Podziel się wrażeniami!
Wiem , że może te pytanie wyda się śmieszne , ale jak robi się dobre zdjęcia makro ?
Ja osobiście przykładam obiektyw jak najbliżej obiektu ,ale domyślam się , że nie jest to dobry sposób. Co jeżeli obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia 34 cm i stałą ogniskową ?
kamil1114 napisał(a):
Co jeżeli obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia 34 cm i stałą ogniskową ?
Kamil musimy się zgadać na jakiś wypad do parku Kościuszki czy na Dolinę 3 stawów to się pobawisz i pouczysz praktycznie nie tylko teoretycznie
Starosta napisał(a):
kamil1114 napisał(a):
Pierścienie pośrednie i wtedy jest lepiej. Wystarczą z przeniesieniem automatyki do regulacji przesłony. IMO elektronika zbędna do makro
Szczupic napisał(a):
Kamil musimy się zgadać na jakiś wypad do parku Kościuszki czy na Dolinę 3 stawów to się pobawisz
A wolisz cropować :smileyquestion:kamil1114 napisał(a):
A bez pierścieni pośrednich się nie da ?
Nie , to już wolę pierścienie pośrednie. Myślałem , że jak są robione obiektywy do makro , to spokojnie można nimi wykonywać zdjęcia makro bez żadnych pierścieni pośrednich.
kamil1114 napisał(a):
Myślałem , że jak są robione obiektywy do makro , to spokojnie można nimi wykonywać zdjęcia makro bez żadnych pierścieni pośrednich.
rozumiem, że tutaj pisałeś o stałce typu np. MAF 50/1.7 wtedy pierścienie są potrzebne dla skrócenia odległości.kamil1114 napisał(a):
Starosta napisał(a):
Natomiast...
rozumiem, że tutaj pisałeś o stałce typu np. MAF 50/1.7 wtedy pierścienie są potrzebne dla skrócenia odległości.kamil1114 napisał(a):
To nie jest obiektyw makro tylko nowa portretówka pod APS-Ckamil1114 napisał(a):
Na stronie http://www.euro.com.pl/obiektywy2/dane- ... content_3c" target="_blank" target="_blank znalazłem informację ,że jest to obiektyw typu makro , a odległość ostrzenia 34cm , więc chyba mają jakiś błąd na stronie.
Starosta napisał(a):
To nie jest obiektyw makro tylko nowa portretówka po APS-Ckamil1114 napisał(a):
Na stronie http://www.euro.com.pl/obiektywy2/dane- ... content_3c" target="_blank" target="_blank znalazłem informację ,że jest to obiektyw typu makro , a odległość ostrzenia 34cm , więc chyba mają jakiś błąd na stronie.
Tu masz obiektywy makro w naszym systemie