Podziel się wrażeniami!
Mam głupi problem, niestety zmarnowałem tą chwile a Do Krakowa nie wróce
ale żeby wiedzieć na przyszłość
Chciałem zrobić w nocy zdjęcie grupki ludzi na Tle wawelu. wawel wyszedł ładnie naświetlony no ale niestety nie idzie się nie ruszać,i wyszło beznadziejnie,
Ktoś może mi doradzić jak ustawić Flash by na końcu doświetlić osoby?
Jeśli wbudowany to nasuwa mi się tylko opcja synchro do długiego czasu (czy jakoś tak) a jak zewnętrzny to pod koniec odpal w ludzi np. test'em albo...
http://foto.jasiu.pl/01.html
tutaj jest coś podobnego opisanego
QkiMoonster napisał(a):
Mam głupi problem, niestety zmarnowałem tą chwile a Do Krakowa nie wróce
ale żeby wiedzieć na przyszłość
Chciałem zrobić w nocy zdjęcie grupki ludzi na Tle wawelu. wawel wyszedł ładnie naświetlony no ale niestety nie idzie się nie ruszać,i wyszło beznadziejnie,
Ktoś może mi doradzić jak ustawić Flash by na końcu doświetlić osoby?
Czy na pewno błysk zamykający do tego służy ? Bo mi się wydaje , że skoro zdjęcie naświetla się na przykład 10 sekund i ludzie stoją w kadrze i się ruszają , to lampa dużo nie da , bo matryca zarejestruje wcześniejszy obraz (wtedy kiedy ludzie się ruszali). Tak mi się wydaje teoretycznie.
kamil1114 napisał(a):
Czy na pewno błysk zamykający do tego służy ? Bo mi się wydaje , że skoro zdjęcie naświetla się na przykład 10 sekund i ludzie stoją w kadrze i się ruszają , to lampa dużo nie da , bo matryca zarejestruje wcześniejszy obraz (wtedy kiedy ludzie się ruszali). Tak mi się wydaje teoretycznie.
W takiej sytuacji mamy kilka opcji:
1. Zdyscyplinować ludzików i poprosić, żeby nie ruszali się od PIERWSZEGO aż do DRUGIEGO błysku. Normalna reakcja człowieka jest taka, że widząc błysk uznaje, że zdjęcie zostało wykonane - trzeba ich dlatego uświadomić i będzie dobrze.
2. Zasłonić ręką/czymkolwiek lampę w momencie wyzwalania migawki (odcinamy światło z pierwszego błysku) i czekamy spokojnie aż sobie błyśnie po raz drugi zamrażając wszystkich ludzi.
3. Ekstremalnie
Osobiście polecam metodę pierwszą choć najbardziej lubię trzecią
a jak włączyć tą lampe do sposobu drugiego? jakie ustawienie? Wielkie dzięki za każdą odpowiedz.
QkiMoonster napisał(a):
a jak włączyć tą lampe do sposobu drugiego? jakie ustawienie? Wielkie dzięki za każdą odpowiedz.
Lajam napisał(a):
QkiMoonster napisał(a):
Ustawiasz błysk na 2 kurtynę.
Czyli w aparacie tryb REAR (błysk zamykający)
Lajam napisał(a):
...choć najbardziej lubię trzecią