anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

GIMP - darmowa alternatywa dla PSa

witsu------
Początkujący

GIMP - darmowa alternatywa dla PSa

Witam!
Przeglądając wiele różnych for fotograficznych można odnieść wrażenie, że do obróbki fotografii nadaje się wyłącznie Photoshop i to najlepiej w ostatniej wersji. Zgadzam się, że program jest rewelacyjny, jednak wydanie ponad 3 tysięcy przez amatora to spory wydatek i nie każdego na coś takiego stać. Wiem, że są inne sposoby zdobywania softu ;-), ale ja ich nie popieram.
W tym wątku chciałem prezentować różne tutoriale do innego programu graficznego, który swymi możliwościami niewiele ustępuje PSowi. Mowa tu o GIMPie. Program jest do ściągnięcia z netu zupełnie za darmo (licencja GPL) i do tego po polsku. Przeciętnemu amatorowi wystarczy aż nadto. Żeby Was o tym przekonać będę tu umieszczał linki do tutoriali GIMPa. Na początek do tych po polsku. A jeśli będzie taka potrzeba to również do anglojęzycznych.
I już na koniec tego przydługiego wstępu chciałem powiedzieć, że sam korzystam z GIMPa od ładnych paru lat i wcale nie czuję potrzeby zastąpienia go Photoshopem.
A oto pierwszy link:
http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html

22 ODPOW. 22
gierlicz-----
Początkujący

GIMP jest :thumbsup:
Sam z niego korzystam...
Ostatnio "odkryłem" skrypt Shadows & highlits i jak dla mnie "lajkonika" jest baardzo :thumbsup:

lejdi_m
Początkujący

Też korzystam z Gimpa, ale czasem wydaje mi się, że jak dla mnie jest nadal zbyt zaawansowany i wielu funkcji nie potrafię rozgryźć :smileyredface:

witsu------
Początkujący

Pod tym adresem jest baza skryptów do GIMPa. każdy znajdzie tu coś dla siebie ;-)
http://registry.gimp.org/

profile.country.pl_PL.title
ludzik82r
Początkujący

dziś dopiero co dotarłem to tego tematu :) super sprawa i widzę ze łączyć można również w nim ekspozycje to coś z czym przesadzam w innym programie do hdr

zaraz zasysam Gimpa :)

ludzik82r
Początkujący

ehh tylko nie mogę odczytywać .arw na 64bit win

witsu------
Początkujący

Żeby GIMP czytał rawy musisz zainstalowć UFRAWA.

ludzik82r
Początkujący

no zainstalowałem ale jest 32 bitowy

witsu------
Początkujący

ludzik82r napisał(a):

no zainstalowałem ale jest 32 bitowy

Hmm... I tu będzie problem, bo odrawiaki pracują w systemie 32 bitowym. Spróbuj jeszcze RAWTherapee. BArdzo fajnie rawy obrabia. Tylko ostatnia wesrja coś nie za bardzo wspólpracuej w rawami Sony.

AdiQa-----
Początkujący

Również używam gimpa i mam pytanie do bardziej zaawansowanych "gimpowców" :nauseated_face:
Powiedzcie jak wyostrzyć przy portrecie wybrane elementy twarzy? Np: tylko oczy?

ludzik82r
Początkujący

zapewne przy użyciu maski ... w PS kopiowało się wrastwę i na niej wyostrzało pędzlem