Podziel się wrażeniami!
Wiem , że może te pytanie wyda się śmieszne , ale jak robi się dobre zdjęcia makro ?
Ja osobiście przykładam obiektyw jak najbliżej obiektu ,ale domyślam się , że nie jest to dobry sposób. Co jeżeli obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia 34 cm i stałą ogniskową ?
A mam pytanko.Czy ktoś brał pod uwagę zastosowanie Heliosa-44M-4 + pierścień odwrotnego mocowania?
Kolega który pracuje na systemie Fuji,podesłał mi linka na którym to jest instrukcja odchudzenia tego obiektywu,i można cieszyć się makro za mniejsze pieniążki.
wcale nie musisz odchudzać heliosa
a sposób znany od zarania
tylko odległość od przedmiotu jest bardzo mała
bawiłem sie ta metoda i heliosem , powiekszenia sa nieprawdopodobne główke od ludzika z klocków lego miałem wielkości całej klatki (ale to manualne ostrzenie bleee)
Ja tak robie zdjecia makro
zobacz sobie moj album na klubie ktory meczy
Witaj.
Jeszcze nikt nie zadał pytanie do jakich zdjęć makro chcesz obiektyw??
Czy przyrodę,czy może monety ,biżuterię itp.?
Do tych drugich fotek potrzebujesz obiektyw który ostrzy z bardzo bliska.
Tu masz porady i fotki:
viewtopic.php?f=30&t=4151" target="_blank" target="_blank
Tu przykładowe zdjęcie obiektywem tele-SIGMA 70-300 APO DG.
Zdjecie zrobione z reki z około 2 metrów.
Jakoś nie widzę plusów gdy obiektyw ostrzy z bardzo bliska
Czym większa odległość przy zachowaniu maksymalnego powiększenia tym lepiej
- przy tak małej odległości ostrzenia obiektyw może zasłonić ci światło
- gdy przysuwasz się tak blisko możesz o coś zahaczyć końcem obiektywu
- nie można użyć pierścieni pośrednich bo próbując wyostrzyć dotkniesz soczewką to co chcesz sfotografować
- w przypadku robaczków po prostu je wystraszysz
tak że same minusy
Nie mówię,że musisz dotykać przedmiot,to tylko przykład możliwości ostrzenia obiektywu.
Spróbuj wykonać fotki biżuterii w namiocie bezcieniowym obiektywem tele.
Przekonasz się,że to nerwówka i nie masz szans wykonania fotki pod różnym kontem.
Do tego musisz stać z ponad pół metra od przedmiotu
Co do tych robaczków to przeczytaj mój poprzedni post.
Pytałem do jakich zdjęć potrzebny obiektyw.
Do tego obiektywu nie są potrzebne żadne pierścienie.
Pozdrawiam.
Mówimy tu o fotografii makro
Teleobiektywy zazwyczaj mają małą skalę odwzorowania (z tego co kojarzę to Sigma 70-300 ma chyba największą bo 1:2)
W obiektywach przeznaczonych do makro minimalna odległość ostrzenia jest zazwyczaj nie większa niż 20 cm od przedniej soczewki i wtedy czym bliżej tym gorzej
Widzę,że nie rozumiesz o czym tu pisałem,wiec wiecej nie zabieram głosu.
Pozdrawiam.
Szczupic napisał(a):
Mówimy tu o fotografii makro
Teleobiektywy zazwyczaj mają małą skalę odwzorowania (z tego co kojarzę to Sigma 70-300 ma chyba największą bo 1:2)
W obiektywach przeznaczonych do makro minimalna odległość ostrzenia jest zazwyczaj nie większa niż 20 cm od przedniej soczewki i wtedy czym bliżej tym gorzej