Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich!
To mój 1szy temat na forum i od razu problem...
Po zmianie tv z CRT na LCD kolejnym krokiem była zmiana sygnału analogowego na cyfrowy. Jako że od "niepamiętnych czasów" kożystam z kablówki i do tej pory byłem zadowolony, udałem się do siedziby w/w po moduł CAM i kartę dostępu warunkowego.
Po zainstalowaniu CAM w obraz dużo lepszy od analogu (pomijając lekkie "kostkowanie" na niektórych kanałach) więc myślę sobie - pełen sukces, ale niestety nie do końca...
Opis programów dostępny w wersji cyfrowej niestety nie wyświetla polskich znaków...
Rozmawiałem z dostawcą mojej kablówki (SatFilm z Włocławka) i dowiedziałem się, że to najprawdopodobniej problem z kodowaniem polskich znaków (Latin-2) jakich ex500 podobno "nie czyta".
Jako rozwiązanie polecono mi dekoder cyfrowy zamiast modułu CAM, co jest dla mnie opcją nie do przyjęcia (dodatkowy pilot, dodatkowe opłaty, dodatkowy złom pod tv, dodatkowe kable itp.).
Moduł CAM jaki dostałem od SatFilmu nie ma wyboru języka polskiego, nie można też w nim przestawić ustawień dla wyświetlanego języka, dlatego też nie bardzo trafia do mnie to tłumaczenie. Zastanawiam się nad zmianą dostawcy sygnału, wybur na rynku jest więc nie mam zamiaru słuchać mętnych wykrętów i tłumaczeń że: "tak ma być bo tak".
Wysłałem zapytanie do serwisu SONY jaki format kodowania polskich znaków obsługuje ex500, ale odpowiedzi jeszcze nie otrzymałem.
W takich sprawach lepiej kontaktować się z Biurem Obsługi, a nie z serwisem. Oni są od napraw, a nie od udzielania informacji - od tego jest BOK ( http://www.sony.pl/article/id/1216130664566).
Co do modułu CAM - Sony nie gwarantuje współpracy z kartami dostępu warunkowego. Temat ten był już poruszany wiele razy. Chodzi o to, że w tej gałęzi rynku nie ma STANDARYZACJI. Jest dużo firm produkujących różne karty. Nie ma czegoś takiego jak jeden standard w jakim karta będzie robiona. Na Twojej karcie nie ma polskich znaków, na innej karcie będą, a na jeszcze innej wcale nie będzie. Jest to jedyny port w telewizorze który nie ma rekomendowanych urządzeń kompatybilnych. Wybierając moduł CAM należy albo dokładnie sie dowiedzieć o kompatybilności z modelem telewizora jaki się posiada, albo uzgodnić ze sprzedawcą możliwość zwrotu.
Dlatego zawsze jest możliwość podłączenia urządzeń typu dekoder. Jest to urządzenie zewnętrzne, ale za to ma wiele dodatkowych możliwości.
Zimny napisał(a):
...Jest to jedyny port w telewizorze który nie ma rekomendowanych urządzeń kompatybilnych. Wybierając moduł CAM należy albo dokładnie sie dowiedzieć o kompatybilności z modelem telewizora jaki się posiada...
Kolego, zamiast próbować obrażać kogoś kto próbuje pomóc, zacznij czytać ze zrozumieniem. Podpisuję pod tym co napisałem. A teraz powoli:
Nie ma rekomendowanych przez Sony urządzeń kompatybilnych (urządzeń kompatybilnych z portem modułu w telewizorze, czyli tych kart zwanych też "modułem CAM") dostępnych dla wszystkich operatów telewizji kablowej itp. Takie informacje ja posiadam. Zwracam uwagę na wyrażenie rekomendowanych przez Sony , którego brakuje w drugim zdaniu.
Drugie zdanie nie jest zaprzeczeniem pierwszego.
Zimny napisał(a):
Wybierając moduł CAM należy albo dokładnie sie dowiedzieć o kompatybilności z modelem telewizora jaki się posiada, albo uzgodnić ze sprzedawcą możliwość zwrotu.
- To nie przejaw grafomanii, a czytania i nie zrozumienia treści i to nie przeze mnie. Podkreślam pierwsze moje zdanie dotyczy produktów (modułów CAM) rekomendowanych przez Sony - których nie ma. Drugie moje zdanie dotyczyło urządzeń kompatybilnych (modułów CAM) które działają, ale nie są rekomendowane przez Sony! Chyba teraz jest jasno.gitarra napisał(a):
Ktoś tu chyba sam sobie przeczy, mam nadzieję uzyskać na tym forum jakieś rzetelne informacje i pomoc w rozwiązaniu konkretnego problemu, a ten przejaw grafomani nie ułatwia mi tego.
Czujesz się obrażony tym że nie potrafisz mi pomóc? Ja się chyba będę musiał obrazić bo próbujesz nazywać mnie „Kolegą”… Trochę to dziecinne i mało zabawne prawda?
Widzę że się starasz, ale naprawdę nie mam ochoty na zaczepki. Powtórzę: na konkretne pytanie oczekuję konkretnej odpowiedzi, a nie grafomańskiego bełkotu nie na temat.
Jak byś dalej nie wiedział o co mi chodzi, to poniżej przeczytać możesz odpowiedź jaką otrzymałem od Sony Poland. W przeciwieństwie do Twojej wypowiedzi ta jest konkretna: „…telewizor Sony BRAVIA KDL-40EX500 obsługuje usługi typu Guide w przyjętym standardzie polskich znaków UTF-8.”
Na moje kolejne pytanie: „Czy jest szansa na aktualizację softu telewizora, która rozszerzy obsługę polskich znaków w bardziej popularnym formacie np: ISO-8859-2 czy Latin-2?”
Druga jasna i konkretna odpowiedź: „…obecnie firma Sony nie przywiduje takiej możliwości.”
Szkoda ale jak widać nie można mieć wszystkiego…