anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Długi czas naświetlania i krótki potrzebny jednocześnie?

profile.country.pl_PL.title
QkiMoonster
Początkujący

Długi czas naświetlania i krótki potrzebny jednocześnie?

Mam głupi problem, niestety zmarnowałem tą chwile a Do Krakowa nie wróce
ale żeby wiedzieć na przyszłość
Chciałem zrobić w nocy zdjęcie grupki ludzi na Tle wawelu. wawel wyszedł ładnie naświetlony no ale niestety nie idzie się nie ruszać,i wyszło beznadziejnie,

Ktoś może mi doradzić jak ustawić Flash by na końcu doświetlić osoby?

9 ODPOW. 9
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Jeśli wbudowany to nasuwa mi się tylko opcja synchro do długiego czasu (czy jakoś tak) a jak zewnętrzny to pod koniec odpal w ludzi np. test'em ;) albo...
http://foto.jasiu.pl/01.html
tutaj jest coś podobnego opisanego ;)

oldguest
Początkujący

QkiMoonster napisał(a):

Mam głupi problem, niestety zmarnowałem tą chwile a Do Krakowa nie wróce
ale żeby wiedzieć na przyszłość
Chciałem zrobić w nocy zdjęcie grupki ludzi na Tle wawelu. wawel wyszedł ładnie naświetlony no ale niestety nie idzie się nie ruszać,i wyszło beznadziejnie,

Ktoś może mi doradzić jak ustawić Flash by na końcu doświetlić osoby?

Korzystaj z błysku zamykającego (patrz instrukcja obsługi)

kamil1114
Początkujący

Czy na pewno błysk zamykający do tego służy ? Bo mi się wydaje , że skoro zdjęcie naświetla się na przykład 10 sekund i ludzie stoją w kadrze i się ruszają , to lampa dużo nie da , bo matryca zarejestruje wcześniejszy obraz (wtedy kiedy ludzie się ruszali). Tak mi się wydaje teoretycznie.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

kamil1114 napisał(a):

Czy na pewno błysk zamykający do tego służy ? Bo mi się wydaje , że skoro zdjęcie naświetla się na przykład 10 sekund i ludzie stoją w kadrze i się ruszają , to lampa dużo nie da , bo matryca zarejestruje wcześniejszy obraz (wtedy kiedy ludzie się ruszali). Tak mi się wydaje teoretycznie.

I tu się nie mylisz. W wypadku tak ekstremalnie długich czasów (który opisujesz) błysk na otwarcie (pierwszą lamelkę) i błysk na zamknięcie migawki (drugą lamelkę) będą różnić się tylko "śladem ruchu" przed lub za obiektem poruszającym się. Natomiast gdy ludzie będą ruszali się w jednym miejscu to przy takim długim czasie może dojść nawet do tego, że ludzie bez flesza i z fleszem będą naświetleni na zbliżonym poziomie i będzie to widać jak rozmazanie. Najlepsze efekty zdjęć jak w przykładzie QkiMoonstera można osiągać przy czasach naświetlania do powiedzmy 1 sek. Oczywiście gdy grupa jest zdyscyplinowana i będzie się starała nie poruszyć to i dłuższe czasy są możliwe do uzyskania.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

W takiej sytuacji mamy kilka opcji:

1. Zdyscyplinować ludzików i poprosić, żeby nie ruszali się od PIERWSZEGO aż do DRUGIEGO błysku. Normalna reakcja człowieka jest taka, że widząc błysk uznaje, że zdjęcie zostało wykonane - trzeba ich dlatego uświadomić i będzie dobrze. :)

2. Zasłonić ręką/czymkolwiek lampę w momencie wyzwalania migawki (odcinamy światło z pierwszego błysku) i czekamy spokojnie aż sobie błyśnie po raz drugi zamrażając wszystkich ludzi.

3. Ekstremalnie :slight_smile:

Osobiście polecam metodę pierwszą choć najbardziej lubię trzecią :nauseated_face:

QkiMoonster
Początkujący

a jak włączyć tą lampe do sposobu drugiego? :D jakie ustawienie? Wielkie dzięki za każdą odpowiedz.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

QkiMoonster napisał(a):

a jak włączyć tą lampe do sposobu drugiego? :D jakie ustawienie? Wielkie dzięki za każdą odpowiedz.

Ustawiasz błysk na 2 kurtynę.

Czyli w aparacie tryb REAR (błysk zamykający)

QkiMoonster
Początkujący

Lajam napisał(a):

QkiMoonster napisał(a):

Ustawiasz błysk na 2 kurtynę.

Czyli w aparacie tryb REAR (błysk zamykający)

wielkie dzięki xD

mitech
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

...choć najbardziej lubię trzecią :nauseated_face:

Ja tyż. :smileymrgreen:
Można sobie nawet jak się nie ma zewnętrznej lampy doświetlić reflektorami auta. :slight_smile:
Parę razy sobie już tak doświetlałem w różnych sytuacjach i to na analogu i było
:smileythumbsup: