anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Stałka + TC do Alfy 200

bocian583
Początkujący

Stałka + TC do Alfy 200

Witam proszę o pomoc. Poszukuję stałki 300 lub 400 plus TC do Alfy 200. Oczywiście sensownej jakości. Cena wstępnie nie gra roli, ale chciałbym prosić o opinie zarówno na temat tych tańszych i tych droższych.

Z góry dziękuję.

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Jeżeli chcesz mieć z auto focusem i z taką ogniskową to bez TC :)
Użycie TC przy obiektywach z minimalna przysłoną większą od 2,8 powoduje że w wizjerze mamy ciemno i ostrzenie jest ciężkie :)
Jak już to bym szukał lusterka sony/minolta 500mm nie dość że masz fajną ogniskową to jeszcze AF działa

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

bocian583 napisał(a):

Cena wstępnie nie gra roli

SONY 300 mm 2.8 G :smileytwisted:

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Michał poszalałeś. Możesz poszukać tańszej i jednocześnie starszej wersji, a mianowicie Minolta 300mm F2.8

profile.country.pl_PL.title
spolghost1lgexk
Nowicjusz

sony odpina AF przy świetle poniżej 5.6 czyli ostrzyć będą szkła f/4 z TC 1.4 i f/2.8 z TC 1.4 i TC 2.0
czyli ze spotykanych szkieł chyba ..300 f/2.8, 300f/4... Sigma 100-300...

dłuższe są już ciemniejsze.

sadam_
Użytkownik

Trochę to dziwne, bo pamiętam jak na jednym ze spotkań warszawskich ktoś miał sigmę 500mm ze światłem 4,5 a ktoś inny miał TC2x i po podpięcie zestawu do A100 AF działał :shock: Demonem prędkości to to nie było ale chodziło.

A tutaj przykład fot zrobionych wtedy:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

sadam napisał(a):

sigmę 500mm ze światłem 4,5 a ktoś inny miał TC2x i po podpięcie zestawu do A100 AF działał :shock:

Tyle, że Telekonwertery Sigmy chyba nie przedstawiają się body i mimo TC aparat "myśli", że podpięty jest tylko obiektyw. Poza tym widzę, że miałeś dobre światło, to też jest istotne.

Nie wiem jak to się ma w nowych TC Sigmy, ale te starsze TC od Sigmy, przez które zapinałem Tokinę właśnie tak współgrały z body (A100 wówczas)

sadam_
Użytkownik

Fakt - aparat twierdzi, że fotki robione były przy ogniskowej 500mm, a podpięty obiektyw to 75-300 :) Nie jestem tylko pewien czy był to TC Sigmy czy Kenko, a może Minolty :c18

bocian583
Początkujący

Dzięki wszystkim za pomoc. A co myślicie o czymś takim
http://www.allegro.pl/item875203515_sigma_100_300_mm_f4_ex_dg_sony_konwerter_x1_4.html

krzyho4
Początkujący

przy takiej cenie to mial bys 500-tke sony