- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Przebarwienie na zdjęciach pomocy
Mam Nex-c3 Kupiłem go z myślą o robieniu zdjęć odzieży do sklepu internetowego. Kiedy już przeczytałem jedną mądrą książkę i kilka forów o tym jak to robić, pojawił się pewien problem. Na zdjęciach ubranek o jednolitej kolorystyce widać przebarwienia w postaci nie regularnych pasków lub plam ( np na zielonym niebieskie przebarwienia ). Kombinowałem z nastawami własnymi , z automatu, balans bieli własny, balans bieli auto, różne czasy naświetlania, przesłony itp. Wyjściowo mam dwie lampy z parasolkami 5500k, ale próbowałem też bez. Jedyna różnica to kształt przebarwień. Zastawiam się czy to nie wina aparatu ? Proszę o pomoc.
załączam fotkę poglądową
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
16,2 megapixela to mało ? ( pytam poważnie ) ile powinno być żeby efekt nie występował ? czy są jakieś sposoby żeby to niwelować w procesie robienia zdjęcia lub jego obróbki ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
KGnet napisał(a):
16,2 megapixela to mało ? ( pytam poważnie ) ile powinno być żeby efekt nie występował ? czy są jakieś sposoby żeby to niwelować w procesie robienia zdjęcia lub jego obróbki ?
Ja nie wiem ile to za mało, ile to w sam raz. Szczerze to ja nigdy się tego efektu w moim zdjęciach nie dopatrzyłem. Ale kto nie szuka, ten nie znajdzie :smileymrgreen:
Efekt można zniwelować np. obrabiając zdjęcia (najlepiej RAWy) w Lightroomie 4 lub Photoshopie (ACR 7). Pewnie są i inne programy (może i darmowe), ale ja takich nie mam i nie znam. Wiem, że da się to w tym co używam. Poniżej efekt takiego szybkiego usuwania pędzelkiem
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To raczej kwestia czysto geometryczna, spróbuj na innej ogniskowej z innej odległości i może przysłona sie jeszcze pobaw.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kris - prośba możesz opisać laikowi w jaki sposób dokonałeś tej obróbki tak krok po kroku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ściągnąłem Twoje zdjęcie.
Otwarłem Lightroom'a 4
Zimportowałem zdjęcie.
Przeszedłem do modułu Develop.
Kliknąłem K na klawiaturze (czyli narzędzie pędzelek).
Tam ustawiłem w miejscu "Moiré" -100 do 100 (zależy od samej mory i jej intensywności) i zaznaczyłem pędzelkiem gdzie ta mora występuje.
Jak już wyszło, że zaznaczyłem cały zakres występowania mory, wyeksportowałem zdjęcie (ctrl+shift+E) do JPG.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tutaj tutorial tego co napisał kris.
Krok po kroku
http://mansurovs.com/how-to-reduce-moire-in-lightroom-4
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kris- dziękuje za informacje.
Jeszcze jedno pytanko czy Lightroom 4 występuje po polsku i czy udostępniają wersję testową ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
KGnet napisał(a):
kris- dziękuje za informacje.
Jeszcze jedno pytanko czy Lightroom 4 występuje po polsku i czy udostępniają wersję testową ?
udostępnia wersję testową (adobe.pl). Wersji polskiej oficjalnie nie ma. Do wcześniejszych wersji było nieoficjalne spolszczenie, nie wiem jak do tej, bo nie używam.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »