anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40Nx700?

spolOLO1ztpyd
Początkujący

40Nx700?

Witam
Mam zamiar kupić ten model tv, moje pytanie: czy warto go kupić? czy tez można go porównać z jakimś innym konkurentem na rynku żeby mieć jakieś porównanie np. sharp 40LE820E?
Proszę o cenne wskazówki.

15 ODPOW. 15
profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

Co prawda z Sony nie jestem ale znów niestety znam odpowiedź ;)
Nagrywanie działa na włączonym tv oraz zaplanowane nagrywania będą dokonane jak tv pozostanie w trybie standby. Tak więc jeśli tv wyłączy się podczas Twojej nieobecności to nadal będzie kontynuował nagrywanie. Jedyna "szansa", że program się nie nagra to brak miejsca na dysku lub brak napięcia dla TV.

Zimny_
Użytkownik

wumarex napisał(a):

"Nagrywanie oglądanych programów telewizyjnych" :-)

Pytanie do kogoś z SONY: czy to znaczy, że jak odejdę od telewizora (przestanę oglądać, w końcu ma być również Inteligentny czujnik obecności), to telewizor przestanie nagrywać ? :-)

:smileyhappy: Bardzo fajnie to wyjaśnił Kolega Cogito. Ktoś napisał "oglądanych programów", może to oznaczyć sprawę którą również poruszył Cogito - kwestia tunerów. Postarm to wyjaśnić, tak mniej więcej, nie wdając się w szczegóły techniczne. Zawsze jak odbierasz jakiś program (telewizja naziemna, satelitarna itp.) - tuner dekoduje go i pozwala wyświetlić na ekranie. Każdy kanał jest nadawany na danym paśmie. Tuner ze względów technicznych nie może dekodować dwóch źródeł na raz. Nie zależy to od producenta. Podobnie masz w przypadku dekoderów PVR (z twardym dyskiem i możliwością nagrywania). Tam żeby nagrać jakiś program i w tym samym czasie oglądać audycję z innego pasma, potrzeba podłączyć drugą antenę, czy drugi konwerter. W telewizorze nie masz takiej możliwości.

Co do możliwości nagrywania, jest jeszcze jeden duży plus. Nagrywanie programu możemy zaprogramować w EPG. Przykładowo interesuje nas mecz który jest za dwa dni. Czyli mając podłączoną telewizję naziemną, włączamy EPG (jest aż do 7 dni do przodu), szukamy tej audycji, programujemy nagrywania (naciskając przycisk), wyłączmy telewizor (do trybu czuwania) i telewizor sam uruchomi tuner (bez obrazu) i nagra nam mecz. Moim zdaniem fajna opcja i gratulacje za pomysł :smileythumbsup:

Oczywiście telewizor na którym miałem możliwość testowania, był w wersji przedprodukcyjnej. Wersje produkcyjne mogą mieć zmiany, nie znam jeszcze szczegółów. Może funkcjonalność nagrywania ulec zmianie, tego nie wiem, ale warto wspomnieć.

wumarex
Początkujący

Jeżeli chodzi o stronę techniczną, to domyślałem możliwości. Natomiast zastanawiałem się nad aspektami prawnymi. Mianowicie czy ochrona własności intelektualnej przypadkiem nie zabrania nagrywania sygnału TV bez oglądania go w trakcie nagrywania :-) Ale z odpowiedzi wnioskuję, że nie ma takiego zakazu :-)

Zimny_
Użytkownik

Nie jestem prawnikiem, ale z tego co się orientuję nie ma jakiś takich zakazów. Podobnie przecież działają dekodery PVR - dostępne legalnie na całym świecie.
Są również ograniczenia. Każdy dysk który podłączysz do telewizora, jest formatowany i zabezpieczany. Nie możesz go podłączyć do komputera w celu zgrania materiału, nie możesz odtwarzać na innym urządzeniu. Jedynie na telewizorze BRAVIA.
Żeby skorzystać z dysku na np komputerze, musisz go sformatować - czyli skasować nagrane programy.

wumarex
Początkujący

Dziękuje za wyjaśnienie i jeszcze krótkie pytanie: Odtwarzać można na dowolnym telewizorze BRAVIA, czy tylko na tym jednym konkretnym egzemplarzu telewizora ?

P.S. Czyli czy będę mógł pożyczyć dysk sąsiadowi który zapomniał sobie nagrać mecz ? :-)

Zimny_
Użytkownik

Szczerze mówiąc, to nie sprawdzałem tego. Wydaje mi się, że dysk jest przypisywany do danego egzemplarza BRAVIA, jednak nie jestem tego pewien w 100%. Obecnie nie mam możliwości sprawdzenia tego, pewnie dopiero po premierze będę mógł Ci dać jasną odpowiedź.