anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40EX500 i filmy DivX - jak?

NewNeo-----
Początkujący

40EX500 i filmy DivX - jak?

Witam forumowiczów.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem telewizora SONY BRAVIA 40EX500. Chciałbym się dowiedzieć jak można na nim odtwarzać filmy DivX. Podłączyłem pendrive do telewizora , przeglądałem zawartość w menu jednak w folderach gdzie wgrałem film AVI nie było nic na liście- telewizor nie widział plików. Dlatego zwracam się z pytaniem jak można na tym telewizorze odtwarzać filmy bezpośrednio z pendrive. Znalazłem temat z października 2009 viewtopic.php?f=68&t=3910&hilit=divx+usb że nie można oraz nowszy gdzie na końcu jest podsumowanie , że można viewtopic.php?f=93&t=4785&hilit=usb+divx
Pytanie do użytkowników którzy posiadają już ten model jakiś czas- jak i czy się da odtwarzać filmy DivX oraz czy czyta napisy. Czy do odtwarzania trzeba film jakoś przekonwertować?

11 ODPOW. 11
Ravi-----
Początkujący

Żadnych konwersji nie trzeba robić tak było w przypadku poprzedniej serii czyli modeli 5500, w ex500 jest ten komfort, większej funkcjonalności USB. Co do Twojego problemu to przypadkiem nie trzeba wejść do odpowiedniego menu "filmy" bo z tego co pamiętam wtedy katalogi są filtrowane pod kątem takich plików (analogicznie jest, ze zdjęciami i muzyką)?

Jeżeli nie w tym problem, spróbuj z innym plikiem avi.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Czy w zakładkach Wideo, Muzyka, Zdjęcia pojawia Ci się ikonka Pendriva? Jeżeli nie to sprawdź jego format - TV przyjmują FAT32.

Ravi-----
Początkujący

sadam: fakt tylko i wyłącznie fat32 i nic innego, od siebie polecam jeszcze lekturę tego tematu: viewtopic.php?f=68&t=5193 użytkownik miał taki sam problem i padło sporo konkretnych rad jak sprawdzić z czym jest problem :)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Przez moje ręce przewinęło się już sporo pendrivów, ale nigdy nie trafił mi się z inną partycją niż FAT32. Co uważam za błąd, bo FAT32 ma ograniczenia wielkości jednego pliku.

Ravi-----
Początkujący

Niestety takie są realia, ja kupiłem przenośny dysk twardy 1TB i był w ten sposób fabrycznie sformatowany... Zdążyłem zgrać już sporo danych zanim się dopatrzyłem i zmieniłem na NTFS :) Z drugiej strony w przypadku ex500 najczęściej odtwarzanymi plikami przez będą zapewne divxy, a tutaj ograniczenie wielkości pliku do 4GB niewiele szkodzi.

NewNeo-----
Początkujący

Witam ponownie.

Dziękuję za rady- faktycznie trzeba wejść w odpowiednią zakładkę w menu i filmy widzi z pendrive. Mam jednak kolejny problem. Nie wszystkie DIvX-y są odtwarzane. Mam film zapisany kodekiem XviD rozdzielczość 720x304 , dźwięk MP3i w momencie próby odtwarzania pojawia się komunikat "Odtwarzanie niemożliwe". Czy możecie polecić program do szybkiej konwersji na format zrozumiały przez TV - dobrze by było aby program miał możliwość wbudowania napisów ponieważ to co oferuje Sony to jednak troszkę za słabo (mała czcionka , brak możliwości powiększania czcionki).

profile.country.pl_PL.title
wojcieszko
Początkujący

Witam, mam 40EX500 od miesiąca więc mogę podzielić się spostrzeżeniami w tym temacie. Jeśli chodzi o filmy przez usb divix czy xvid nie ma żadnych problemów, zarówno na pendrive jak i na zwykłym dysku 3.5" w obudowie USB. Musi tylko być pod FAT32 i najlepiej na jednej partycji bo u mnie z dwóch wykrywa tylko jedną mimo, że obie FAT32.
Jeśli chcesz odtwarzać inne formaty to trzeba wykorzystać DLNA w tv. Podpinasz TV pod LAN w domu a na kompie instalujesz jakiś media serwer, ja mam PS3MS ale w starszej wersji bo najnowsza nie wykrywała tv. Pojawia Ci sie menu w tv z wykrytym serwerem i całą zawartością kompa bo serwer domyślnie wszystko udostępnia. Dzięki temu oglądam filmy w formacie .mkv a napisy są normalne bo te w tv to porażka. Tak samo wykrywa mi telefon z wifi i udostępnia zawartość w menu telewizora.

NewNeo-----
Początkujący

Witam.

@wojcieszko
Chciałbym móc oglądać filmy bezpośrednio na TV z USB z napisami wbudowanymi w film. Jeżeli chodzi o DLNA to używam Wild Media Server bo faktycznie PS3MS nie wykrywał mi tv dlatego znalazłem inny serwer DLNA. Co do odtwarzania z USB to miałem już kilka plikow które były jakoś tak zakodowane, że na kompie chodziły bez problemu , a TV podawał informacje "Odtwarzanie niemożliwe". No i co z tym wbudowywaniem napisów w filmy ?

Ravi-----
Początkujący

Filmów raczej nie konwertowałem, jak dla mnie za długo to trwało zawsze, co do wrzucania napisów do filmów to programów nie brakuje: virtualdub, xsub :). Wild Media Server jak najbardziej się nadaje i ma sporo ciekawych opcji jak najbardziej można korzystać zamiennie z PS3MS