anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Test: Sony DT 50 mm f/1.8 SAM

wratislavian
Początkujący

Test: Sony DT 50 mm f/1.8 SAM

207 ODPOW. 207
profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

a mnie cena nie odstraszyła i bawię się już nową 50tką :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

gratuluję zdrowego podejścia :thumbsup:

jak już ujarzmisz nowy zakup podziel się uwagami :D

dejmien
Nowicjusz

w skrócie powiem tylko tyle, że jestem baaaaardzo zadowolony z niego jako z pierwszej mojej stałki, róznica pomiędzy 18-70 czy też 55-200 jest kolosalna... Mały, poręczny, lekki, dobra praca pod światło, dosyć szybki i celny AF, cichszy od kita.. jutro wrzucę jakieś foty i dopowiem więcej :)

kamil1114
Początkujący

dejmien napisał(a):

w skrócie powiem tylko tyle, że jestem baaaaardzo zadowolony z niego jako z pierwszej mojej stałki, róznica pomiędzy 18-70 czy też 55-200 jest kolosalna... Mały, poręczny, lekki, dobra praca pod światło, dosyć szybki i celny AF, cichszy od kita.. jutro wrzucę jakieś foty i dopowiem więcej :)

Gratulację nowego szkiełka. :c4

A jak jakość zdjęć , jest duży przeskok między kitem ?

Szczupic
Użytkownik

kamil1114 napisał(a):

dejmien napisał(a):

Gratulację nowego szkiełka. :c4

A jak jakość zdjęć , jest duży przeskok między kitem ?

Oj duży wiem co było jak 50/1,7 Minolty kupiłem a ta wersja jest podobno lepsiejsza :P

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
Filipski-----
Początkujący

Ja też sobie ostrzę zęby na ten obiektyw.
Interesuje mnie przede wszystkim różnica DT 50mm f/1.8 w stosunku do starszego brata z przesłoną 1,4.Bo, że stałka pobija kita(y) to raczej uważałem za naturalne.
Może ma ktoś porównanie?

dejmien
Nowicjusz

Filipski, ciężko tutaj nazywać 'starszym bratem' gdyż w poprzedniej 50tce jest światło 1.4 a nie 1.8. Myślę, że podstawą jest tu praca pod światło, gdzie przy 50tce z 1.8 znacznie lepiej się to prezentuje. Przy 50tce 1.4 na pełnej dziurze jest duża winieta . Ostre są obydwa, 1.4 od 2.0, a 1.8 od 2.8 jest kosą... przymknięcie do 5.6 to już wg :) Wg pooglądaj sobie na optycznych testy :)

http://optyczne.pl/101.1-Test_obiektywu-Sony_50_mm_f_1.4_Wstęp.html

http://optyczne.pl/162.1-Test_obiektywu-Sony_DT_50_mm_f_1.8_SAM-Wstęp.html

Ja jestem cholernie zadowolony z 1.8, jak dla mnie jest rewelacyjny :)

Filipski-----
Początkujący

Testy testami, a żywe słowo użytkowników u mnie zawsze w najwyższej cenie. :)
Napisałem starszy brat, bo różnica jedej podziałki przesłony to niewiele.Z jednej strony oznacza to generalnie obiektyw niższej klasy, ale z drugiej to nowa konstrukcja pod mniejszą matrycę i z tego powodu mimo, że z niższej półki może przeważać nad starszym f/1,4.

janvideo24
Początkujący

W USA ten obiektyw w Sony kosztuje 149 $ . Mam nadzieję , że i u nas cena spadnie. Ciekawe skąd te różnice cen.

kamil1114
Początkujący

W Polsce pobierają jeszcze dodatkowe opłaty.

Za taką cenę to z chęcią bym kupił.

EDIT:
Tutaj jest tak tanio ten obiektyw