anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Linux

profile.country.pl_PL.title
ludzik82r
Początkujący

Linux

Czy ktoś z was pracuję na linuxie 64bit ??
zastanawiam się nad zainstalowaniem ...

Jak wygląda obróbka dla 64bit arw, Gimp wiadomo ale czy jeszcze jakieś prgogramy do HDR np

20 ODPOW. 20
Bertone.
Poszukiwacz

franek4always napisał(a):

hi, hi, 3 tygodnie ;)
Zobaczymy co powiesz za rok ;)

Za rok :smileyquestion:
Kupię nowy :smileyhappy:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
oldguest
Początkujący

bertone1982 napisał(a):

franek4always napisał(a):

hi, hi, 3 tygodnie ;)
Zobaczymy co powiesz za rok ;)

Za rok :question:
Kupię nowy :slight_smile:

I w ten sposób Bill Gates został milionerem :( Osobiście pracuję na systemach Linux/Unix z uptime powyżej 700 dni i wszystko się kręci znakomicie :D Nie wyobrażam sobie systemu z M$ z takim przebiegiem.

Bertone.
Poszukiwacz

A tak na poważnie,
Jeżeli komputer zacznie mulić (a bywało) , oddaje go w "dobre ręce"
I jest siii :thumbsup:
Pozdrawiam

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
witsu------
Początkujący

Z tym zamulanie windowsów to lekko przesadzacie. Wydaje mi się, że jeśli ograniczymy instalowanie zbędnych programów i będziemy na bieżąco konserwowali system. Osobiście zainwestowałem w Tuneup (33zł za 1 stanowisko) i coś tam czyści na bieżąco. Programy też mam zainstalowane tylko takie, jakie potrzebują. Jak na razie system chodzi bez zastrzeżeń.

acinloop
Nowicjusz

bertone1982 napisał(a):

Jeżeli komputer zacznie mulić (a bywało) , oddaje go w "dobre ręce"

Ale po co od razu oddawać? Wystarczy zainstalować np bezpłatny CCleaner (link) i wyczyścić dysk/ dyski z niepotrzebnych plików oraz naprawić błędy rejestru.
Co do Linuxa, fajną sprawą jest, że większość dystrybucji Linuksa wydawana jest w LiveCD. :smileythumbsup: Nagrywamy na CD i uruchamiamy go z płyty bez instalacji na dysku twardym. Możemy w ten sposób przetestować sobie dany system. Są też wersje które mogą być instalowane na pendrive, np: BackTrack.

witsu------
Początkujący

Z linuksem jest też tak, że czasem trzeba się sporo namęczyć żeby wszystko działało jak trzeba. Producenci drukarek, skanerów, monitorów i innych peryferiów raczej nie dostarczają sterowników pod ten system. Czasem uruchomienie neta staje się ogromnym problemem. Dlatego dobrze jest skorzystać z rady acinloopa i przetestować system bez instalacji. Jak będzie pasowało to przy nim pozostać, a jak nie to nie pozostaje nic innego jak inwestycja w system MS.

acinloop
Nowicjusz

witsu napisał(a):

Producenci drukarek, skanerów, monitorów i innych peryferiów raczej nie dostarczają sterowników pod ten system.

Najlepiej jest sprawdzić na stronie producenta czy udostępnia sterowniki do danego urządzenia bo może nas czekać rozczarowanie.

AdiQa-----
Początkujący

Vista dobrze śmiga na w miarę szybkich prockach i 4GB RAM'u. Kolega kupił taniego lapka z celeronem 1,8 i 2GB RAM, komputer się włączał ok.15 minut a jak już się włączył to prawie nic nie dało się zrobić tak się mulił.

Z kolei znajomi kupili lapka z jakimś tam szybkim core2duo i 4GB RAM i Vista śmiga bardzo ładnie ;)

Dlatego moim zdaniem wszystko zależy od sprzętu bo Vista ma spore wymagania natomiast Windows 7 dużo mniej obciąża kompa :)

A linuksa polecam, można zainstalować jako drugi system (ja tak mam) i uczyć się go mając w razie czego jeszcze Windę jak nie podpasuje ;)

hovany
Poszukiwacz

Nie pracowałem jeszcze na żadnym 64-bitowym linuksie. Ale bardzo polecam ten system. Każdy musi sobie sam dobrać dystrybucję. Ja kiedyś interesowałem się dystrybucjami zbudowanymi pod kątem wielościeżkowej edycji dźwięku, ale niewiele na razie zdziałałem. Może kiedyś do tego wrócę.

Co do windowsa to mój ma dzisiaj około dwa lata (XP) i działa. Nie jest już taki jak na początku. Dopuszczenie chrześniaka zrobiło swoje.

BZ
kamil1114
Początkujący

A mi się podoba wersja Debian i Backtrack. Sam korzystam z debiana , ale nie jest on moim głównym systemem , tylko z jednego powodu - nie ma na linuxa dużo programów.