anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony HVL-F58AM

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Sony HVL-F58AM

Witam, wie ktoś gdzie w mojej okolicy tj. Tychy, można kupić w/w lampę w dobrej cenie. Jest w FJ za 1648zł, znalazłem co prawda taniej na allegro , ale po przygodach z kupowaniem Metz 44AF który okazał się być nie do końca zgodny z winy starego firmware ( zmieściłem się w 10dniach i oddali kasę), mam obawy co do kupowania na allegro.

PS. Poczytałem trochę o niej i jestem do niej chyba bardziej przekonany niż do Metza 58, który może tańszy ale jak to ktoś już ładnie określił HLV-58 to zajebiaszcza lampa.

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

No i kupiłem :c19 :c19 :c19.
Tylko mam jedno pytanie, czy moim body a33, można wyzwolić zdalnie tą lampę bez podnoszenia lampy w aparacie? czy musi być wyzwalana pilotem w postaci wbudowanej lampy, ewentualnie innej lampy podpiętej pod stopkę.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

rezasurmar napisał(a):

Tylko mam jedno pytanie, czy moim body a33, można wyzwolić zdalnie tą lampę bez podnoszenia lampy w aparacie? czy musi być wyzwalana pilotem w postaci wbudowanej lampy, ewentualnie innej lampy podpiętej pod stopkę.

tak, musisz wyzwolić zewnętrzną lampę, lampką wbudowaną (lub inną lampą systemową założoną na sankach aparatu)

piotruso
Znawca

rezasurmar napisał(a):

Musi być wyzwalana lampą wbudowaną (oczywiście otwartą) lub inną HVL58 zamontowaną na aparacie. No chyba, że chcesz bawić się w tworzenie/stosowanie jakiegoś systemu wyzwalania radiowego to można tylko nie będzie wtedy przeniesienia sterowania TTL.

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Ok, dzięki za informację.
Teraz tylko muszę to wszystko przećwiczyć, bo mam metza jako drugą lampę którą chce wykorzystać do wyzwalania lampy sony, czy w takim przypadku zostanie zachowany pomiar TTL?.

PS. Ciekawe czy ktoś ma opisany protokół komunikacji lampa-aparat, na forum kkm, wyczytałem że komuś udało się zaprogramować procka, by stary model lamp działał z nowszymi body.
Można by za tą pomocą sterować praktycznie lampą jak by była zamontowana na sankach, zrobić prosty układ na BT, albo nawet wifi :).
W końcu, skoro aparat wysyła dane po tych kilku stykach to można je tez wysłać zdalnie.