anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

makrofotografia

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

makrofotografia

36 ODPOW. 36
profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

no to całkiem nieźle , a jaka jest odległość ostrzenia? miedzy obiektem a pierwszą soczewką?

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Koło 43 cm tak że sporo :) i co najlepsze AF chodzi bardzo fajnie bo to HSM :D

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
moby76
Poszukiwacz

Czuję się troszkę zagubiony. W temacie makrofotografii dopiero raczkuję. Posiadam dwa obiektywy: kitowy SAM 18-55 i Helios 44M-4. Które z rozwiązań będzie lepsze:

1 - odwrotnie zamocowany Helios do obiektywu kitowego?
2 - odwrotnie zamocowany Helios do korpusu?
3 - odwrotnie zamocowany obiektyw kitowy do korpusu?

Która z konfiguracji da mi największą skalę odwzorowania? I jak ją wyliczyć w przypadku np. wariantu pierwszego (oraz w pozostałych)???

Z góry dzięki za pomoc!!!

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

A ja jak bym miał wybierać to bym kupił pierścienie pośrednie pod M42 jeśli bardzo chcesz używać heliosa do makro :)

moby76
Poszukiwacz

No właśnie, zapomniałem jeszcze zapytać o pierścienie pośrednie. Czy to najlepsze rozwiązanie? Zdaję sobie sprawę z pogorszenia jakości przy dodatkowym szkle, tak więc pierścienie byłyby dobrym wyjściem.
Rozumiem, że musiałbym zakupić przejściówkę "bagnet A->M42" i do tego dopiero pierścienie, czy tak?

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

moby76 napisał(a):

musiałbym zakupić przejściówkę "bagnet A->M42" i do tego dopiero pierścienie, czy tak?

Tak

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

moby76 napisał(a):

musiałbym zakupić przejściówkę "bagnet A->M42" i do tego dopiero pierścienie, czy tak?

Tak

Przy czym mogą to być pierścienie z bagnetem i zakłada się je między przejściówkę a korpus, lub z gwintem - zakładane pomiędzy przejściówkę a obiektyw. Cena podobna - ok. 35-50zł

------------------------------
fotoamator
moby76
Poszukiwacz

Rozumiem, dzięki!

Tadeuszu (przepraszam, że tak bezpośrednio ale gdzieś na forum wyczytałem, że TU wszyscy są na TY:)
Które z tych pierścieni będą lepszym rozwiązaniem? Czy jest to bez różnicy?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

moby76 napisał(a):

Rozumiem, dzięki!

Tadeuszu (przepraszam, że tak bezpośrednio ale gdzieś na forum wyczytałem, że TU wszyscy są na TY:)
Które z tych pierścieni będą lepszym rozwiązaniem? Czy jest to bez różnicy?

W zasadzie bez różnicy - one nie przenoszą elektroniki, więc to nie ma znaczenia.
:c18 no może tyle, że do tych z bagnetem, można zapiąć dowolny obiektyw Sony, ale to słaby pomysł, gdyż nie będzie można przymknąć przysłony, a macro na pełnej dziurze... :c9

------------------------------
fotoamator
moby76
Poszukiwacz

I jeszcze pociągnę temat dalej...

Pytanie nr 1

Jaką skalę odwzorowania da mi odwrócony Helios? Większa niż Helios na pierścieniach?
Jak to policzyć?
Helios (58 mm) + komplet pierścieni (np. 70 mm) da mi skalę ok. 1:1,2 (?)
Dobrze liczę? Długość pierścieni dzielę przez ogniskową obiektywu? Czy odwrotnie?
A jak to będzie z odwrotnym mocowaniem???

Pytanie nr 2

Nie rozumiem jednej rzeczy. W przypadku posiadanego wcześniej kompaktu, minimalna odległość ostrzenia przy ustawieniu obiektywu w pozycji W (wide) to 1 cm. W pozycji T (tele) to już koło 1 metra.
Jeśli chodzi o obiektyw SAM1855, to na 55 mm mogę bardzo zbliżyć się do fotografowanego obiektu, a przy 18 mm to tylko z większej odległości. Rozumiem, że 55 mm to żadne tele ale istnieje tu pewna odwrotność w porównaniu z kompaktem...

Pytanie nr 3

Czy dostępne są pierścienie odwrotnego mocowania M42 (z adaptera Alfa>M42) na 49 mm? Tzn. chcę zamontować odwrotnie Heliosa do przejściówki Alfa>M42.

P.S. Jestem świadomy tego, że muszę odrobić lekcje z podstaw optyki :)