Podziel się wrażeniami!
Witam!
Przeglądając wiele różnych for fotograficznych można odnieść wrażenie, że do obróbki fotografii nadaje się wyłącznie Photoshop i to najlepiej w ostatniej wersji. Zgadzam się, że program jest rewelacyjny, jednak wydanie ponad 3 tysięcy przez amatora to spory wydatek i nie każdego na coś takiego stać. Wiem, że są inne sposoby zdobywania softu , ale ja ich nie popieram.
W tym wątku chciałem prezentować różne tutoriale do innego programu graficznego, który swymi możliwościami niewiele ustępuje PSowi. Mowa tu o GIMPie. Program jest do ściągnięcia z netu zupełnie za darmo (licencja GPL) i do tego po polsku. Przeciętnemu amatorowi wystarczy aż nadto. Żeby Was o tym przekonać będę tu umieszczał linki do tutoriali GIMPa. Na początek do tych po polsku. A jeśli będzie taka potrzeba to również do anglojęzycznych.
I już na koniec tego przydługiego wstępu chciałem powiedzieć, że sam korzystam z GIMPa od ładnych paru lat i wcale nie czuję potrzeby zastąpienia go Photoshopem.
A oto pierwszy link:
http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html
GIMP jest
Sam z niego korzystam...
Ostatnio "odkryłem" skrypt Shadows & highlits i jak dla mnie "lajkonika" jest baardzo
Też korzystam z Gimpa, ale czasem wydaje mi się, że jak dla mnie jest nadal zbyt zaawansowany i wielu funkcji nie potrafię rozgryźć :smileyredface:
Pod tym adresem jest baza skryptów do GIMPa. każdy znajdzie tu coś dla siebie
http://registry.gimp.org/
dziś dopiero co dotarłem to tego tematu super sprawa i widzę ze łączyć można również w nim ekspozycje to coś z czym przesadzam w innym programie do hdr
zaraz zasysam Gimpa
ehh tylko nie mogę odczytywać .arw na 64bit win
Żeby GIMP czytał rawy musisz zainstalowć UFRAWA.
no zainstalowałem ale jest 32 bitowy
ludzik82r napisał(a):
no zainstalowałem ale jest 32 bitowy
Również używam gimpa i mam pytanie do bardziej zaawansowanych "gimpowców"
Powiedzcie jak wyostrzyć przy portrecie wybrane elementy twarzy? Np: tylko oczy?
zapewne przy użyciu maski ... w PS kopiowało się wrastwę i na niej wyostrzało pędzlem