Podziel się wrażeniami!
Witam!
Dużymi krokami zbliżałem się do zakupu tego właśnie tamrona. Natknąłem się jednak na dziwny komentarz na stronie cokupic.pl.
http://cokupic.pl/Szczegolowy_podglad_opinii/W-poszukiwaniu-stalego-swiatla/4323117/1
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi...
Będę wdzięczny
kasiakaaz napisał(a):
To po co mu przełącznik AF/MF?
kasiakaaz napisał(a):
To po co mu przełącznik AF/MF?
Przecież mam wyłącznik w puszce. Czyli mogę wyłączyć AF z puszki lub w obiektywie? Ma to jakieś znaczenie? Czy i w obiektywie, i w puszce?
Jeżeli masz w puszce na AF i w obiektywie na AF to pierścień ostrości na szkle ci się nie kręci i można bez problemu wygodnie trzymać szkiełko jak na szkle przełączysz na MF a w puszce dalej będzie AF to pierścień ostrości będzie się kręcił
MF na body i AF na szkełku to nie wyostrzysz bo obrót pierścienia ostrości nic nie zmieni
Na szkiełku wyłączasz albo załączasz sprzęgło do pierścienia ostrości
Wielkie dzięki...
kasiakaaz napisał(a):
Wielkie dzięki...
Pozwole podlaczyc sie do tego tematu,mam w planach nabyc te szkielko jeszcze w tym miesiacu,i tu moje pytanie czy wystepuja jakies problemy z nim,czy sa sztuki lepsze i gorsze
Tadeusz napisał(a):
Nie.Style napisał(a):
Rozumiem że światło siła się zmienia i na mtrycą będzie się dostawało mniej światła ale podczas robienia zdjęcia przysłona będzie miała dziurę odpowiadającą f2.8 a nie f5.6 tak czy nie ?
Inaczej się liczy otwór względny dla nieskończoności (dużych odległości) a inaczej dla bliskich odległości. Dla odwzorowania 1:1 otwór względny ciemnieje o 2 działki, czyli czterokrotnie.
Jestem na wyjeździe a wzorów nie pamiętam. Jak wrócę, mogę zerknąć do Cypriana i podam. Chyba, że piotruso to zrobi wcześniej![]()
Sebek74 napisał(a):
A co z dyfrakcją w takim razie?
Jeżeli Tami mydli Ci przy 1 do 1 to coś z nim jest nie tak albo nie trafiasz z ostrością
Ja najmocniej przymykałem tak do f14 i z kompletem pierścieni pośrednich było wszystko OK