Podziel się wrażeniami!
Od dłuższego już czasu planuję zakupy kilku akcesoriów do aparaciwa mego (a300) i mam kilka pytań, chciałem spytać o opinię i jakieś rekomendacje...
1). Torba!
To zakup pewny na 100%. Muszę kupić coś większego, bo aktualnie męczę LowePro Rezo160AW bodaj. Wchodzi A300 z obiektywem i pierdoły typu kable... i tyle.
Teraz zastanawiam się nad czymś co zmieści przynajmniej mój aktualny sprzęt (a300+50DT f/1.8+kit+ błyskałka 42), a do tego ładowarka i kabel do transmisji najlepiej chociaż)...
I nie wiem na co zwracać uwagę? Ma ktoś doświadczenie z tymi niewielkimi (100/200) slingshotami?
Ostatnio w internecie na stronie fotojokera wypatrzyłem systemową torbę: SONY LCS-BDF - macał to ktoś? Widział chociaż? Jak to wygląda i ile pomieści?
Jakieś inne propozycje?
2). Dyfuzor?
Mam 42-kę od sony'ego, a że nie zawsze mam od czego odbić błysk, a bounce carda brak, to myślałem nad jakimś cudownym dyfuzorem... np.
taki prosty
lub takie cudo
Jakieś opinie użytkowników? Hmm?
3). Statyw - to mnie bardzo nie nagli, ale dotychczasowy rozpadł się - odpadł mu "łeb".
Teraz szukam czegoś stabilnego, niekoniecznie z głowicą 3D czy cuś, tylko w miarę prosty i niezbyt drogi statyw (załóżmy do ok.200zł)
Tu nie mam żadnych propozycji... zastanawiam się czy potrzebuję czegoś wysokiego żebym mógł patrzeć w wizjer, czy wystarczy coś w okolicy 160cm? Zawsze mam LV i wychylany ekranik
4). Grip! Tu pojawia się problem... Chciałbym takowe cudo posiadać, ale... cena oryginalnego mnie specjalnie nie przekonuje niestety. Do tego cena drugiej baterii i wychodzi naprawdę spora sumka.
Tyle, że ja PÓKI CO nie potrzebuję drugiej baterii... Jedna trzyma bardzo długo i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby padła w połowie "sesji".
Kupowałbym go jedynie dla wygody użytkowania - cięższy nieco sprzęt stabilniej leży w ręce, a wygoda z użytkowania w pionie jest na bank duuuużo wyższa - lepszy chwyt...
Stąd moja rozkmina nad jakimś zamiennikiem w miarę tanim. Jak wyżej wspomniałem nie zależy mi na płynnym przechodzeniu z jednej baterii w drugą (bo narazie nie mam drugiej i chyba nie planuje takiego zakupu), ino na ergonomii...
nad tym myślałem, bo cena w okolicy 275zł kusi, zdjęcia prezentują się całkiem-całkiem, wg opisu całkiem niezły sprzęt... Kółko nastawcze jest, więc w sumie jest dobrze.
W fotojokerach mają jakieś Hahnele, ale one nie maja chyba kółka z tego co widzę na ichniejszej stronie, więc chyba odpadają... jedyną ich zaletą jest pilocik ;]
Uff... to byłby chyba koniec... Liczę na pomoc i jakieś opinię od was ;]
Rozpisałem się strasznie...
Z góry dzięki,
Kaczek
Zgodzę się z wyborem Creatoora - niedrogo i powinno spełnić oczekiwania (przynajmniej przez jakiś czas).
Arturze, jeden z podlinkowanych sprzedawców oferuje "szlówgi" jako wyposażenie. Nie wiesz co to jest?
Witaj!
A ja polecę takie coś.
1. Torba Acropolis.
http://www.allegro.pl/item710746066_ide ... eczka.html
Produkt ukraiński, ale bardzo dobrej jakości. Na pewno lepsza niż wiele "chińczyków". Ja do swojej mieszczę: A700 z gripem, wszystkie szkła ze stopki, lampę, dyfuzor taki jak chcesz kupić, ładowarkę do akumulatorów aparatu i drugą do paluszków, a w kieszeniach filtru, baterie, lenspen, jakieś kabelki, wężyk spustwy i jeszcze bym coś zmieścił Torbę sprzedaje firma z Prezmyśla i jest na nią normalna gwarancja na 24 m-ce.
2. Z wyborem dyfuzora zgadzam się w 100% z Creatoorem. Mam i sobie chwalę, tylko strasznie wielkie to ustrojstwo Czasem się też zdarza, że mi lampę położy
3. Jeśli chodzi o statyw, to ważne żeby był on stabilny. Nie kuś się przypadkiem na jakiś tani chiński. Będziesz żałował już na drugi dzień. Pamiętaj, że statyw kupuje się na lata i warto dołożyć. Wielu ludzi chwali Sherpy, choć mnie on nie odpowiada. Ja mam Slika 500DX. Wydaje mi się, że będzie mi długo służył. Dobre recenzje zbierają też GoldPhoto. Niemniej jednak ja brałbym ten:
http://www.allegro.pl/item712352022_sli ... _fvat.html
4. Grip przydaje się nie tylko dlatego, że można mieć tam dwie baterie. To przede wszystkim ogromny komfort pracy. Osobiście nie wyobrażam sobie bez niego aparatu. A czy warto dołożyć do oryginału? Ja dołożyłem.
pozdrawiam
Witek
Tadeusz napisał(a):
Arturze, jeden z podlinkowanych sprzedawców oferuje "szlówgi" jako wyposażenie. Nie wiesz co to jest?
witsu napisał(a):
Witaj!
2. Z wyborem dyfuzora zgadzam się w 100% z Creatoorem. Mam i sobie chwalę, tylko strasznie wielkie to ustrojstwo Czasem się też zdarza, że mi lampę położy
plastiku ?
to nie jest plastik fantastik - tylko coś giętkiego. fajnie się zgina w torbie dzięki czemu zawsze się mieści
wersja clear - tą polecam, bo pożera mniej światła
kris napisał(a):
plastiku ?
to nie jest plastik fantastik - tylko coś giętkiego. fajnie się zgina w torbie dzięki czemu zawsze się mieści
wersja clear - tą polecam, bo pożera mniej światła
Ja też kupowałem gripa z zamierzeniem nie kupowania drugiej baterii. (ale i taki kupiłem) Tak jak poprzednicy , mówię Ci: dozbieraj na oryginalnego gripa. Warto !
Mój przyjaciel kupił tani zamiennik i śmiał się , że ja tyle wydałem na mojego gripa , ale 3 dni temu grip mu przestał działać. Po prostu nie reaguje na nic.
kaczek napisał(a):
Takie cudo?