anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Clouding 40W5500

TechnikPL
Początkujący

Clouding 40W5500

Witam.

Mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie. Otóż około 2 tygodnie temu zakupiłem 40 calowy Sony W5500. TV spełnia moje oczekiwania jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu (głównie HD i FHD) jednak bardzo niepokoi mnie nieszczęsny clouding. Występuje on u mnie w górnych rogach TV i przy wieczornym oglądaniu "chmurki" rzucają się w oczy gdy na ekranie widnieje ciemna scena. Dzwoniłem do Sony i pan w serwisie powiedział mi abym tego nie zgłaszał bo po wymianie mogę dostać jeszcze gorzej podświetlony panel i clouding będzie nie tylko w rogach. Wrzucam fotki jak to wygląda u mnie. Fotografowana jest jedynie górna część TV gdyż tylko tam występuje ten uporczywy efekt.

http://img169.imageshack.us/img169/2218/p1050406o.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/8629/p1050407.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/1831/p1050414.jpg

Proszę doradzić mi co z tym robić. Czy jest to na tyle duży clouding aby zainteresować serwis wymianą. Czy jednak lepiej zostawić to tak, bo mogę dostać jeszcze gorszy egzemplarz. Nieco mnie to denerwuje gdyż wiele dobrego czytałem o tym TV, zdecydowałem się na zakup, wydałem niemałe pieniądze i dostaje coś takiego.

20 ODPOW. 20
Ravi-----
Początkujący

Wiesz po zdjęciach ciężko powiedzieć, jeżeli odzwierciedlają rzeczywistość to masz jedynie trochę jaśniejsze rogi co przy telewizorach LCD jest dosyć powszechne, jak dla mnie zwłaszcza po spojrzeniu na 3 zdjęcie nie ma specjalnego problemu, pytanie czy widzisz podczas oglądania jaśniejsze rogi? Bo to jest najbardziej istotne, jeżeli nie to nie zawracaj sobie głowy bo czarnej planszy przecież nie będziesz oglądał...

TechnikPL
Początkujący

Przy oglądaniu tego nie widać. Chyba, że jest bardzo ciemna scena lub gdy przełączam kanały. Tak samo podczas grania gdy pojawia się loading, ekran tytułowy z czarnym tłem itp. Po prostu gdy występują ciemne sceny to widać. Zastanawiam się co robić gdyż boję się, że mogę dostać gorszy egzemplarz.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Moim zdaniem kolego taki stopień podświetlenie nawet nie wiem czy kwalifikuje się do nazwania claudingiem. Osobiście wątpię, żeby serwis zdecydował się na wymianę - bo nie ma czego wymieniać. W telewizorach jest zastosowane podświetlenie ccfl w którym taki efekt jest dopuszczalny. U Ciebie wygląda to dobrze. Jeśli skonfigurujesz odpowiednio ustawienia, efekt praktycznie w ogóle nie będzie widoczny. Spróbuj w opcjach ustawić tak jak na zdjęciu w załączniku. Zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40W5500/Settings.htm" target="_blank
Najważniejsze jest zredukowanie poziomu podświetlenia (backlight), gamma. Co do "gorszego modelu" nie jest to normą w telewizorach i nie można z góry zakładać claudingu. Ja nie widziałem na własne oczy modelu ze złym podświetleniem, a w życiu widziałem już sporo LCD. Zawsze można sprawdzić model przed zakupem.
Widoczny clauding jest np tutaj (zdjęcia różnych firm z google):
http://www.guide2lcdtv.com/wp-content/u ... arpsv7.jpg" target="_blank
http://www.avforums.com/forums/attachme ... to0004.jpg" target="_blank

TechnikPL
Początkujący

Dzięki za rzetelną odpowiedź. Uspokoiłeś mnie. Skoro to normalka w LCD'kach to nie będę tego ruszał i pewnie z czasem się przyzwyczaję.

Pozdrawiam.

tomekkk-----
Początkujący

Po zdjęciu ciężko ocenić. Poza tym zdjęcie można wykonać w różny sposób.
Niedawno kupiłem 37w5810 sprowadzone z anglii. Clouding nie występuje. Może delikatnie podświetlenie jest jaśniejsze na krańcach, przy oglądaniu telewizji nie widoczne.
W załączniku dołączyłem dwa zdjęcia tego samego modelu który posiadam. Zdjęcia zrobiłem przed chwilą na takich samych ustawieniach obrazu w lcd i z różnymi ustawieniami przysłony i czasu naświetlania w aparacie. Czyli jedno zdjęcie jest w miarę normalne (ciemne( drugie prześwietlone.
Jak widać zdjęcia można zrobić różnie. Więc oceniać trzeba z dystansem. Czasami wychodzi za jasno, czasami za ciemno. Sami oceńcie.
Normalka to to nie jest. Są rózne stopnie podświetlenia. Jak jest bardzo widoczne, to serwis naprawia.

TechnikPL
Początkujący

U mnie jedynie rogi jaśniej świecą. Jednak jest to wyraźnie jaśniejsze. Np. jak odpalam PS3 i włącza się menu XMB z klasyczną tapetą (czyli ta wstęga), to u góry tam gdzie jest czarne tło, widać jaśniejsze podświetlenie rogów. Robiłem zdjęcia na dłuższym naświetlaniu. Wszystkie fotki, które tutaj wrzuciłem są na nieco dłuższym naświetleniu. Nie chcę tego za bardzo ruszać, bo boję się że dostanę model z gorszym podświetleniem. Najlepiej świeci przez pierwszą godzinę od odpalenia. Wtedy wszystko jest idealnie. Dopiero po jakimś czasie zaczynają się pojawiać te jasne plamy w rogach. Od czego to może zależeć, że nie od razu je widać?

PS. Paru znajomków ma ten sam model Bravi i również mają jaśniejsze rogi. Sony się nie popisało. Jeden z najwyższych modeli w ofercie i takie wykonanie podświetlenia. Gdzie ta jakość z której Sony kiedyś słynęło?

PS2. Co do Twoich fotek Tomku to widzę, że u Ciebie widać jaśniejsze podświetlenie na pasku z napisem AV3. U mnie nie widać jasnych rogów podczas widnienia tej ramki u góry. Najbardziej to wychodzi gdy np. jest cały czarny ekran i pojawia się jakieś białe logo na dole lub po środku. Wtedy te jasne rogi wyłażą najbardziej.

PS3. Jest w ogóle możliwe aby trafić model Bravi z serii W, który będzie całkowicie pozbawiony widocznego podświetlenia?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Szczerze to nie wiem o czym dokładnie jest dyskusja. Coś mi się wydaje, że źle się zrozumieliśmy. Piszesz:

TechnikPL napisał(a):

Skoro to normalka w LCD'kach

TechnikPL napisał(a):

Nie chcę tego za bardzo ruszać, bo boję się że dostanę model z gorszym podświetleniem.

Chyba taki technik to z Ciebie nie jest. Bez obrazy, nie oceniam Ciebie, ale to co piszesz. Poczytaj trochę o konstrukcji telewizora z podświetleniem takim jak ma seria W, albo setki innych LCD, nie tylko Sony.
Nie wiem czego się spodziewałeś po zakupie telewizora. Jeśli zdjęcia oddają rzeczywistość w Twoim modelu, to nie masz na co narzekać. Jedynie jedno zdjęcie (ostatnie) jest jaśniejsze z prawej strony. Jeśli coś Cię niepokoi, wezwij serwis. Moim zdaniem po regulacji ustawień nie będziesz tego widział.

TechnikPL napisał(a):

Jest w ogóle możliwe aby trafić model Bravi z serii W, który będzie całkowicie pozbawiony widocznego podświetlenia?

Tak, raczej ciężko trafić model z claudingiem.

TechnikPL napisał(a):

Paru znajomków ma ten sam model Bravi i również mają jaśniejsze rogi. Sony się nie popisało. Jeden z najwyższych modeli w ofercie i takie wykonanie podświetlenia. Gdzie ta jakość z której Sony kiedyś słynęło?

Jeśli narzekasz na jakość produktów Sony, to zobacz na inne firmy produkujące telewizory. Ja to naprawdę nie wiem. Widziałem już tyle telewizorów i nigdy, nigdy w żadnym modelu żadnej firmy nie trafiłem na clauding. Raz miałem model z jaśniejszym podświetleniem, wystarczyło wyregulować. Dodam, w pierwszym teście modelu 40W5500 w najpopularniejszym brytyjskim serwisie o HD, testerzy również zwrócili uwagę na nierównomierne podświetlenie. Jednak po prostej regulacji ustawień obrazu, efekt znikł. Podświetlenie uznali jako plus. Jak wspominałem wcześniej, wyreguluj obraz.
Clauding faktycznie zdarza się, słyszałem o udokumentowanych przypadkach, ale to są jednostki. Może mamy różną definicje claudingu? Nie ma coś się oszukiwać, na tyle produktów na rynku, to jest normalne przy masowej produkcji, że któryś może być z usterką. Po to są serwisy firmy. Jeśli uważasz jakość Sony za słabą, pomyśl o zmianie firmy. Tylko na jaką? Jaka firma nie ma serwisu, produkty jej nie psują się? Ja cenię Sony właśnie za jakość, a miałem już porównania z innymi markami.
Poza obszarem podświetlenia, jakość można ocenić po innych rzeczach. Powiedz mi, co sądzisz o jakości obrazu? O jakości materiałów z jakich zrobiony jest telewizor, pilot? O dopasowaniu elementów? O łatwości obsługi? Masz PS3, jak wrażenia?

edit
Tomekkk, zdjęcia które wstawiłeś są na takich samych ustawieniach telewizora? Nic nie zmieniałeś, jasności, podświetlenia? Jak wygląda w rzeczywistości?

TechnikPL
Początkujący

Już spieszę z odpowiedzią, bo widzę lekkie i niepotrzebne napięcie w dyskusji.

Odnośnie jakości obrazu to jestem zachwycony serią W5500. Bardzo długo szukałem odpowiedniego TV pod PS3 i gry. Po wielu wnikliwych testach wielu marek, wybrałem ten model firmy Sony. Jednakże przy zakupie w sklepie było jasno więc tego nieszczęsnego podświetlenia rogów nie było widać. Nie wiem jak jest w przypadku innych producentów gdyż takie rzeczy wychodzą dopiero podczas oglądania tv wieczorem i tak jak wspomniałem musi to nieco trwać. U mnie po około godzinie zaczynają wyłazić jaśniejsze plamy w rogach. Tak to nie byłoby problemu ale jak widzę to w menu XMB gdzie tło u góry jest czarne, to nieco mnie to zniesmacza.
Co do wyregulowania tv to korzystałem ze storny hdtvtest.co.uk i niestety dla mnie tamte ustawienia są nieodpowiednie. TV świeci wtedy zbyt ciemno i biel nie jest wtedy na zadowalającym mnie poziomie. Ja używam tego tv pod PS3 i gry, więc muszę mieć jaśniutki i wyraźny obraz. Dlatego podświetlenie mam ustawione na 7 i tak pozostanie. Owszem do oglądania filmów i tv ustawienia z hdtvtest.co.uk są jak najbardziej ok, ale do grania już nie.

Zaznaczam więc raz jeszcze, że z jakości obrazu, ilości oddania szczegółów, kontrastów, nasycenia, świetnego systemu 100Hz, niskiego input laga i całej reszty jestem bardziej zadowolony niż się spodziewałem. Szkoda tylko, że obraz tak wspaniałego produktu psuje to nieszczęsne podświetlenie, widocznie w rogach.

tomekkk-----
Początkujący

Panowie nie ma co się spinać! To tylko tv! (albo aż tv ;) ).

Do Technika - u mnie czas nie ma znaczenia. Przynajmniej nie zauważyłem. Telewizor jak gra, tak gra. Właśnie widzisz, ze zdjęcia źle odczytałeś. Może pasek tak odbija. Przy napisie av jest ok, jak praktycznie na całym ekranie czerń prawie idealna. Jedynie widać delikatnie na bokach. W moim przypadku ustawienia z tego serwisu poprawiły jakość. Nawet na ciemnych scenach jest praktycznie niezauważalne. Gdybym miał kupić jeszcze raz ten model, to kupiłbym go. Bez wahania.

Do Zimny - w telewizorze nie zmianiałem, zdjęcia obejmują takie same ustawienia. W aparacie zmieniałem. Dane masz w exifie. Któe zdjęcia pokazują rzeczywistość? W rzeczywistości wygląda ladnie, realnie żadne zdjęcie nie oddaje. Na ciemnym jest za ciemne, na jasnym dużo, dużo za jasne.

Technik w exifie ma ustawioną 1sek, małą przysłonę. Wydaję mi się w miare realne foto. Mogą oddawać rzeczywistość.

Wspomnieliście o jakosci. Ja przenisłem się z crt (kineskopa). Jakość bravi dla mnie to rewelka. Obraz jakby wychodził. Nawet życie mi się zmieniło. Wstaje wcześniej, oglądam jakieś wiadomości, spokojnie przed tv jem śnidanie. W pracy już kombinuję co obejrzę w domu. wracam, od razu do tv :D :D Jeszcze nei wyszedłem z podziwu.

Technik masz ps3. Instalowałeś linuksa? Napisz coś jak grywalość, jakosć gier. Może nie w tym miesiącu i nie w kolejnym, ale zakup już wpisałem na listę życzeń.