Podziel się wrażeniami!
no to całkiem nieźle , a jaka jest odległość ostrzenia? miedzy obiektem a pierwszą soczewką?
Koło 43 cm tak że sporo i co najlepsze AF chodzi bardzo fajnie bo to HSM
Czuję się troszkę zagubiony. W temacie makrofotografii dopiero raczkuję. Posiadam dwa obiektywy: kitowy SAM 18-55 i Helios 44M-4. Które z rozwiązań będzie lepsze:
1 - odwrotnie zamocowany Helios do obiektywu kitowego?
2 - odwrotnie zamocowany Helios do korpusu?
3 - odwrotnie zamocowany obiektyw kitowy do korpusu?
Która z konfiguracji da mi największą skalę odwzorowania? I jak ją wyliczyć w przypadku np. wariantu pierwszego (oraz w pozostałych)???
Z góry dzięki za pomoc!!!
A ja jak bym miał wybierać to bym kupił pierścienie pośrednie pod M42 jeśli bardzo chcesz używać heliosa do makro
No właśnie, zapomniałem jeszcze zapytać o pierścienie pośrednie. Czy to najlepsze rozwiązanie? Zdaję sobie sprawę z pogorszenia jakości przy dodatkowym szkle, tak więc pierścienie byłyby dobrym wyjściem.
Rozumiem, że musiałbym zakupić przejściówkę "bagnet A->M42" i do tego dopiero pierścienie, czy tak?
moby76 napisał(a):
musiałbym zakupić przejściówkę "bagnet A->M42" i do tego dopiero pierścienie, czy tak?
moby76 napisał(a):
musiałbym zakupić przejściówkę "bagnet A->M42" i do tego dopiero pierścienie, czy tak?
Rozumiem, dzięki!
Tadeuszu (przepraszam, że tak bezpośrednio ale gdzieś na forum wyczytałem, że TU wszyscy są na TY:)
Które z tych pierścieni będą lepszym rozwiązaniem? Czy jest to bez różnicy?
moby76 napisał(a):
Rozumiem, dzięki!
Tadeuszu (przepraszam, że tak bezpośrednio ale gdzieś na forum wyczytałem, że TU wszyscy są na TY:)
Które z tych pierścieni będą lepszym rozwiązaniem? Czy jest to bez różnicy?
I jeszcze pociągnę temat dalej...
Pytanie nr 1
Jaką skalę odwzorowania da mi odwrócony Helios? Większa niż Helios na pierścieniach?
Jak to policzyć?
Helios (58 mm) + komplet pierścieni (np. 70 mm) da mi skalę ok. 1:1,2 (?)
Dobrze liczę? Długość pierścieni dzielę przez ogniskową obiektywu? Czy odwrotnie?
A jak to będzie z odwrotnym mocowaniem???
Pytanie nr 2
Nie rozumiem jednej rzeczy. W przypadku posiadanego wcześniej kompaktu, minimalna odległość ostrzenia przy ustawieniu obiektywu w pozycji W (wide) to 1 cm. W pozycji T (tele) to już koło 1 metra.
Jeśli chodzi o obiektyw SAM1855, to na 55 mm mogę bardzo zbliżyć się do fotografowanego obiektu, a przy 18 mm to tylko z większej odległości. Rozumiem, że 55 mm to żadne tele ale istnieje tu pewna odwrotność w porównaniu z kompaktem...
Pytanie nr 3
Czy dostępne są pierścienie odwrotnego mocowania M42 (z adaptera Alfa>M42) na 49 mm? Tzn. chcę zamontować odwrotnie Heliosa do przejściówki Alfa>M42.
P.S. Jestem świadomy tego, że muszę odrobić lekcje z podstaw optyki