalić meritum) : LINK
kris napisał(a):
nie. nie to miałem na myśli.
jeśli zamierzasz oświetlać pół osiedla - kup kilka MWs lamp, a nie lampkę błyskową na aparat
bezwzględnie czy Ci się chce, czy nie - musisz przeczytać ten poradnik (najlepiej kilka razy co by utrwalić meritum) : LINK
Super artykuł , polecam wszystkim którzy nie do końca wiedzą jak używać lampy.
Mam tylko jeszcze takie trzy pytania:
1 Czemu jak robię serię zdjęć z zewnętrzną lampą błyskową , to tylko pierwsze zdjęcie jest odpowiednio naświetlone , a reszta jest niedoświetlona ?
2 Czy też macie takie wrażenie że aparat dłużej ostrzy z zewnętrzną lampą błyskową ?
3 Co oznacza zielone światełko , bo w instrukcji pisze: "Właściwe naświetlanie". Jak to rozumieć ?
ad 1 - odpowiedziałeś sobie w "3" punkcie. Dlatego robiąc serią masz niedoświetlone późniejsze zdjęcia, bo lampa nie zdążyła się naładować (nie pamiętam czy to kolor zielony, czy też bursztynowy)
ad 2 - ostrzy szybciej, bo doświetla sobie wspomagaczem
kamil1114 napisał(a):
1 Czemu jak robię serię zdjęć z zewnętrzną lampą błyskową , to tylko pierwsze zdjęcie jest odpowiednio naświetlone , a reszta jest niedoświetlona ?
2 Czy też macie takie wrażenie że aparat dużej ostrzy z zewnętrzną lampą błyskową ?
3 Co oznacza zielone światełko , bo w instrukcji pisze: "Właściwe naświetlanie". Jak to rozumieć ?
kris napisał(a):
ad 1 - odpowiedziałeś sobie w "3" punkcie. Dlatego robiąc serią masz niedoświetlone późniejsze zdjęcia, bo lampa nie zdążyła się naładować (nie pamiętam czy to kolor zielony, czy też bursztynowy)
ad 2 - ostrzy szybciej, bo doświetla sobie wspomagaczem
pokaż zdjęcie tych rys
moja lampa (42) też miała i żaden to dla niej problem nie był
kamil1114 napisał(a):
A odnośnie drugiego pytania , to albo mam tylko takie wrażenie , albo to przez to że ta czerwona szybka jest bardzo porysowana. ( opisałem do w dziale CSI). Najgorsze jest to że tego wcześniej nie zauważyłem , dopiero wczoraj , a lampa została zdjęta z wystawy.
właśnie, ciekawią mnie te porysowania.
Właśnie porobiłem zdjęcia , nie wiem czy zauważycie te rysy na tych zdjęciach.
DSC02935.JPG
DSC02936.JPG
DSC02937.JPG