Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich użytkowników tego forum. Śledzę to forum już długi czas, lecz to będzie mój pierwszy post. Jestem fotoamatorem, który ma duże ambicje i łatwo się nie zniechęca. Ostatnio długi czas rozmyślałem nad tym za jaką dziedzinę fotografii wziąć się na poważnie. Ostatecznie padło na sport. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to najtańsza (:P) opcja ale to jest to co mnie 'kręci'. Chciałbym kupić sobie teleobiektyw do zdjęć meczów piłki ręcznej, nożnej, boksu i innych tego typu wydarzeń. Nie wiem, który z obiektywów będzie do tego celu lepszy, Soniak 70-300g ssm czy tamron 70-200 f2,8. Za tamronem przemawia oczywiście światło i generalnie optyka, za soniakiem zakres i ssm - nie wiem tylko czy jest on szybszy od śrubokręta czy poprostu cichszy - nie wiem także jak jest z ostrością i odwzorowaniem kolorów tego obiektywu.
Co wy o tym sądzicie moi drodzy?
Chciałbym się zamknąć w 3000PLN, w opcje wchodzi kupno obiektywu używanego, w tym także na ebay'u itp.
Maja puszka to skromna a200.
dziwne porównanie bo szkła zupełnie inne...tamron podobno ma wolny af
a tu kilka fotek z obu szkieł http://www.dyxum.com/dforum/topic36384.html
http://www.dyxum.com/dforum/topic31553.html
frankohlanko napisał(a):
Witam wszystkich użytkowników tego forum. Śledzę to forum już długi czas, lecz to będzie mój pierwszy post. Jestem fotoamatorem, który ma duże ambicje i łatwo się nie zniechęca. Ostatnio długi czas rozmyślałem nad tym za jaką dziedzinę fotografii wziąć się na poważnie. Ostatecznie padło na sport. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to najtańsza (:P) opcja ale to jest to co mnie 'kręci'. Chciałbym kupić sobie teleobiektyw do zdjęć meczów piłki ręcznej, nożnej, boksu i innych tego typu wydarzeń. Nie wiem, który z obiektywów będzie do tego celu lepszy, Soniak 70-300g ssm czy tamron 70-200 f2,8. Za tamronem przemawia oczywiście światło i generalnie optyka, za soniakiem zakres i ssm - nie wiem tylko czy jest on szybszy od śrubokręta czy poprostu cichszy - nie wiem także jak jest z ostrością i odwzorowaniem kolorów tego obiektywu.
Co wy o tym sądzicie moi drodzy?
Chciałbym się zamknąć w 3000PLN, w opcje wchodzi kupno obiektywu używanego, w tym także na ebay'u itp.
Maja puszka to skromna a200.
Dzięki wam ze odpowiedzi.
Po 1 przejrzałem te sample i zdjęcia z tamrona wydają mi się ładniejsze, ale może to tylko moje subiektywne odczucia. Mają jakby lepsze kolory.
Po 2 mam świadomość, że w mojej a200 iso400 to naprawdę ostateczna czułość, lecz niestety ze względu na brak pieniędzy nie mogę w tej chwili zmienić puszki. Myślę, że w przyszłości uda mi się dorwać następce a700 lub a500/a550. Mam dopiero 17 lat więc nie mam zamiaru zarabiać tymi zdjęciami sportowymi, po prostu chcę się podszkolić aby móc to robić w przyszłości.
Myślę, że zdecyduję się na tamrona, chyba, że macie jakieś inne propozycje w tej cenie (2500-3000PLN), np. coś minolty lub sigmy.
PS. Piotruso czy mógłbyś mi powiedzieć jak sprawuje sięTwoja sigma 70-200 f2.8?
Jak jest z ostrością i AF?
frankohlanko napisał(a):
Po 2 mam świadomość, że w mojej a200 iso400 to naprawdę ostateczna czułość, lecz niestety ze względu na brak pieniędzy nie mogę w tej chwili zmienić puszki.
Pytanko - masz już jakieś tele ?
frankohlanko napisał(a):
PS. Piotruso czy mógłbyś mi powiedzieć jak sprawuje sięTwoja sigma 70-200 f2.8?
Jak jest z ostrością i AF?
Dzięki za odpowiedź.
Jestem prawie pewien kupna tego tamrona ze względu na optykę, jeżeli nic mi się nie 'odwidzi' to na wiosnę/lato będę go miał.
PS.
piotruso napisał(a):
Jeżeli chodzi o AF to fotografowałem tym obiektywem pokazy lotnicze w Góraszce i Płocku
frankohlanko napisał(a):
Jak miło, jestem Płocczaninem i pewnie fotografowaliśmy ten sam pokaz.
Ano szkoda, szkoda.
Jeżeli tylko będę miał czas i sposobność to chętnie wezmę udział we wspólnym plenerku.
PS. Odpisuję dopiero teraz, ponieważ wcześniej nie miałem czasu ze względu na szkołę.