Podziel się wrażeniami!
Witam!
Na wstępie chciałem się przywitać jako nowy użytkownik forum: dzień dobry! Poza tym przepraszam za założenie od razu nowego tematu, jednak liczę na konkretną pomoc przy rozwiązaniu mojego problemu.
Jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu a35o + dt18-7omm f3.5-5.6. Jest to mój pierwszy tak poważny sprzęt, chociaż wcześniej miałem niewielkie doświadczenie z lustrzankami cyfrowymi. Jednak jest mi mało i postanowiłem zakupić zewnętrzną lampę. Obserwowałem wiele wątków i postanowiłem: hvl-f42am. Znalazłem pracę (niedawno pisałem maturę) i uzbierałem orientacyjną kwotę... i tu się zaczyna problem. Mieszkam w Katowicach, mieście wręcz 'bogatym' w sklepy oferujące interesujący mnie asortyment. Ku mojemu rozczarowaniu, lampy nigdzie nie ma, lub cena jest strasznie wygórowana.
Dla przykładu:
Sony Centre - około 1100 złoty;
Komputronik - około 999 złoty;
Saturn - aktualnie brak, ostatni raz widziana tam w grudniu za 750 złoty;
Fotojoker - aktualnie brak, ostatni raz widziana tam b/d za 999 złoty;
RTVEuroAGD - akutalnie brak... i tu ciekawostka. 9tego lipca odwiedziłem owy sklep z zapytaniem o w/w produkt. Pan ekspedient podszedł do komputerka i stwierdził: jedna jest, za 899 złoty. Musiałem się zastanowić i przeszedłem jeszcze po kilku sklepach w poszukiwaniu okazji. Co ciekawe:
MediaMarkt - nie sprzedają lamp firmy Sony.
Zdecydowałem. Gdy wróciłem do RTVEuroAGD tego samego dnia, zaproszono mnie do kasy i tam się okazało, iż tej konkretnej lampy nie mają w magazynach. Poza tym pan zza komputera określił tą lampę jako starą i przewidywał, że Sony wprowadzi coś nowego na rynek, jak to było z modelami /56 i /58.
Przeszukałem internet i np.:
FotoBasia - 848 złoty + 25 złoty przesyłka;
Fotojoker - 898 złoty;
itd: http://www.ceneo.pl/1320618
Przepraszam, za taki elaborat, lecz nie mam pojęcia co robić... czekać z zakupem? Zdecydować się na oferty w internecie? Zależy mi na udanym zakupie, a niestety nie mam zbyt wielkiego doświadczenia. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam (:!
przeglądam już dłuższy czas wszystkie możliwe sklepy
dolar spada ceny rosną
przeglądam już dłuższy czas wszystkie możliwe sklepy
ja już któryś tydzień czekam na zakup cajsa 135
to jest dopiero ból, jak się pamięta ceny z zeszłego roku
btw
8 sierpnia w Saturnach jest jakaś vatowa akcja
w warszawie w saturnach i w media jest lipa. Jak były połowy i pół w dół to nie było lamp. Chciałem kupić sigme apo dg i lampę za pół ceny ale jak zwykle nigdzie nie mieli...
cierpliwy jestem.... od maja szukam lampy