anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Makro

kamil1114
Początkujący

Makro

Wiem , że może te pytanie wyda się śmieszne , ale jak robi się dobre zdjęcia makro ?
Ja osobiście przykładam obiektyw jak najbliżej obiektu ,ale domyślam się , że nie jest to dobry sposób. Co jeżeli obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia 34 cm i stałą ogniskową ?

29 ODPOW. 29
profile.country.pl_PL.title
stanley76rsko
Użytkownik

A mam pytanko.Czy ktoś brał pod uwagę zastosowanie Heliosa-44M-4 + pierścień odwrotnego mocowania?
Kolega który pracuje na systemie Fuji,podesłał mi linka na którym to jest instrukcja odchudzenia tego obiektywu,i można cieszyć się makro za mniejsze pieniążki.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

wcale nie musisz odchudzać heliosa
a sposób znany od zarania
tylko odległość od przedmiotu jest bardzo mała

alcazarc
Początkujący

bawiłem sie ta metoda i heliosem , powiekszenia sa nieprawdopodobne :) główke od ludzika z klocków lego miałem wielkości całej klatki (ale to manualne ostrzenie bleee) :)

SkywalkerPL
Początkujący

Ja tak robie zdjecia makro :)
zobacz sobie moj album na klubie ktory meczy ;) :P

:slight_smile:
foni-r
Nowicjusz

Witaj.
Jeszcze nikt nie zadał pytanie do jakich zdjęć makro chcesz obiektyw??
Czy przyrodę,czy może monety ,biżuterię itp.?
Do tych drugich fotek potrzebujesz obiektyw który ostrzy z bardzo bliska.

Tu masz porady i fotki:
viewtopic.php?f=30&t=4151" target="_blank" target="_blank

Tu przykładowe zdjęcie obiektywem tele-SIGMA 70-300 APO DG.
Zdjecie zrobione z reki z około 2 metrów.

Szczupic
Użytkownik

Jakoś nie widzę plusów gdy obiektyw ostrzy z bardzo bliska :c7
Czym większa odległość przy zachowaniu maksymalnego powiększenia tym lepiej :)
- przy tak małej odległości ostrzenia obiektyw może zasłonić ci światło
- gdy przysuwasz się tak blisko możesz o coś zahaczyć końcem obiektywu
- nie można użyć pierścieni pośrednich bo próbując wyostrzyć dotkniesz soczewką to co chcesz sfotografować
- w przypadku robaczków po prostu je wystraszysz

tak że same minusy :c9

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
foni-r
Nowicjusz

Nie mówię,że musisz dotykać przedmiot,to tylko przykład możliwości ostrzenia obiektywu.
Spróbuj wykonać fotki biżuterii w namiocie bezcieniowym obiektywem tele.
Przekonasz się,że to nerwówka i nie masz szans wykonania fotki pod różnym kontem.
Do tego musisz stać z ponad pół metra od przedmiotu :slight_smile:
Co do tych robaczków to przeczytaj mój poprzedni post.
Pytałem do jakich zdjęć potrzebny obiektyw.
Do tego obiektywu nie są potrzebne żadne pierścienie.

Pozdrawiam.

Szczupic
Użytkownik

Mówimy tu o fotografii makro :)
Teleobiektywy zazwyczaj mają małą skalę odwzorowania (z tego co kojarzę to Sigma 70-300 ma chyba największą bo 1:2)
W obiektywach przeznaczonych do makro minimalna odległość ostrzenia jest zazwyczaj nie większa niż 20 cm od przedniej soczewki i wtedy czym bliżej tym gorzej :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
foni-r
Nowicjusz

Widzę,że nie rozumiesz o czym tu pisałem,wiec wiecej nie zabieram głosu.
Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Szczupic napisał(a):

Mówimy tu o fotografii makro :)
Teleobiektywy zazwyczaj mają małą skalę odwzorowania (z tego co kojarzę to Sigma 70-300 ma chyba największą bo 1:2)
W obiektywach przeznaczonych do makro minimalna odległość ostrzenia jest zazwyczaj nie większa niż 20 cm od przedniej soczewki i wtedy czym bliżej tym gorzej :)

Tamron 180/3,5 Macro, Sigma 180/3,5 Macro to są obiektywy typowo makro. Skala odwzorowania 1:1, minimalna odległość ostrzenia to ok. 0,5m (ale to liczone od materiału światłoczułego więc przy długości szkła ok. 16 cm to od przedniej soczewki będzie 34 cm). Do fotografowania przyrody będzie O.K. W studio, gdzie masz możliwość dowolnego ustawiania świateł tak duże ogniskowe nie są najlepsze.
Namiot bezcieniowy to takie ustrojstwo, gdzie za długi obiektyw też nie będzie najlepszy. Stąd konstrukcje 50 makro a nawet 30 makro.