anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony HVL-F42am

kamil1114
Początkujący

Sony HVL-F42am

Wybaczcie , że znów zakładam nowy temat , ale dzisiaj jadę po lampę błyskową Sony HVL-F42am.
Mam tylko parę pytań odnośnie takich danych:

Regulacja mocy błysku nie
Błysk modelujący nie
Błysk stroboskopowy nie
Zakres zoom 24 - 105 mm

Czy te rzeczy czyli regulacja mocy błysku , błysk modelujący i błysk stroboskopowy są bardzo potrzebne , bo hvl-f42am tego nie posiada. Co to jest błysk modelujący ? I o co chodzi z zakresem zoomu ?

58 ODPOW. 58
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

nie. nie to miałem na myśli.
jeśli zamierzasz oświetlać pół osiedla - kup kilka MWs lamp, a nie lampkę błyskową na aparat ;)

bezwzględnie czy Ci się chce, czy nie - musisz przeczytać ten poradnik (najlepiej kilka razy co by utrwalić meritum) : LINK

Początkujący

kris napisał(a):

nie. nie to miałem na myśli.
jeśli zamierzasz oświetlać pół osiedla - kup kilka MWs lamp, a nie lampkę błyskową na aparat ;)

bezwzględnie czy Ci się chce, czy nie - musisz przeczytać ten poradnik (najlepiej kilka razy co by utrwalić meritum) : LINK

Łoł , dziękuję za link do super artykułu. Dopiero zacząłem czytać , a już mi się podoba. Lecę do lektury.

kamil1114
Początkujący

Super artykuł , polecam wszystkim którzy nie do końca wiedzą jak używać lampy.

Mam tylko jeszcze takie trzy pytania:
1 Czemu jak robię serię zdjęć z zewnętrzną lampą błyskową , to tylko pierwsze zdjęcie jest odpowiednio naświetlone , a reszta jest niedoświetlona ?

2 Czy też macie takie wrażenie że aparat dłużej ostrzy z zewnętrzną lampą błyskową ?

3 Co oznacza zielone światełko , bo w instrukcji pisze: "Właściwe naświetlanie". Jak to rozumieć ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ad 1 - odpowiedziałeś sobie w "3" punkcie. Dlatego robiąc serią masz niedoświetlone późniejsze zdjęcia, bo lampa nie zdążyła się naładować (nie pamiętam czy to kolor zielony, czy też bursztynowy)

ad 2 - ostrzy szybciej, bo doświetla sobie wspomagaczem ;)

acinloop
Nowicjusz

kamil1114 napisał(a):

1 Czemu jak robię serię zdjęć z zewnętrzną lampą błyskową , to tylko pierwsze zdjęcie jest odpowiednio naświetlone , a reszta jest niedoświetlona ?

2 Czy też macie takie wrażenie że aparat dużej ostrzy z zewnętrzną lampą błyskową ?

3 Co oznacza zielone światełko , bo w instrukcji pisze: "Właściwe naświetlanie". Jak to rozumieć ?

AD1: Musisz poczekać z kolejnym zdjęciem aż lampa się naładuje się do odpowiedniej mocy; przycisk test zapali się na bursztynowo. Poprostu lampa się nie wyrabia.
AD2: Zapewne lampy używasz w ciemnych miejscach a ciemne miejsce = dłuższe ostrzenie obiektywu.
AD3: To znaczy że lampa naładowała się do odpowiedniej mocy przed zrobieniem fotki i w trakcie robienia zdjęcia błysnęła z odpowiednią siłą.
PS: kris mnie wyprzedził. ;)

kamil1114
Początkujący

kris napisał(a):

ad 1 - odpowiedziałeś sobie w "3" punkcie. Dlatego robiąc serią masz niedoświetlone późniejsze zdjęcia, bo lampa nie zdążyła się naładować (nie pamiętam czy to kolor zielony, czy też bursztynowy)

ad 2 - ostrzy szybciej, bo doświetla sobie wspomagaczem ;)

Dzięki za pomoc.

A odnośnie drugiego pytania , to albo mam tylko takie wrażenie , albo to przez to że ta czerwona szybka jest bardzo porysowana. ( opisałem do w dziale CSI). Najgorsze jest to że tego wcześniej nie zauważyłem , dopiero wczoraj , a lampa została zdjęta z wystawy.

@acinloop - również dziękuję za pomoc.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

pokaż zdjęcie tych rys
moja lampa (42) też miała i żaden to dla niej problem nie był ;)

acinloop
Nowicjusz

kamil1114 napisał(a):

A odnośnie drugiego pytania , to albo mam tylko takie wrażenie , albo to przez to że ta czerwona szybka jest bardzo porysowana. ( opisałem do w dziale CSI). Najgorsze jest to że tego wcześniej nie zauważyłem , dopiero wczoraj , a lampa została zdjęta z wystawy.

Spróbuj wymienić w sklepie. Może sprzedawcy będą na tyle łaskawi.

flamaster
Początkujący

właśnie, ciekawią mnie te porysowania.

kamil1114
Początkujący

Właśnie porobiłem zdjęcia , nie wiem czy zauważycie te rysy na tych zdjęciach.

DSC02935.JPG

DSC02936.JPG

DSC02937.JPG