anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tamron SP AF 90mm f/2.8

spolADRIAN1huovr
Początkujący

Tamron SP AF 90mm f/2.8

Witam!
Dużymi krokami zbliżałem się do zakupu tego właśnie tamrona. Natknąłem się jednak na dziwny komentarz na stronie cokupic.pl. :c7

http://cokupic.pl/Szczegolowy_podglad_opinii/W-poszukiwaniu-stalego-swiatla/4323117/1
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi... :c18
Będę wdzięczny :c37

41 ODPOW. 41
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

kasiakaaz napisał(a):

To po co mu przełącznik AF/MF? :c18

Do wyłączania autofocusa...

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

kasiakaaz napisał(a):

To po co mu przełącznik AF/MF? :c18

Po to by pierścień ostrości nie obracał się jak masz ustawione body na AF

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
kasiakaaz
Początkujący

Przecież mam wyłącznik w puszce. Czyli mogę wyłączyć AF z puszki lub w obiektywie? Ma to jakieś znaczenie? Czy i w obiektywie, i w puszce? :c18

Szczupic
Użytkownik

Jeżeli masz w puszce na AF i w obiektywie na AF to pierścień ostrości na szkle ci się nie kręci i można bez problemu wygodnie trzymać szkiełko :) jak na szkle przełączysz na MF a w puszce dalej będzie AF to pierścień ostrości będzie się kręcił :c9

MF na body i AF na szkełku to nie wyostrzysz bo obrót pierścienia ostrości nic nie zmieni :c20

Na szkiełku wyłączasz albo załączasz sprzęgło do pierścienia ostrości :c20

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
kasiakaaz
Początkujący

Wielkie dzięki... :c22

Szczupic
Użytkownik

kasiakaaz napisał(a):

Wielkie dzięki... :c22

Nie ma sprawy mam to szkiełko więc mogłem wyjaśnić :c20

profile.country.GB.title
DariuszG.
Użytkownik

:c37 Pozwole podlaczyc sie do tego tematu,mam w planach nabyc te szkielko jeszcze w tym miesiacu,i tu moje pytanie czy wystepuja jakies problemy z nim,czy sa sztuki lepsze i gorsze :question:

Sebek74
Użytkownik

Tadeusz napisał(a):

Style napisał(a):

Rozumiem że światło siła się zmienia i na mtrycą będzie się dostawało mniej światła ale podczas robienia zdjęcia przysłona będzie miała dziurę odpowiadającą f2.8 a nie f5.6 tak czy nie ?

Nie.
Inaczej się liczy otwór względny dla nieskończoności (dużych odległości) a inaczej dla bliskich odległości. Dla odwzorowania 1:1 otwór względny ciemnieje o 2 działki, czyli czterokrotnie.
Jestem na wyjeździe a wzorów nie pamiętam. Jak wrócę, mogę zerknąć do Cypriana i podam. Chyba, że piotruso to zrobi wcześniej ;)

Przyznam się, że nie zauważyłem tego, ale muszę sprawdzić chociażby z ciekawości. A co z dyfrakcją w takim razie? Przy odwzorowaniu 1:1 nadal ustawienie f/11-f/16 jest używalne czy wyraźny wpływ zaczyna się już od połowy tych wartości? Może to by tłumaczyło moją odwieczną walkę z mydłem na 1:1.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Sebek74 napisał(a):

A co z dyfrakcją w takim razie?

:c18 Przyznam się, że nie szukałem wzorów na dyfrakcję. Wiem, że jest i że jej wpływ zwiększa się z przymykaniem przysłony. Co do mydła... mam zdjęcia z tego Tamrona z pierścieniami, czyli skala ok. 2:1 i mydła nie zauważyłem :c63 Ale może jestem mało wymagający... To był Szczupica obiektyw, więc pewnie więcej powie o mydle/dyfrakcji.

------------------------------
fotoamator
Szczupic
Użytkownik

Jeżeli Tami mydli Ci przy 1 do 1 to coś z nim jest nie tak :c6 albo nie trafiasz z ostrością :)

Ja najmocniej przymykałem tak do f14 i z kompletem pierścieni pośrednich było wszystko OK