anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Makro

kamil1114
Początkujący

Makro

Wiem , że może te pytanie wyda się śmieszne , ale jak robi się dobre zdjęcia makro ?
Ja osobiście przykładam obiektyw jak najbliżej obiektu ,ale domyślam się , że nie jest to dobry sposób. Co jeżeli obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia 34 cm i stałą ogniskową ?

29 ODPOW. 29
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

kamil1114 napisał(a):

Co jeżeli obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia 34 cm i stałą ogniskową ?

Pierścienie pośrednie i wtedy jest lepiej. Wystarczą z przeniesieniem automatyki do regulacji przesłony. IMO elektronika zbędna do makro ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
Szczupic
Użytkownik

Kamil musimy się zgadać na jakiś wypad do parku Kościuszki czy na Dolinę 3 stawów to się pobawisz i pouczysz praktycznie nie tylko teoretycznie :P

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
kamil1114
Początkujący

Starosta napisał(a):

kamil1114 napisał(a):

Pierścienie pośrednie i wtedy jest lepiej. Wystarczą z przeniesieniem automatyki do regulacji przesłony. IMO elektronika zbędna do makro ;)

A bez pierścieni pośrednich się nie da ?

Nie ma jakiegoś innego sposobu na fotografię makro ? Czy Wy przełączacie aparat w tryb makro przy zdjęciach makro , czy robicie zdjęcia na trybie A ?

Szczupic napisał(a):

Kamil musimy się zgadać na jakiś wypad do parku Kościuszki czy na Dolinę 3 stawów to się pobawisz :P

Z przyjemnością , tylko teraz niestety ciężko u mnie z czasem.

Starosta.
Początkujący

kamil1114 napisał(a):

A bez pierścieni pośrednich się nie da ?

A wolisz cropować :smileyquestion:

kamil1114
Początkujący

Nie , to już wolę pierścienie pośrednie. Myślałem , że jak są robione obiektywy do makro , to spokojnie można nimi wykonywać zdjęcia makro bez żadnych pierścieni pośrednich.

Starosta.
Początkujący

kamil1114 napisał(a):

Myślałem , że jak są robione obiektywy do makro , to spokojnie można nimi wykonywać zdjęcia makro bez żadnych pierścieni pośrednich.

Obiektywami makro możesz spokojnie robić zdjęcia bez pierścieni dlatego, że odległość ostrzenia to kilka centymetrów.
Natomiast pierścieni do makro obiektywów też możesz użyć ;)

Natomiast...

kamil1114 napisał(a):

rozumiem, że tutaj pisałeś o stałce typu np. MAF 50/1.7 wtedy pierścienie są potrzebne dla skrócenia odległości.

kamil1114
Początkujący

Starosta napisał(a):

Natomiast...

kamil1114 napisał(a):

rozumiem, że tutaj pisałeś o stałce typu np. MAF 50/1.7 wtedy pierścienie są potrzebne dla skrócenia odległości.

A czy tymi obiektywami które mają minimalną odległość ostrzenia kilka centymetrów , można robić normalne zdjęcia , czy one nadają się tylko do makro ?

Na stronie http://www.euro.com.pl/obiektywy2/dane- ... content_3c znalazłem informację ,że jest to obiektyw typu makro , a odległość ostrzenia 34cm , więc chyba mają jakiś błąd na stronie.

Dziękuję Ci za pomoc. :)

Starosta.
Początkujący

kamil1114 napisał(a):

Na stronie http://www.euro.com.pl/obiektywy2/dane- ... content_3c" target="_blank" target="_blank znalazłem informację ,że jest to obiektyw typu makro , a odległość ostrzenia 34cm , więc chyba mają jakiś błąd na stronie.

To nie jest obiektyw makro tylko nowa portretówka pod APS-C ;)

Tu masz obiektywy makro w naszym systemie

kamil1114
Początkujący

Starosta napisał(a):

kamil1114 napisał(a):

Na stronie http://www.euro.com.pl/obiektywy2/dane- ... content_3c" target="_blank" target="_blank znalazłem informację ,że jest to obiektyw typu makro , a odległość ostrzenia 34cm , więc chyba mają jakiś błąd na stronie.

To nie jest obiektyw makro tylko nowa portretówka po APS-C ;)

Tu masz obiektywy makro w naszym systemie

Ok ,już rozumiem. Dziękuję Ci za pomoc..