Podziel się wrażeniami!
Witam proszę o pomoc. Poszukuję stałki 300 lub 400 plus TC do Alfy 200. Oczywiście sensownej jakości. Cena wstępnie nie gra roli, ale chciałbym prosić o opinie zarówno na temat tych tańszych i tych droższych.
Z góry dziękuję.
Jeżeli chcesz mieć z auto focusem i z taką ogniskową to bez TC
Użycie TC przy obiektywach z minimalna przysłoną większą od 2,8 powoduje że w wizjerze mamy ciemno i ostrzenie jest ciężkie
Jak już to bym szukał lusterka sony/minolta 500mm nie dość że masz fajną ogniskową to jeszcze AF działa
bocian583 napisał(a):
Cena wstępnie nie gra roli
Michał poszalałeś. Możesz poszukać tańszej i jednocześnie starszej wersji, a mianowicie Minolta 300mm F2.8
sony odpina AF przy świetle poniżej 5.6 czyli ostrzyć będą szkła f/4 z TC 1.4 i f/2.8 z TC 1.4 i TC 2.0
czyli ze spotykanych szkieł chyba ..300 f/2.8, 300f/4... Sigma 100-300...
dłuższe są już ciemniejsze.
Trochę to dziwne, bo pamiętam jak na jednym ze spotkań warszawskich ktoś miał sigmę 500mm ze światłem 4,5 a ktoś inny miał TC2x i po podpięcie zestawu do A100 AF działał Demonem prędkości to to nie było ale chodziło.
A tutaj przykład fot zrobionych wtedy:
sadam napisał(a):
sigmę 500mm ze światłem 4,5 a ktoś inny miał TC2x i po podpięcie zestawu do A100 AF działał
![]()
Fakt - aparat twierdzi, że fotki robione były przy ogniskowej 500mm, a podpięty obiektyw to 75-300 Nie jestem tylko pewien czy był to TC Sigmy czy Kenko, a może Minolty
Dzięki wszystkim za pomoc. A co myślicie o czymś takim
http://www.allegro.pl/item875203515_sigma_100_300_mm_f4_ex_dg_sony_konwerter_x1_4.html
przy takiej cenie to mial bys 500-tke sony